Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Cîlea, acuzat că vrea săschimbe șeful poliției

 Gutău i-a declarat război președintelui CJ

Normal 0 21 RĂZBOI. Disensiunile din coaliția PD-L – PSD s-au accentuat tot mai mult în ultimul timp. Zguduiturile provocate de cutremurul politic iscat la București în alianțăse resimte, așa cum era de așteptat, și pe plan local. Liderii vâlceni ai celor două formațiuni politice par să-și fi pierdut punctul comun de echilibru, criticându-și, tot mai vehement, manifestările publice și politice.

Președintele CJ vrea politizarea poliției?

Mircia Gutău, președintele interimar al PD-L Vâlcea, l-a criticat, dur, de curând, pe președintele Consiliului Județean Vâlcea, Ion Cîlea, despre care a spus că nu este întotdeauna sincer atunci când face declarații publice. El a afirmat că adevăratul motiv pentru care șeful CJ s-a deplasat, zilele trecute, la București a fost acela de a susține schimbarea comisarului-șef al Inspectoratului Județean de Poliție Vâlcea, Florian Marin, din funcție și înlocuirea lui cu un alt coleg de al său, un personaj apropiat PSD, susține Gutău. „Adevărul este că domnul Marin s-a văzut nevoit să-și ia concediu, pentru că devenise din ce în ce mai greu săsuporte presiunile politice venite din partea social-democraților. Mai mult, aceștia l-au forțat sămeargăîn teritoriu, încercând, așadar, politizarea poliției. Poliția nu trebuie săfacă politică , ea nu merităsăfie mânjităde interesele unora și altora „, a precizat, ferm, președintele PD-L. El nu a vrut săfacă public numele favoritului PSD pentru această funcție, însă , a spus că acesta este un susținător al cauzei social-democrate.

Dezvoltând subiectul abordat, Gutău a spus că a devenit, deja, o uzanțăîn rândul social-democrațiilor cu putere de decizie săfolosească poliția în scopuri politice. „Avem de gând săfacem o sesizare, pe care o vom trimite prim-ministrului României, Emil Boc, cu privire la un alt caz, existent în comuna Laloșu. Aici, primarul Ion Toma a declanșat un adevărat război șefului de post, pentru că nu vrea sărăspundăla comenzile sale politice. Este de neconceput ce se întâmplăla Laloșu. Nu vom sta cu mâinile în sân”, a conchis el.

Cîlea crede că Gutău-i diversionist

Pe de altăparte, președintele Consiliului Județean, Ion Cîlea, se apără, încercând sădemonteze, rând pe rând, acuzațiile șefului democrat-liberalilor vâlceni. „Este regretabilăafirmația domnului Gutău, departe de orice adevăr. Se pare că , în lipsăde subiecte reale și teme de disputăpolitică civilizată, la Râmnicu Vâlcea se poartădiversiunea. Prezența mea la ședința Consiliului de Coordonare a Alianței a fost legatăstrict de problemele încă nerezolvate până la capăt de la OLTCHIM și Ocnele Mari. Puteam oare săcobor discuțiile din forul Alianței la o stupidăcerere de schimbare din funcție a domnului comisar șef Florian Marin? Din păcate, declarația domnului Mircia Gutău nu este decât o jenantădiversiune!”

Totuși, dintr-un comunicat de presă trimis de compartimentul de relații cu mass-media al instituției aflăm că „ultima conferințăde presă organizatăde staff-ul PD-L din Vâlcea a fost folosităde că tre liderul interimar Mircia Gutău pentru lansarea unui posibil program de intoxicare a opiniei publice despre care presa localăa făcut, în ultima vreme, referiri tot mai numeroase. Domnia sa a informat reprezentanții mass- media că deplasarea la București și participarea președintelui Consiliului Județean Vâlcea, Ion Cîlea, la ședința de luni, 24 august a.c., a Consiliului de Coordonare a Alianței PSD – PD-L, au avut ca principal scop cererea de demitere a comisarului-șef Florian Marin din funcția de șef al Inspectoratului Județean de Poliție”, se aratăîn comunicatul amintit.

Realitatea e alta, spune președintele CJ

În realitate, amintește purtătorul de cuvânt al CJ, prezența lui Cîlea la acest eveniment a avut alte conotații, propunându-și, spre rezolvare, cu totul alte obiective. „Președintele Ion Cîlea a dorit și a reușit săsusținăproblemele grave care Continuă săse perpetueze, în ciuda multor promisiuni guvernamentale și prezidențiale, atât la OLTCHIM, cât și la Ocnele Mari. Printre altele, președintele Consiliului Județean a insistat săfie privite cu reticența necesară intervențiile pe care acționarul PETRO CARBO CHEM le-a făcut în cadrul unor întâlniri „discrete”, cu ușile închise cu reprezentanți din conducerea Ministerului Economiei asupra că rora se fac presiuni de a bloca achiziționarea de că tre SC OLTCHIM a diviziei de petrochimie de la ARPECHIM Pitești”, se apărășeful Consiliului.

În plus, tot din comunicat, aflăm că social-democratul a avut în vedere și problemele de la Ocnele Mari, acolo unde are loc prăbușirea controlatăa tavanului cavernei din Câmpul I de Sonde. El a propus alocarea în regim de urgențăa 12 milioane lei pentru construcția caselor din zona că zănești, destinate familiilor sinistrate, efectuarea unui studiu pentru lucrările de închidere a câmpurilor miniere III și IV care săofere, în perspectivă, soluții de protejare a celor 500 de familii din zonă, constituirea unei comisii guvernamentale care sădemareze procedura de evaluare a pagubelor suferite de populația din Ocnele Mari. „Or, a coborî în desuetudine astfel de probleme extrem de importante și a susține că președintele Consiliului Județean a participat la ședința Consiliului de Coordonare a Alianței pentru demiterea unui polițist – fie el chiar și comisar șef – este o minciunăcusutănu cu ațăalbă, ci cu frânghie”, se mai spune în textul mai sus menționat.

Din păcate, aflate în plină crizăde personalitate, PD-L și PSD au început la Vâlcea un adevărat război al declarațiilor, din care, se pare, nu are nimeni de câștigat. Cel puțin nu pe termen scurt. Deși, social-democrații au încercat săîngroape, măcar pentru o vreme, securea războiului – conștientizând că orgoliile personale nu conduc la nimic bun – pesediștii rămân pe poziții, mai neînduplecați ca oricând. Aspri în aprecieri vizavi de modul oarecum retrograd, cred ei, în care pesediștii înțeleg săse manifeste politic, democrat-liberalii impută, la Vâlcea, colegilor de alianțăpolitizarea în exces a instituțiilor statului, blamând, deopotrivă, și audiențele din teritoriu, cu puternic iz de campanie electorală.