Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Colonelul Ion Idu, „omul de fier” din fruntea Jandarmeriei Vâlcea

 

SUCCES. Zilele trecute, inspectorul șef al Inspectoratului de Jandarmi Județean Vâlcea, Ion Idu, ne-a mărturisit, în cadrul unui interviu, că , în ultmii ani, jandarmii vâlceni au obținut rezultate remarcabile, fiind apreciați de conducerea Jandarmeriei Române. În toate acțiunile, oamenii conduși de Ion Idu dau dovadăde seriozitate, exigență, dar și profesionalism, demonstrând cu fiecare minut că muncesc neobosit pentru liniștea și siguranța cetățenilor.

Rep.: Domnule colonel Ion Idu cum se prezintărealizările Jandarmeriei Vâlcea în perioada scursăde la începutul anului 2008, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut?

Col. Ion Idu: Da, măbucur că mi-ați pus această întrebare pentru că este bine ca realizările noastre săfie observate de că tre cetățenii județului Vâlcea. Din situațiile statistice pe care le întocmim frecvent acestea sunt evidente. Pot spune că se cunoaște un salt calitativ în activitatea desfășuratăde jandarmii vâlceni dacă ar fi săne referim la rezultate. Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut principalii indicatori realizați în misiunile specifice sunt superiori. Inspectoratul de Jandarmi Județean Vâlcea, prin rezultatele pe care le-a obținut în timp, se află, la nivel național, printre unitățile apreciate de conducerea Jandarmeriei Române. De aceeași apreciere ne bucurăm și din partea cetățenilor județului Vâlcea care văd în noi garanții drepturilor și libertăților pe care le au.

Rep.: Cum colaborați cu celelalte instituții ale statului cu atribuții în domeniul ordinii și siguranței publice și ce raporturi profesionale aveți cu Parchetele din județul Vâlcea?

Col. I.I.: Pot spune că avem o colaborare foarte bunăla nivelul județului cu celelalte instituții care au atribuții în domeniul ordinii și siguranței publice și mărefer aici la Inspectoratul de Poliție Județean Vâlcea, Poliția Comunitarăa municipiului Rm.Vâlcea, Drăgășani și a orașului că limănești, Poliția Transporturi Feroviare etc. Pentru noi jandarmii vâlceni, personalul instituțiilor prezentate mai sus, cât și cei din alte instituții cu atribuții în domeniu, sunt și vor rămâne parteneri în lupta dusăîmpotriva infractorilor. Scopul acestor instituții este unul comun, acela de apărare a ordinii și liniștii publice, a drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor, a proprietății publice și private, prevenirea și descoperirea infracțiunilor și a altor încă lcă ri ale legilor în vigoare, precum și de protecție a instituțiilor fundamentale ale statului, fiind permanent în slujba cetățeanului. Dacă ar fi săne referim la relațiile profesionale existente între jandarmii vâlceni și procurori, pot afirma că acestea se materializeazăprin faptul că toate actele premergătoare întocmite de jandarmi sunt înaintate spre soluționare că tre Parchetele de pe lângă instanțele de judecată. până acum, nu au existat cazuri în care aceste documente probatorii săfie returnate jandarmilor pe motiv că nu ar fi fost întocmite la un nivel calitativ ridicat, ceea ce ne aratăcă există preocupare permanentăpentru însușirea cunoștințelor judiciare. Chiar au fost apreciate eforturile jandarmilor care permanent au însoțit aceste documente cu fotografiile judiciare aferente. În concluzie și colaborarea cu procurorii este una pozitivă.

Rep.: În ultima perioadă s-a văzut o implicare mai activăa jandarmilor în acțiunile de reținere a hackeri-lor vâlceni. Care sunt de fapt atribuțiile jandarmilor în acest domeniu?

