Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Cine câștigă legislativele?

De ceva vreme, încerc să-mi imaginez viitorul politic al țării, prin prisma rezultatelor de la alegerile locale și cu ajutorul punctelor procentuale ce ne-au fost asigurate de ultimul sondaj INSOMAR. Sondajul a arătat clar opțiunea populației pentru președinția țării, dar si prezența multor pedeliști în parlament, cu ceva mai mult decât ai pesedeului. Am încercat sa fac diverse scenarii pentru guvernare și pentru majoritatea din Parlament. Concluzia că PSD va câștiga alegerile parlamentare mi se pare un pic trasăde păr și asta nu pentru că premisele analizei făcute ar fi greșite, ci pentru că nu ne putem pronunța convingător, de acum. Voi încerca săarticulez câteva scenarii post-alegeri parlamentare (cum va arăta guvernul mai precis), iar premisele de la care plec se bazeazăpe faptul că primele 6 luni de „miere” de guvernare pot fi decisive pentru rezultatele alegerilor europene din iunie 2009. Prima variantăa scenariilor vizeazăun guvern PD-L-PNL, cu premier independent (tehnocrat) și apropiat de zona PNL: Mugur Isărescu, Daniel Dăianu, Leonard Orban. Motivația este datăde faptul că România e în cursăcontra-cronomentru pentru reducerea decalajelor care o separăde nivelul mediu de trai al UE și pentru asta avem nevoie de o guvernare cu o majoritate stabilăîn Parlament, eficientăși cât mai puțin politizată.

Avantaje PNL rezultădin prezența în guvern cu un număr important de miniștri, eventual în zonele sale speciale de interes (finanțe, administrație și interne, dezvoltare regională). Dezavantaje se vor contura prin eliminarea lui Tăriceanu din guvern, posibila luptăinternăpentru succesiune și un rezultat neconvingător la alegerile europene. O altăvariantăar fi un guvern PSD-PC-PNL, cu premier Tăriceanu sau altăpersoanăsprijinităde PNL. Motivația ideii se bazeazăpe faptul că o coaliție PSD-PNL are majoritatea în Parlament și dacă nu desemneazăpremierul agreat de coaliție, președintele va fi suspendat. PNL va rămâne la guvernare și poate păstra unele zone speciale de interes. Dacă guvernarea cu PSD câștigă puncte importante ca imagine publică în primele luni, are șansa sădepașească adversarul „de dreapta” la alegerile europene și poate chiar pe termen mediu și lung. Dacă noua guvernare, consideratăîn exemplu ca fiind PNL, nu performeazămai bine decât în ultimii 4 ani, asocierea cu PSD la guvernare poate fi o lovitura mortală, iar scorul la europene va fi dezastruos.

Astfel, PSD revine la guvernare, câștigă poziții importante în guvern și câștigă în plan simbolic bătălia cu Traian Băsescu, dar nu câștigă poziția de premier. Desigur, variantele scenariului sunt mai multe și cuprind existența viitoare a unui guvern PSD-PC-PNL, cu premier PSD. Ca avantaje, PNL rămâne la guvernare, păstreazăpoziții importante în zonele de interes, iar la capitolul dezavantaje liberalii pierd poziția de premier și riscă și enorm prin asocierea cu PSD. Varianta cea mai fericităpentru PD-L și președintele Băsescu, dar cu foarte mici șanse de reușită, este guvern PD-L-UDMR-PNG, cu premier PD-L. Dar pentru asta ar trebui ca PD-L săia scorul maxim anticipat (32%), UDMR 6%, PNG 5%, iar prin redistribuire cele 3 partide săcâștige 51% din mandate. La fel, greu de înfăptuit, dar este o formulăfavorabilăpentru PSD, în cazul în care scorurile ar face-o posibilă(pentru că ar putea evita șantajul PNL privind desemnarea premierului și a portofoliilor importante de miniștri), ar fi guvern PSD-PC-PNG-UDMR, cu premier PSD. Sinucigaș pentru președinte, dar posibil numai în măsura în care PD-L renunțăla relația privilegiatăcu președintele, ar fi un guvern PSD-PD-L, cu premier independent (tehnocrat). Și, în sfârșit, este posibil săavem un guvern PD-L-PNL cu premier Tăriceanu, mai probabil decât anteriorul, dar totuși greu de crezut.

Singura motivație pentru președinte pentru a-l desemna pe Tăriceanu din nou premier ar reprezenta-o „pericolul” câștigă rii alegerilor, eventual prin „fraudă”, de că tre PSD și revenirea la situația din 2001-2004. Pentru un astfel de scenariu ar trebui însă atras în joc și PNL-ul. După o astfel de analiză, cu o varianăce sigur se va realiza, nu cred că cineva îmi poate contesta scenariile. Dacă existăcontestații, se poate construi și un un program pe calculator cu numere aleatoare, pe care ori le imprumutam de pe listele de numere de la ruleta Wetpunkt, ori le generam cu rutina Randomize! Mai intai stabilim variabilele, dup-aia constantele, iar la coada functia cea mai potrivita. Dar stiți care-i problema cea mai ciudată? că , la un moment dat, prins de calculele, ai toate sansele sa te culci cu doua necunoscute si sa te trezesti cu trei. Astea fiind zise, lăsând gluma la o parte,de ce n-am putea sa stabilim impreuna probabilitatea ca la legislative sa castige PSD-ul?