Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Capul rețelei – o importantăpersoanădin Vâlcea

 Două grupări infracționale au fost anihilate de polițiștii vâlceni

OPERATIVITATE. Descinderi în forță, agenți sub acoperire, efective lărgite de polițiști, razii și patrule Nu este un scenariu de film polițienesc, ci este vorba de o importantăacțiune a polițiștilor vâlceni, care au anihilat două grupări infracționale cu legături în toată țara.

În dimineața zilei de 19 martie a.c., la ora 06.00, au fost organizate mai multe razii și percheziții, atât în municipiile Rm. Vâlcea și Drăgășani, cât și în orașul Băbeni și comunele Prundeni, Sutești, Frâncești și Verguleasa (județul Olt). Acestea au avut ca scop identificarea și prinderea a două grupări infracționale, a că ror activitate era axatăpe furtul din unități de învățământ, societăți comerciale și locuințe.

În cadrul conferinței de presă , organizatăvineri, 20 martie, comisarul șef Florian Marin, inspectorul șef al Inspectoratului Județean de Poliție Vâlcea și comisarul șef Nicolae Sărădărescu, adjunctul șefului IPJ, ne-au oferit amănunte importante referitoare la documentarea și anihilarea acestor grupări infracționale.

„În perioada septembrie 2008-martie 2009, Serviciul Investigații Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vâlcea, cu sprijinul Serviciului de Informații și Protecție InternăVâlcea, a documentat activitatea infracționalăa unui grup de 24 persoane, cu vârste între 16-32 ani, domiciliați în municipiul Drăgășani, orașul Băbeni, precum și în comunele limitrofe. Aceștia, între anii 2007-2008, au comis peste 45 infracțiuni de furt din societăți comerciale și unități școlare în județele Vâlcea, Olt și Mehedinți, prejudiciul recuperat fiind de peste 1,8 miliarde lei”, a declarat comisarul șef Florian Marin.

Pentru a putea duce ancheta la bun sfârșit, oamenii legii i-au urmărit pe infractori timp de un an. „Documentarea a început cu mai bine de un an în urmă. Am identificat două grupări, una în zona orașului Brezoi, iar cealaltăîn zona Horezu, în cadrul că rora erau implicate 27 de persoane cu legături infracționale în județele Gorj, Olt, Mehedinți, Sibiu. O parte dintre infractori erau specializați pe spargerile în sine, cealaltăparte ocupându-se cu vânzarea produselor furate. Se urmăreau obiectele ușor vandabile, ca de exemplu calculatoare, laptopuri, telefoane mobile, televizoare, plasme, bijuterii Majoritatea dintre cei care au acționat sunt recidiviști, unul dintre ei având, la vârsta de 22 ani, 23 de dosare penale. Din păcate, aceștia nu au făcut pușcă rie nici măcar o zi pentru că instanța a considerat că acestea nu sunt persoane deosebit de periculoase. În rețea au fost incluși și patru minori, cu vârsta de 16 ani împliniți, care erau folosiți pentru vânzarea produselor furate. Despre capul rețelei nu văpot spune altceva decât că este o persoanăsituatăfoarte bine financiar, ocupația lui fiind deosebitădatorităpostului pe care-l ocupă. Nu văputem oferi mai multe detalii până la definitivarea cercetărilor”, ne-a declarat comisarul șef Nicolae Sărdărescu.

„Vacanța Mare” și „Micul Balansoar”- operațiuni de succes

Cele două operațiuni organizate de polițiștii vâlceni în vederea identifică rii și prinderii membrilor celor două grupări infracționale au fost denumite „Vacanța mare” și „Micul balansoar”.

Hoții acționau mai ales în timpul vacanțelor de vară, la o săptămână-două După ce în unitățile de învățământ erau aduse calculatoare. „În cea mai mare parte a cazurilor am primit sesizări la o săptămână-două de când în școli erau aduse calculatoare prin programul național de informatizare. Hoții urmăreau doar calculatoarele și laptopurile foarte performante, de ultimăgenerație, nu furau chiar așa orice le că dea în mână. Foloseau tot arsenalul, de la mănuși și leviere, la obiecte de tăiere, cagule etc. Am descoperit că unii dintre hoți fuseserăchiar elevi la școlile pe care le-au spart, în total 34 la număr”, ne-a declarat comisar șef, Nicolae Sărdărescu.