Col. I.I.: În conformitate cu prevederile Legii 550/2004, de organizare și funcționarea a Jandarmeriei Române și a Codului de procedurăPenală, jandarmii au atribuții de punere în aplicare a mandatelor de aducere a unor persoane în fața organului de urmărire penalăori a instanței de judecată. Procurorii Direcției de Investigare a Criminalității Organizate și Terortism au solicitat ca aducerea în fața instanței de judecatăa persoanelor din județul Vâlcea, despre care existăprobe că au săvârșit infracțiuni informatice, săfie efectuatăde că tre jandarmi. Astfel la această acțiune au fost agrenate și efective de jandarmi din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenție „Vlad Îepeș” a Jandarmeriei Române.

Rep.: până acum, în ce domeniu a fost solicitată, cel mai des, intervenția jandarmilor?

Col. I.I.: Solicitările de intervenție a jandarmilor se fac pentru cetățeni prin intermediul apelului unic de urgență112. Din evidențele noastre rezultăcă cel mai des a fost solicitatăintervenția jandarmilor pentru: acordarea ajutorului de specialitate unor persoane aflate în dificultate pe traseele montane, furturi și transporturi ilegale de material lemnos, dar și restabilirea ordinii și liniștii publice.

Rep.: În zona unde jandarmii asigurăordinea publică , s-a produs o infracțiune: furt din buzunare, jaf, accident auto cu victime. Au dreptul jandarmii săse implice și cum trebuie procedat?

Col. I.I.: Binențele că jandarmii vor interveni în cazurile enumerate de dumneavoastră. Conform procedurilor existente la nivelul unității întocmite în baza prevederilor legale care sunt cunoscute de fiecare jandarm ce participăla asigurarea măsurilor de ordine și sigurtanțăpublică , jandarmii vor identifica persoana vinovată, martorii și persoana vătămată întocmid în baza declarațiilor acestora actele premergătoare ce vor fi înainte spre soluționare. Asta în cazul furtului și a jafului. În situația producerii unui accident auto, jandarmii intervin pentru ajutorarea victimelor, limitarea producertii pagubelor materiale, izolarea zonei concomitent cu anunțarea, în funcție de situație, a structurilor de intervenție și salvare.

Rep.: De câțiva ani Jandarmeria Românăocupăun loc fruntaș în topul încrederii populației. că rui fapt credeți că se datoreazăacest lucru?

Col. I.I.: Cred că aprecierea de care ne bucurăm se datoreazăîntr-o mare măsurăcomportamentului pe care îl au jandarmii în relația cu oamenii. Este foarte important săacordăm atenție tuturor problemelor pe care aceștia le au și în limita competențelor oferite de lege săle găsim rezolvare. Scopul pentru care noi am fost creați la 3 aprilie 1850 a fost și este acela de a apăra cetățenii și drepturile pe care aceștia le au. Permanent, în orice împrejurare, jandarmii acționeazăsub imboldul cuvintelor înscrise în semnul heraldic al armei „Lege și Ordine”. În trecut Shakespeare spunea: „Acolo unde înceteazăvigoarea legilor și autoritatea apărătorilor ei, nu poate exista nici libertate nici siguranțăpentru nimeni”. Într-un sondaj efectuat în rândul cetățenilor de un cotidian local, „omul legii” în anii 2005 și 2006, în județul Vâlcea, a fost desemnat un jandarm, ceea ce spune multe. De fapt, Jandarmeria Românăeste receptatăși peste hotare ca o structurămilitarăserioasă, modernăși dornică de performanță, așa încât, acceptarea ei în F.I.E.P. sau misiunea în cadrul forțelor multinaționale îndeplinităsub egida O.N.U. peste hotare, vine ca o confirmare a acestor realități. Toate contactele, consultările, schimburile de experți, sprijinul logistic primit, fac din Jandarmeria Românăo forțăEuropeană , un real furnizor de încredere și stabilitate continentală, o dovadăcă reprezentăm mâna de ajutor a țărilor occidentale sau din alte colțuri ale lumii, pentru care Jandarmeria este un serios partener.