Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

CANDIDAȚII DALMAȚIENI

 Personaje politice în crizăde moralitate și credibilitate

 

RAPORT. La începutul acestui an, trei organizații neguvernamentale – Pro Democrația, Agenția de Monitorizare a Presei și Centrul Român pentru Jurnalism de Investigație – au întocmit un raport, intitulat „Acțiunea pentru un vot uninominal curat”, ce cuprinde 130 de candidați la alegerile uninominale din acest an, din jumătatea de vest a țării. „Acțiunea pentru un vot curat” se vrea a fi un raport de deconspirare a celor candidaților la un fotoliu de deputat care nu stau deloc bine la capitolul moralitate și credibilitate.

În primul rând, aspiranților în Parlamentul României li se imputătraseismul politic, colaborarea cu Securitatea, conflictul de interese sau averile insuficient justificate. Săptămâna viitoare, cele trei organizații nominalizate vor da publicității candidații cu probleme de imagine din zona de est a țării, urmând, apoi, lista cu aspiranții la demnitatea de senator.


 

Deconspirarea traseiștilor

 

„Este o inițiativăinspiratădin experiența Coaliției pentru un Parlament Curat, de acum patru ani. Ele și-au propus săvalorifice ocazia pe care o oferăacum votul uninominal pentru a opri accesul în Parlament unor persoane pentru care calitatea de deputat sau senator este folosităca scut fațăde aplicarea legii, ori ca platformă de trafic de influențăsau este, pur și simplu, produsul oportunismului politic. ( ) Acest mecanism a fost organizat la inițiativa ActiveWatch-Agenției de Monitorizare a Presei (AMP), Asociația Pro Democrația (APD)și centrul Român pentru Jurnalism de Investigații (CRJI)”. Așa începe primul capitol al studiului „Acțiunea pentru un vot uninominal curat”, publicat în luna noiembrie a acestui an. La momentul elaborării acestui raport, s-a ținut seama, susțin inițiatorii săi, de 4 aspecte de importanțămajoră. Primul dintre ele este traseismul (un candidat care s-a mutat, la inițiativa lui, în cel puțin 3 partide), colaborarea cu Securitatea, conflictul de interese, atunci când ne referim la o serie de candidați care provin din mediul privat dar care au făcut afaceri cu instituții publice și, în cele din urmă, averea insuficient justificată. Așa cum era de așteptat în raportul mai sus menționat apar și candidați vâlceni, cunoscuți, deja, opiniei publice drept bicicliști politici, indivizi certați cu moralitatea sau îmburgheziți peste noapte.

 

Traseiștii de serviciu

 

Primul personaj politic care apare în studiu este democrat-liberalul, Sorin Zamfirescu, fost primar al Râmicului, care, susțin inițiatorii „Acțiunii pentru un vot curat”, este, de profesie, migrator politic. De la începutul carierei sale politice și până acum, Zamfirescu a fost adeptul a nu mai puțin de 6 doctrine politice: PNȚCD – UFD – PUR – PNL – PLD – PDL. „A fost primar sub mandatul țărănist, în prezent este consilier județean. Numit de PNL director al regiei publice de apăAcvarim, a demisionat din funcție imediat După ce a părăsit PNL pentru grupul PL-D dar nu înainte de a-și asigura un post de inginer. Ulterior și-a luat concediu de boală- în schimbul unei remunerații lunare de 800 de euro pe care o primește de doi ani”, se aratăîn raport. Reamintim cititorilor noștri că democrat-liberalul va candida, la alegerile uninominale din această toamnă, la un fotoliu de deputat în colegiul Rm. Vâlcea Nord.

Un alt biciclist politic, nominalizat de cele trei agenți neguvernamentale care au elaborat raportul este candidatul partidului Noua Generație – Creștin Democrat, Adrian Sandu, în colegiul uninominal Rm. Vâlcea Sud. Acesta a ajuns membru al formațiunii politice conduse de Gigi Becali După ce a trecut, mai înainte, prin APR, PUR, PD și PRM.

 

Imoralitate

 

Și pentru că tot am ajuns la Partidul Democrat-Liberal trebuie spus că în afarăde Sorin Zamfirescu, studiul mai aduce în vizorul opiniei publice nume precum Dumitru Stancu, candidat în colegiul uninominal Bălcești și Gheorghe Brânzan, candidat în colegiul Drăgășani. Ca și colegul său de partid, Sorin Zamfirescu, Dumitru Stancu este etichetat ca și traseist politic care și-a pierdut credibilitatea odatăcu reorientarea sa că tre PD-L. „Fost fruntaș al PSD Vâlcea (subprefect și vicepreședinte al Consilului Județean, președinte al organizației municipale de partid), a trecut în PD-L în 2007”, scrie în raportul „Acțiunea pentru un vot uninominal curat”.

Cel de-al treilea candidat care a deviat de la principiile moralității este medicul ginecolog, Gheorghe Brânzan. El face parte dintr-o listăde 12 medici anchetați pentru moartea unei tinere, în 2004, anchetăîn urma că reia a fost sancționat de Comisia de Disciplină a Colegiului Medicilor cu avertisment pentru probleme de deontologie medicală- deși pacienta murise în urma neglijenței medicului.

