Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

CEARTĂ LA NIVEL ÎNALT

 Circ ieftin la ședința de Consiliu Județean

NEÎNÎELEGERI. Acuzele și reproșurile între liberali și social-democrați au devenit o obișnuințăla ședințele de Consiliu Județean Vâlcea. Nemulțumiți că primăriile conduse de oamenii lor primesc bani puțini, consilierii județeni liberali fac scandal ori de câte ori au ocazia. Ei l-au acuzat pe mai marele județului Ion Cîlea de discriminare politică . Cîlea nu s-a lăsat mai prejos, afirmând că liberalii habar nu au despre ce vorbesc și dându-le exemple concludente în acest sens. În apărarea lui Cîlea au sărit și pedeliștii, prin vocea vicepreședintelui CJ, Romulus Bulacu și a consilierului Bogdan Almași

La ultima ședințăa Consiliului Județean Vâlcea, președintele Ion Cîlea a fost acuzat vehement de liberali pentru faptul că , potrivit spuselor lor, toate fondurile sunt repartizate pe criterii politice. Punctul de pe ordinea de zi care a creat controverse între Cîlea și aleșii PNL a fost cel de repartizare a sumei de 17.535 mii lei din cota de 22% din impozitul pe venit încasat la bugetul de stat la nivelul județului Vâlcea pentru a susține programele de dezvoltare localăși pentru proiecte de infrastructură, care necesităcofinanțare locală.

Doar 7 primării PNL din 35 au primit bani

Puși pe harțăîncă de la începutul ședinței, consilierii PNL au solicitat ca acest punct săfie discutat ultimul, „pentru ca presa sănu plece din sală”. Numai că , ceilalți consilieri nu au fost de acord. Astfel că , primul care a luat cuvântul a fost Ilie Fârtat care a făcut o analizăa fondurilor repartizate, scoțând în evidențăcă primăriile conduse de liberali au fost dezavantajate. Astfel că , din calculele sale, suma de 100 de miliarde de lei vechi s-au îndreptat că tre 30 de primării conduse de pesediști, iar 50 de miliarde lei vechi au fost repartizați că tre 11 primării PD-L. Nemulțumirea peneliștilor a fost aceea că , din cele 35 de primării conduse de edili PNL, doar 7 au primit bani, însă sumele sunt derizorii. „Primarii noștri au făcut multe sesizări la Consiliul Județean prin care au cerut sprijinul, însă nu au fost luați în seamă. Văvoi da și exemple. Primăria Șirineasa are un proiect realizat în proporție de 95% și termenul final de platăa ultimei tranșe este de 3 iulie 2009. Primarul a făcut numeroase sesizări la Consiliul Județean Vâlcea prin care cerea sprijinul. Mai sunt și alte primării și dacă dvs. care conduceți la ora actualăCJ nu vreți sățineți cont de părerea celor 10 consilieri județeni liberali, nu putem decât săîncercă m săinformă m mass-media. Sper săajungem totuși la un dialog și săne înțelegem” – a spus consilierul județean PNL, Ilie Fârtat.

Monceanu a sărit la gâtul lui Cîlea

Nici Constantin Monceanu nu s-a putut abține de la comentarii. El a sărit practic la gâtul lui Ion Cîlea acuzându-l de discriminare politică . Monceanu crede că președintele Consiliului Județean evitădeliberat săaloce fonduri în localitățile unde PNL a obținut rezultate electorale foarte bune. Mai mult decât atât, liberalul i-a reamintit lui Ion Cîlea că , în campania electoralădin vara anului trecut, acesta le-a promis vâlcenilor că va fi președinte pentru toată lumea, indiferent de coloratura politică a primarilor. „Localitatea Galicea a făcut demersuri că tre CJ de mai multe ori pentru a primi co-finanțarea pentru un proiect pe SAPARD de 2,5 milioane de euro. De asemenea, tot acolo s-a solicitat sprijinul pentru o școalăcare aratăjalnic și dacă nu primește urgent fonduri pentru ca lucrările săse realizeze în această vară, copiii nu vor mai avea unde învăța. La Stoilești După cum bine știți, sunt 53 de kilometri de drumuri comunale și 78 de kilometri de drumuri sătești care aratăgroaznic. Din păcate, în acest an nu s-a alocat nici un ban de că tre CJ pentru reabilitarea acestor drumuri. Mai mult decât atât, primăria are datorii din 2007 și 2008 că tre RAJDP Vâlcea, datorii făcute de fostul primar PSD. Tot în această localitate a început alimentarea cu apăde peste 10 ani și nici până acum nu s-a finalizat. Asta pentru că în anii trecuți s-au alocat sume foarte mici care nu au acoperit cheltuielile, iar anul acesta nu s-a dat niciun ban. Printre alte localități liberale care nu au primit niciun leu se numărăBrezoi, Băile Govora, Berbești sau Băile Olănești. Discriminarea politică este evidentăîn acest caz. În localitățile unde PNL a obținut rezultate foarte bune nu s-a repartizat niciun leu încă de anul trecut de când ați fost ales președinte” – a spus Monceanu.

