Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Cîlea, receptiv la problemele din nordul județului

 Regia de Drumuri și Poduri pune viața oamenilor în pericol

INTERES. Cetățenii din Brezoi, Malaia și Voineasa și-au spus păsurile în fața autorităților județului, reunite de președintele Consiliului Județean Vâlcea, Ion Cîlea, în nordul județului. Gospodării fără curent electric, drumuri în stare jalnică , asistență medicalăde proastăcalitate sau lipsa banilor au fost doar câteva probleme aduse la cunoștința mai marilor județului. Una dintre cele mai grave probleme este în localitatea Voineasa, acolo unde viața oamenilor este pusăîn pericol din cauza indiferenței celor de la Regia de Drumuri și Poduri.” O parte din balustradele, în special cele de la podul de la biserică , nu mai există. Mai sunt doar niște fiare, pentru că au pus niște parapeți de fier, legați cu sârme. Existăpericolul ca bătrânii și copiii săcadăîn Lotru” – a spus primarul Gheorghe Dobrin.

De când este președinte al Consiliului Județean Vâlcea, pesedistul Ion Cîlea a organizat frecvent audiențe în teritoriu. Considerând că în acest mod poate cunoaște în profunzime problemele cu care se confruntă vâlcenii, Cîlea a adunat la fiecare întâlnire toți factorii de decizie din județul Vâlcea, încercând sărezolve, pe loc, problemele oamenilor. O astfel de întâlnire a avut loc marți, 7 iulie a.c., în localitatea Malaia, unde s-au reunit primarii și cetățenii din localitățile Malaia, Brezoi și Voineasa. Alături de șeful județului au fost toți directorii Consiliului Județean, inspectorul – șef al Inspectoratului de Poliție Județean Vâlcea – Florian Marin, Claudiu Negrilă- Inspectoratul de Jandarmi Județean Vâlcea, Costi Rădulescu – Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Vâlcea, Alexandru Oproaica – APIA Vâlcea, Sorin Nedelcu – Direcția Silvică Vâlcea, Gabriel Andreescu – Casa de Pensii Vâlcea, Gheorghe Radu – Agenția pentru Protecția Mediului Vâlcea, Valeriu Amza – Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Vâlcea, Gabriel Turcu – Direcția Generalăa Finanțelor Publice și mulți alții.

„Oamenii s-au săturat de vorbe, vor fapte” – a spus Cîlea

Veniți în număr mare la audiențe, oamenii din zona de nord a Vâlcii s-au arătat mulțumiți de faptul că autoritățile județului s-au reunit la Malaia pentru a le asculta problemele și a încerca săle rezolve. Președintele Consiliului Județean Vâlcea i-a îndemnat pe această cale să-și spunăpăsurile. „Am considerat că este foarte util săvenim noi în localitate, pentru a discuta direct cu oamenii, scutindu-i astfel de eforturile deplasării, de riscul de a nu ne găsi atunci când vin la Rm. Vâlcea. Permanent, de acum încolo, voi avea un program de deplasare în teritoriu, cel puțin două deplasări pe săptămână, în care săpreluăm toate problemele cetățenilor. Oamenii s-au săturat de vorbe și de povești. Vor rezolvări concrete și imediate. Eu văpromit că tot ce stabilim aici se va rezolva, având în vedere că astăzi am venit cu o echipăcompletădin toate domeniile de activitate. Adevărul este că cetățenii au fost neglijați, iar interesul lor nu a fost pe primul plan. Îi rog acum pe toți cei prezenți sănu uite că noi suntem plătiți din bani publici. Și dacă oamenii ne-au votat sau ne-au pus în anumite funcții, atunci avem obligația săle rezolvăm problemele. Eu sunt un luptător pentru această idee și voi milita tot timpul pentru ea. Este păcat să-i plimbăm pe oameni de la o instituție la alta să-și piardătimpul și banii și până la urmăsănu rezolve nimic” – a spus Ion Cîlea. În salăs-au adunat în jur de 50 de persoane care au semnalat o serie de probleme ale localităților.

Șapte familii din Ciunget nu au curent electric

Unul dintre cei care au luat cuvântul a fost Octavian Adănuță, din Ciunget, care a spus că pe o ulițădin sat sunt șapte familii care trăiesc de luni bune în beznă. Asta pentru că transformatorul de la care își alimentau gospodăriile nu mai este bun. El le-a cerut ajutor mai marilor județului, spunând că nu mai pot continua în acest mod. Ion Cîlea a luat legătura imediat cu reprezentanții CET Vâlcea pentru a vedea ce se poate face și a promis că , în cel mai scurt timp, va face o adresăcă tre aceștia pentru a remedia situația. O altăproblemăridicatăde Octavian Adănuțăa fost aceea că drumul ce duce că tre Cabana Petrimanu este într-o stare jalnică , turiștii refuzând de multe ori săurce acolo. „Dacă se dorește dezvoltarea turismului în județ, eu cred că ar trebui săîncepem săfacem drumurile. până la Petrimanu cred că sunt vreo 15 kilometri. Drumul este într-o stare atât de proastă, încât dacă vrei săurci După ce plouănu ai cum. De asemenea, v-aș ruga pe dvs. și pe domnul primar, dacă se poate, săse facă în Ciunget un depozit temporar pentru colectarea gunoiului, pentru că nu avem pur și simplu unde săîl punem” – a spus Adănuță.