Hoții nu s-au mulțumit doar cu unitățile de învățământ, aceștia acționând „la pont” chiar și în locuințele multor vâlceni. Furau toate obiectele de valoare, pe care le puteau oricând vinde, chiar și documente importante, acte de proprietate, urmând ca ulterior sămeargăla notariat săfacă acte de vânzare-cumpărare.

Hoții se deplasau în zonele de unde furau cu ajutorul autoturismelor pe care le închiriau din Râmnic, de la cele două firme specializate în acest domeniu. Tinerii, cu vârste cuprinse între 16 și 30 de ani, au furat sute de calculatoare, laptop-uri, plasme, televizoare, mașini, aparate video și foto, ceasuri, pompe de apă, bijuterii de aur, calorifere, plăcuțe cu numere de înmatriculare. Acestea erau vândute în județele din toată țara. „Bunurile găsite până în acest moment se ridică la valoarea de 1,8 miliarde lei, dar prejudiciul este mult mai mare. S-ar putea ca o parte din bunuri sănu fie niciodatăidentificate. Banii obținuți în urma vânzării bunurilor furate erau cheltuiți la cazinouri. Cumpărătorii vor fi martori-cheie în procesul care va urma. Produsele ce au fost și vor mai fi găsite vor fi confiscate și înapoiate părților vătămate, dacă vor fi identificate”, a declarat comisarul șef Florian Marin, inspectorul șef al IPJ Vâlcea.

La acțiune au participat 105 polițiști din cadrul Poliției de Ordine Publică , Poliției de Investigații Criminale, Detașamentului Poliției de Intervenție Rapidă, Serviciul Criminalistic, Serviciul Poliției Rutiere.

Concomitent cu perchezițiile și controalele efectuate, în municipiul Drăgășani a fost efectuatăo razie, în timpul că reia au fost controlate 324 autovehicule, au fost legitimate 426 persoane, fiind aplicate 65 sancțiuni contravenționale în valoare de 16.500 lei, iar 4 permise de conducere auto și 4 certificate de înmatriculare au fost reținute. De asemenea au fost ridicate în vederea confiscă rii 24 metri cubi de lemn și 14 tone că rbune.

Pentru 6 dintre persoanele care făceau parte din grupul infracțional a fost dispusă măsura reținerii, pe bazăde ordonanță, pentru 24 ore. În continuare se efectueazăcercetări pentru stabilirea întregii activități infracționale a celor 24 persoane.

Infractorii vor fi cercetați în stare de libertate

Vineri, 20 martie, în jurul orei 12.45, polițiștii din Drăgășani au condus la sediul Parchetului de pe lângă Judecă toria Drăgășani, în vederea audierii de că tre procuror, pe Dragoș Pânzaru, Marin Bursăși Constantin Bursă, cercetați pentru comiterea mai multor infracțiuni de furt, asupra acestora existând măsura reținerii pentru 24 ore, urmând ca, După audieri, în funcție de hotărârea procurorului, să se solicite arestarea preventivă și cercetarea acestora în stare de arest preventiv.

Prima persoana introdusă pentru audieri la procuror a fost Constantin Bursă, audierea decurgând normal, fără incidente.

După terminarea audierii, acesta a fost încă tușat, în vederea conducerii că tre autospeciala ce se afla parcată în curtea interioară a sediului Parchetului de pe lângă Judecă toria Drăgășani. La ieșirea din sediul parchetului, acesta fiind încadrat de doi polițiști, iar în spatele său un plutonier major din cadrul IJJ Vâlcea, Bursăa început să strige că vrea să fie condus la membrii familiei aflați peste stradă. Polițiștii i-au explicat că nu este posibil, fiind în stare de reținere. Auzind acest lucru a devenit violent, a început să înjure, să adreseze amenințări și să-i împingăpe polițiștii care-l încadrau pentru escortare. Împotriva acestuia vor fi efectuate cercetări pentru comiterea infracțiunii de „Sfidarea organelor judiciare”, faptă prevăzutăși pedepsităde art. 272 C.P.

Nici unul din cei șase prezentați Parchetului nu a primit mandat de arestare preventivă, aceștia urmând a fi cercetați în stare de libertate.