„Habar nu aveți despre ce vorbiți” – spune Cîlea

Replica președintelui CJ Vâlcea, Ion Cîlea, nu s-a lăsat așteptată. La început el s-a arătat dispus săaibăun dialog cu cei 10 consilieri județeni PNL și săle asculte păsurile. Numai că acuzele care i s-au adus l-au deranjat peste măsură, făcându-l săafirme că liberalii habar nu au despre ce vorbesc. El a ținut săle demonstreze că , de când este președinte al CJ Vâlcea, a ajutat mai multe comunități conduse de primari PNL. „Am săiau la rând localitățile conduse de primari liberali și săvădemonstrez că văînșelați. Localității Galicea țin săvăspun că în ședința de luna trecutăi-au fost alocați 3 miliarde de lei vechi pentru cofinanțarea unui proiect legat de deșeuri. Comuna Stoilești este prinsăîn hotărârea 577 cu un drum de 1,5 kilometri care trebuie reabilitat și s-au primit printr-o hotărâre de guvern circa 7 miliarde lei vechi pentru alimentarea cu apă. La Berbești am făcut 1,7 kilometri de asfalt pe două drumuri și am depășit suma programatăinițial. Măiertați că văspun, dar habar nu aveți ce vorbiți. Aceste fonduri nu pot fi repartizate pentru salarii și toți primarii, indiferent de la ce partid sunt, știu că atunci când vin la mine îi ajut cu orice. Un alt exemplu de primar liberal pe care l-am ajutat foarte mult este cel de la Muiereasca. Acolo am repartizat foarte mulți bani pentru a rezolva problema drumului de acolo care era urgentă. La Șirineasa am făcut un drum de 5 kilometri pentru care am fost criticat chiar de primarii mei. însă , era necesar și nu mi-a păsat. Aș putea continua cu exemplele, dar cred că ne va lua mult timp. Eu nu am făcut discriminarea care s-a făcut în guvernarea liberală” – a mărturisit Ion Cîlea. Mai marele județului spune că în repartizarea banilor s-a ținut cont de stadiul fizic al lucrărilor și de termenele de execuție stabilite prin contract, de nivelul producției realizate și nedecontate, dar și de urgența realizării unor lucrări de refacere a zonelor afectate de calamitățile naturale.

Liberalul Păsat a insistat săse aloce mai mulți bani unui primar pesedist

Vicepreședintele CJ Vâlcea, pedelistul Romulus Bulacu, a luat și el cuvântul reamintindu-le liberalilor că primăriile date exemple de ei au primit sume foarte mari pe timpul guvernării PNL. „Sigur că vărespect intenția de a solicita sume pentru primăriile care credeți dvs. că sunt defavorizate acum. însă , s-a ținut cont de faptul că primăriile pe care le-ați nominalizat au fost în anii trecuți favorizate și care au și acum finanțări care vin din acele timpuri. Trebuie săechilibrăm balanța și săajutăm și primăriile conduse de pesediști și pedeliști care, săfim sinceri, în timpul guvernării liberale, nu au primit mai deloc fonduri. Trebuie săavem în calcul că și aceste primării trebuie săse dezvolte. Spuneați că primăriile conduse de edili PNL au foarte multe proiecte. Ei bine, vreau săvăspun că și celelalte au la fel de multe proiecte europene care necesităcofinanțări. Și nu uitați că acolo unde au fost urgențe nimeni nu a ținut cont de culoarea politică a primarului, ci am ajutat oamenii care nu au nicio implicare în luptele politice” – a declarat vicepreședintele Consiliului Județean Vâlcea, Romulus Bulacu (PD-L).

Consilierul PD-L, Bogdan Almași, le-a dat o replică liberalilor pe care aceștia nu o vor putea uita prea curând. El le-a reproșat că fac scandal în ședința de Consiliu doar pentru a-și face imagine publică , deoarece în Comisia de Buget – Finanțe nimeni nu a adus aminte de problemele primăriilor conduse de edili PNL. „Aș vrea săsubliniez că orice problemădintre cele care au fost aduse aici în plen ar fi avut șanse mai mari de rezolvare dacă , în ședința de buget finanțe, colegii noștri liberali le-ar fi adus în discuție. În această idee trebuie săfacem referire la procesul – verbal al ședinței de buget finanțe unde nu au fost ridicate niciuna din aceste probleme. Mai mult, s-a votat în unanimitate acest proiect de hotărâre. Am rămas chiar uimit când reprezentantul PNL din comisia de buget – finanțe a insistat foarte mult pentru alocarea unei sume suplimentare unui primar, că ruia îi recunoaștem meritele, dar care este de la PSD” – a spus pedelistul Bogdan Almași.