 

„Dintele” agresiv

 

În ceea ce privește candidații PNL Vâlcea la Parlament, primul pe lista figurilor politice care au dovedit lipsăde respect Față de electorat, este nimeni altul decât Ion Nicolae, cunoscut mai bine opiniei publice sub numele de „Dintele de Aur”. „Migrator politic: consilier local (apoi viceprimar) pe listele PRM în 2000. După ce a părăsit partidul lui Vadim a la PUR iar, în 2003, s-a înscris în PNL. În studiul mai sus menționat, apar, la capitolul legat de biciclismul politic al lui Nicolae, apar și câteva detalii legate de plângerea depusăla poliție de colega noastră, Claudia Stanciu. Văreamintim că redactorul VOCEA VÂLCII s-a adresat oamenilor legii După ce „Dintele de Aur” a insultat-o și agresat-o fizic la Festivalul Rromilor, incident produs în luna august a acestui an la Costești. „Presa vâlceană a scris în mai multe rânduri despre modul controversat, dus până la limita abuzului de funcție, în care a acționat în calitățile sale de inspector șef al Inspectoratului Județean de Stat pentru Construcții sau de consilier municipal. În perioada în care a fost viceprimar a înființat o fundație „Din suflet” pentru care s-a găsit un sediu ultracentral (în condițiile în care alte organizații nu au obținut spații de la primărie); sediul fundației este, în prezent, sediu de campanie electorală. Cu toate că lucreazăîn domeniul bugetar, Nicolae se laudă, în declarația de avere, cu bunuri cumpărate și moștenite – trei terenuri, un apartament, un BMW – în vreme ce presa localăîl crediteazăcu o mașinăToyota noua și o casărecent achiziționate” se mai aratăîn studiu.

 

Vasile Bleotu – un candidat controversat

 

Candidatul PSD – PC la fotoliul de deputat în colegiul Drăgășani, apare și el în documentul elaborat de cele trei organizații neguvernamentale. „Numele deputatului (primul mandat între 2000 și 2004; a revenit în CamerăDupă alegera Rovanei Plumb în Parlamentul European, păstrându-și și funcția de director economic al Fondului de Garantare a Depozitelor Bancare, subordonat BNR) este asociat cu o serie de afaceri dubioase derulate în zona Drăgășani – de la scutirea plății unor datorii că tre buget până la falimentarea SCAND SA, firmăde la care Primăria Drăgășani a cumpărat un imobil în condiții dezavantajoase pentru bugetul local”, scriu inițiatorii raportului. Deputatul PSD Vasile Bleotu, sosit cu puțin timp în urmăîn Parlament în locul Rovanei Plumb, care a plecat la Parlamentul European, este unul dintre deputații incompatibili.

El este în același timp și director economic la Fondul de garantare a depozitelor în sistemul bancar și deputat. Deși, potrivit Statutului deputaților, calitatea de deputat sau de senator este incompatibilăcu exercitarea orică rei funcții publice de autoritate, cu excepția celei de membru al Guvernului, Vasile Bleotu poate să-și vadăliniștit de treabăși la bancă , și la Parlament. Comisia juridică i-a dat, de curând, pesedistului o „dispensă” în acest sens.

Fost parlamentar și în legislatura trecută, Vasile Bleotu este obișnuit cu relațiile de „cumetrie”. După ce s-a sfătuit cu bunii săi prieteni, Eugen Nicolicea și Adam Ioan, ambii membri ai Comisiei juridice, Bleotu a transmis o scrisoare Biroului Permanent al Camerei, în care aratăcă funcția sa de la Fondul de garantare a depozitelor nu intrăsub incidența incompatibilității prevăzute de Statutul deputaților, nefiind o funcție publică de autoritate. Cei doi apropiați ai lui Bleotu, plus floarea liberalădin Comisia juridică , au pus umărul și au votat „dispensa”. Decizia Comisiei juridice a fost aspru criticatăde democrat- liberali.

Deși a fost validat deputat în urmăcu un an, activitatea parlamentarăa deputatului social-democrat Vasile Belotu este de-a dreptul jenantă. până acum, el nu a avut decât 5 luări de cuvânt în ședințe și o propunere legislativă, referitoare la completarea Codului Civil. Cu toate că a fost inactiv și nu s-a implicat câtuși de puțin în problemele cu care se confruntălocuitorii județului nostru, Vasile Bleotu și-a exprimat, de curând, opțiunea de a candida pentru un nou mandat de parlamentar din partea PSD, în colegiul uninominal Drăgășani.

 

PRM, partid de bicicliști politici

 

Ultimii aspiranți la fotoliul de deputat a că ror conduităpolitică este „amendată” de raportul „Acțiunea pentru un vot curat”, sunt candidații Partidului România Mare, filiala Vâlcea. Este vorba de Dumitru Avram (candidat în colegiul uninominal Râmnicu Vâlcea Nord), care a activat între 1970 și 1986 în cadrul agenției de presăAgerpress, unde a ajuns în funcția de redactor șef adjunct. A devenit, în 1986, instructor la Secția de presăa CC a PCR. Mai apoi, a părăsit PCR imediat După Revoluția din 1989. Acesta a fost, în 2004, membru și deputat al PRM. Candidatul PRM în colegiul uninominal Brezoi, Tiberiu Vladislav este și el un adept al traseismului politic de profesie. Înainte de a fi candidat pentru Camerădin partea PRM în Vâlcea, a circulat pe traxseul politic PNȚCD (ales senator pe lista Convenției Democrate Române în 1992 în Hunedoara) – PNL (ales senator tot pe lista CDR, în 1996, în Bacă u).