Pensionarii din Malaia s-au plâns că au pensii mici

În salăs-au prezentat și pensionari care considerau că la calcularea pensiei nu le-a fost luatăîn considerare toată vechimea. Unul dintre aceștia este Ion Brădeț, din Malaia, care a ieșit la pensie în anul 1990. Bărbatul a spus că a ieșit la pensie din agricultură, însă a muncit 17 ani și ca descă rcă tor/încă rcă tor la pădure, ani ce nu au fost luați în considerare. „Am muncit din greu la pădure. Nu văînchipuiți cât e de greu săîncarci și sădescarci lemne, iar eu am făcut 17 ani lucrul ăsta. Aș vrea să-mi spuneți și mie dacă mi se mai dau bani la pensie pentru ăia 17 ani” – a spus bătrânul. Directorul Casei de Pensii Vâlcea, Gabriel Andreescu, i-a luat bărbatului toate datele, promițându-i că va face tot posibilul săîi rezolve problema. La audiențele de la Malaia, cele mai multe probleme au fost cele de fond funciar, oamenii fiind nemulțumiți că de ani buni ei nu sunt împroprietăriți, deși dețin acte doveditoare. Din păcate, toate aceste terenuri sunt în litigiu, fiind pe rolul instanțelor de judecată. Oamenii de la Malaia și Brezoi, nemulțumiți de medicul de familie Mai mulți cetățeni din Malaia și Brezoi și-au manifestat nemulțumirea Față de atitudinea medicului de familie ce se ocupăde pacienții din ambele localități. Oamenii au mărturisit că medicul Dănuț Bălău refuzăde multe ori săse deplaseze la domiciliu, acolo unde sunt cazuri mai grave. Mai mult decât atât, toate asistentele medicale au refuzat sămai lucreze cu el, datorităfaptului că acesta le vorbește urât și le dăun salariu de mizerie. „În acest moment nu existănicio asistentă, ultima a plecat acum câteva luni la Serviciul de AmbulanțăBrezoi. Nu are cine săne facă o injecție sau săne ia o tensiune” – au spus oamenii. Îngrijorat de gravitatea situației, Ion Cîlea l-a sunat pe directorul Autorității de Sănătate Publică Vâlcea, cerându-i săgăsească în cel mai scurt timp o soluție. Mai mult decât atât, acesta i-a solicitat directorului CAS Vâlcea, Costi Rădulescu, săfacă o verificare pentru a vedea care este situația în realitate.

Primarul din Brezoi cere ajutor pentru spital

La rândul lor, primarii din zona de nord a județului i-au prezentat președintelui Consiliului Județean Vâlcea problemele cu care se confruntă , fiind, însă , conștienți că bugetul Consiliului este, în acest moment, foarte mic. Primarul localității Brezoi, Robert Schell, a spus că , având în vedere că de la 1 ianuarie 2010 primăria este nevoităsăpreia Spitalul din Brezoi, are nevoie de ajutor. Pentru a administra unitatea spitalicească , primăria va fi nevoităsăscoată, lunar, câte 7 miliarde lei vechi din vistierie, sumăpe care nu și-o poate permite. Îinând cont de faptul că jumătate din pacienții internați în acest spital sunt din Malaia și Voineasa, el a propus ca aceste cheltuieli săfie împărțite între cele trei primării. Președintele Ion Cîlea a mărturisit că , din păcate, Consiliul Județean Vâlcea nu are niciun capitol bugetar pentru a aloca fonduri că tre spital. „această problemănu se poate rezolva de la bugetul Consiliului Județean, pentru că nu avem niciun capitol bugetar pentru susținerea acestei cheltuieli. Dar existăsoluția săintrați într-un parteneriat cu localitățile vecine. E singura soluție. Deci nu avem bani, nu pot da bani pe capitolul acesta. Vărog sămăînțelegeți. Altfel, veți vedea că de anul viitor va fi o tragedie” – a spus Ion Cîlea.

Viața oamenilor din Voineasa, pusăîn pericol

Primarul localității Voineasa, Gheorghe Dobrin, s-a arătat îngrijorat Față de faptul că la balustradele și parapeții de la podul din centrul stațiunii nu s-a mai intervenit de mai bine de 30 de ani. El spune că angajații Direcției de Drumuri și Poduri au făcut doar improvizații, oamenii fiind în pericol ori de câte ori trec pe acolo. Celor de la Drumuri nu le-a păsat până acum că pun viața oamenilor în pericol și asta se întâmplănu numai la Voineasa, ci și în alte localități. „O parte din balustrade, în special cele de la podul de la biserică , nu mai există. Mai sunt doar niște fiare, pentru că au pus niște parapeți de fier, legați cu sârme. Este pericol pentru copii, pentru bătrâni săcadăîn Lotru. Văspun domnule președinte că parapeții care au mai rămas sunt mâncați de ruginăși nu au mai fost schimbați de ani de zile. Unul a că zut deja în râul Lotru, iar celălalt a că zut pe trotuar. Am făcut o adresăla Drumurile Naționale și anul trecut și acum doi ani, dar nimic. Probabil că va mai dura încă 20 de ani până se gândesc sărezolve problema. Ferească Dumnezeu săse întâmple o tragedie!” – a spus primarul Gheorghe Dobrin.