Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Cine împarte dreptatea?

fără a avea pretenția că sunt o mare specialistăîn drept, trebuie sărecunosc că ultimele permutări din domeniul justiției autohtone m-au dezamăgit profund. Când am auzit că judecă torul, și nu procurorul cum era până acum, va emite mandatele de arestare preventivă, am crezut că ne aflăm pe calea cea bună. Numai că s-a dovedit că am făcut-o și mai de oaie. S-a lăsat emiterea mandatului de arestare preventivă, la latitudinea judecă torului, despre care se știe că este inamovibil, adică i se rupe-n paișpe dacă dăo soluție greșită. Astfel, hibele sistemului nostru de justiție își aratăfața hâdă. Am văzut cu toții cum infractori cu sânge rece, că mătari, recuperatori, violatori, pungași la drumul mare sunt lăsați în libertate pentru că , chipurile, nu prezintăpericol public, că lcându-se în picioare, atât munca procurorului, cât și a polițiștilor anchetatori. Iar infractorul le râde-n nas.

Deși sintagma „sistemul e de vină” mi se pare expirată, de data aceasta, în cazul la care mărefer, trebuie sărecunosc că este vina sistemului, a legiuitorului, care din dorința de a proteja interesele de grup ale mafiei politice, a transformat Codul penal și cel de Procedurăpenalăîn niște biete manuale care-ți sugereazăsubliminal cum săfaci infracțiuni și, apoi, săscapi basma curată.

În timpul liber, sunt o mare consumatoare de filme americane. Îmi plac, mai ales, cele despre justiția americană, care ne aratăcum funcționeazăea. M-a fascinat sistemul juridic american, mai ales existența în actul judecă ții a juraților. Faptul că soarta unui om, că ruia i se acordăpermanent prezumția de nevinovăție, trece prin filtrul gândirii logice a mai multor oameni, este o idee excelentă. Nu știu, poate sistemul juridic american este prea rigid, dar, cu siguranță, este mult mai bun decât al nostru. Nu sunt atât de naivăsăcred că și la noi se va putea întâmpla așa ceva (în curând sau într-un viitor mai puțin îndepărtat), dar ceea ce s-a petrecut săptămâna trecutăla Brezoi, cu cei 13 proxeneți, cercetați pentru violențăși asociere în vederea săvârșirii de infracțiuni, care au fost lăsați în libertate, mi-a întărit credința că , în mai toate cazurile, judecă torul pactizeazăcu infractorul.

Scopul meu nu este acela de a emite judecă ți de valoare, dar, prin prisma jurnalistului care s-a documentat în cazul „Proxeneții de la Brezoi”, pot săafirm că cei 13 inculpați trebuiau săfie acum După gratii. Motivele sunt multiple, însă vreau săsubliniez doar câteva. În primul rând, gașca de infractori venităde la Orșova, terorizeazăde doi ani de zile Brezoiul. Exaltații sunt generatori de multiple scandaluri, bătăi, au „fete” la „produs” euro în parcări le de pe Valea Oltului, sunt darnici cu oamenii legii, practic, fac legea în oraș.

Magistrații brezoieni, care ar trebui săvegheze și ei la respectarea legii, că doar sunt locuitori al micului târg, După iritantul verdict de anularea reținerii s-au justificat presei că nu sunt interesați de ce va urma După eliberarea indivizilor, afirmând că nu sunt moașăcomunalăîn localitate și că s-a dispus judecarea indivizilor în stare de libertate doar pentru că nu au existat probe concludente la dosar. Prin această afirmație, se poate constata că situația l-a depășit pe judecă torul Vasile Miron și, în aceste condiții, se naște întrebarea: de ce acesta nu renunțăla a mai fi magistrat? Să-și dea demisia. Ar fi onorabil!

Odatăcu vizita la Brezoi, am avut ocazia săstau de vorbăcu mulți localnici, dar și cu oameni preocupați de soarta orașului de la poalele Îurțudanului. Mi s-a explicat că de cele mai multe ori, oamenii legii sunt legați de mâini și de picioare, atunci când vine vorba despre lupta cu infracționalitatea. Iar când pârghiile legale există, După ce polițiștii și procurorii reușesc săîncropească un dosar beton pentru ca infractorii săajungăDupă gratii, apare inamovibilul de judecă tor, care, în marea lui clemență, îi lasăîn libertate.

Spuneam anterior că anchetatorului îi lipsesc instrumentele legale necesare, care în celelalte state europene există. Mărefer la poliția judiciară(care existăla DNA și DIICOT, iar rezultatele se văd) și la instituția judecă torului de instrucție. Poliția judiciarătrebuie sălucreze direct cu procurorul și trebuie săfie formatădin polițiști atent selecționați, cu aptitudini speciale, în ce privește cercetarea, urmărirea penală, culegerea de date, într-o expresie, faza premergătoare procesului penal. În această fază, nimeni nu trebuie săștie că anchetatorul are probe de acuzare sau ce probe are. Nici măcar infractorul. De abia După ce începe urmărirea penală, i se comunică inculpatului despre ce este vorba și respectându-i-se drepturile este trimis în judecată. Individul aflat sub lupa anchetatorului penal, nu trebuie săfie timorat, în ideea că este în atenția nu știu că rui organ. Se strâng probe împotriva lui și abia După aceea i se aduc la cunoștință. Polițiștii judiciariști lucreazăcu procurorul, în funcție de nevoile locale, în funcție de situația infracționalădintr-o anumităzonă.

Spre exemplu, Brezoiul este cunoscutăca o zonăunde infracțiunile cu violențăsunt numeroase. De asemenea, este o localitate de tranzit, unde, pe la marginea lui, zilnic trec sute de tiruri. până acum, nu știu săexiste vreun dosar de trafic de droguri sau arme, dar asta nu înseamnă că nu se face trafic de droguri sau că nu se tranziteazăzona cu ele. Tiriștii infractori sunt prinși în Olanda sau în Austria, acolo unde poliția judiciarăexistăși își face treaba. Cu siguranțăei eu trecut și pe la Brezoi, au dormit în parcări le de pe Valea Oltului, au mâncat și poate s-au bucurat și de nurii vreunei localnice. Numai că , la noi, la Brezoi, nimic nu se descoperă. O complicitate dăunătoare, dominăconștiințele.

Apariția judecă torului de instrucție, specializat în drept penal, ar ușura și ar scurta cu mult procesul penal, pentru că polițistul și procurorul n-ar mai fi nevoiți săse roage de magistrat ca săse pronunțe în vederea arestării preventive. Asta ar că dea în sarcina judecă torului de instrucție. Acesta, fie zi, fie noapte, poate și trebuie sălucreze în mod direct cu anchetatorii.

Când Monica Macovei a vrut săschimbe din temelii sistemul nostru de justiție și, implicit, săînființeze poliția judiciarăși instituția judecă torului de instrucție, a fost considerată, de cei 322 de parlamentari, protectori ai mafiei gulerelor albe, drept o marionetăa președintelui Băsescu, care dorește săplătească polițe politice. Viața bate filmul și se vede ce polițe politice se plătesc în justiția inamovibilă. Nu ne rămâne decât săașteptăm rezultatele viitoarelor alegeri și săsperăm că viitorul ministru al Justiției va fi la fel de vizionar ca fosta șefăde la APADOR-CH. Ar fi prea frumos ca Justiția săîncapătot pe mâna Monică i Macovei, de la 1 decembrie 2008.