Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Campusul preuniversitar Călimănești, sub lupa Ministerului de Interne

DEZINTERES. Campusul preuniversitar Grup școlar Economic Administrativ și de Servicii că limănești face parte cu succes din categoria tunurilor trase de fosta guvernare liberală. Proiectul a înghițit până în prezent peste 40 de miliarde lei vechi, iar investiția nu se oprește aici, valoarea totalăa proiectului ridicându-se la aproximativ 150 miliarde lei vechi, o sumăexorbitantăpentru un proiect care prevedea modernizarea și extinderea unei clădiri construite de Ceaușescu. Cu toate că Ministerul Educației a îngropat o grămadăde bani, clădirea aratăca După un bombardament și asta din cauza autorităților locale și a fostului inspector general al ISJ Vâlcea. Camelia Coroiu, noul inspector general al ISJ Vâlcea, acuză fosta conducere a Inspectoratului de distrugerea și tergiversarea intenționatăa lucrărilor și de gestionarea dubioasăa fondurilor.

Săptămâna trecută, Viorel Fifor, ministrul secretar de stat în cadrul Ministerului de Interne, a prezidat lucrările ședinței Colegiului Prefectural Vâlcea, principalul punct de ordinea de zi fiind situația unităților școlare de pe teritoriul județului și a investițiilor demarate în acest segment. Ministrul avea date certe conform că rora foștii capi ai județului, în frunte cu fosta conducere a Inspectoratului Școlar, au supraevaluat anumite lucrări sau, și mai grav, au investit sume fabuloase de ordinul miliardelor de lei vechi în unități școlare aflate în pragul prăbușirii sau în fazăde proiect. Fifor a dat ca exemplu campusurile preuniversitare din că limănești și Berbești, ambele abandonate După ce statul a investit câteva miliarde lei vechi bune. Ministrul le-a atras atenția capilor județului că statul nu va mai investi un leu în proiecte care nu-și justifică existența. ,,Văatrag atenția că nu vom mai investi bani în proiecte începute fără o logică elementarădoar în ideea că vor veni banii și vom face alte lucrări. Nu știu câți copii aveți la Berbești și că limănești, dar văatrag atenția că nu vom mai investi nici măcar un leu în unități școlare unde învață10 elevi. Trebuie săvedem mai întâi dacă e rentabil un asemenea campus și doar După aceea săfacem investiția. De aceea am venit la Vâlcea, vreau o situație exactăa acestor investiții. Observ că sunt investiții foarte mari acolo, chiar se justifică investiția la numărul de elevi?”, a afirmat Fifor.

Campusul, distrus din temelii

Camelia Coroiu, inspectorul general al ISJ Vâlcea, instalatăîn funcție la începutul acestui an, a afirmat că situația campusului din că limănești este una într-adevăr specială. Cei care s-au ocupat de proiect au distrus clădirea veche aproape în totalitate în ideea că vor primi bani pentru o clădire nou nouță, deși proiectul prevedea clar modernizarea și extinderea clădirii existente, respectiv a Grupului Școlar Economic din localitate, singurul corp în plus ar fi fost o banalăsalăde sport. „Domnule ministru, veți avea situația exactăa acestor lucrări. De fapt, de când am venit la Inspectorat doar asta fac situații și rapoarte. Situația campusului de la că limănești este ceva mai complicată. Acolo, cei care s-au ocupat de acest proiect au distrus absolut totul în ideea că vor primi bani de la Minister. Clădirea aratăcumplit, au stricat totul și au sistat lucrările. În prezent, elevii învațăîn două școli și o fostă bancă în care funcționeazăfacultatea de Turism. La nivelul județului avem 345 de școli cu lucrări deschise, evaluate la 38 miliarde lei vechi. La capitolul reabilitărilor avem nevoie de 40 miliarde, cel puțin. În ceea ce privește comasarea unităților școlare, consider că este o falsăproblemă, desființarea școlilor cu un număr redus de elevi ar duce la desființarea catedrelor și aruncarea cadrelor didactice în șomaj. Nu se face sălăsăm profesorii pe drumuri”.

Lăcomia nu face casa bună cu criza

Lucrarea campusului a început în anul 2007 cu fonduri alocate de Ministerul Educației, Cercetării și Inovării, iar până în prezent s-au efectuat și decontat lucrări în valoare de 2.611.146 lei. Ministerul mai are de achitat încă 1.817.655 lei, pentru lucrări executate, dar neplătite și asta nu e totul. Conform proiectului, campusul va mai înghiți încă 9.562.005 lei, la atât se ridică valoarea rămasăde executat.

Anul trecut, proiectul de realizare al Campusului școlar din orașul că limănești a fost abandonat din lipsăde fonduri, După ce au fost cheltuite aproximativ 26 de miliarde de lei vechi pentru reabilitarea liceului deja existent, clădire în jurul că reia ar fi trebuit construit campusul, de fapt, pentru reabilitarea internatului. Fosta conducere a ISJ Vâlcea și primăria că limănești, partener în acest proiect, au decis închiderea și distrugerea lui. Cu toate că a trecut un an și mai bine, clădirea aratăla fel de dezolant, toată tencuiala de pe exterior și interior a fost datăjos de luni bune, geamurile au fost smulse, vandalizarea a fost totalăși, După cum aratăcriza, va fi și definitivă. Fostul inspector Smeureanu și primarul Ilie Amuzan au distrus complet un liceu în ideea că prin reconstrucția lui vor da tunul anului. De atunci nu s-a mai făcut nimic, constructorul a sistat lucrările pentru că Ministerul Educației nu a decontat facturile pentru lucrările deja realizate. Societatea Conexvil, firma constructoare, a reușit săîncaseze până acum doar 26 de miliarde de lei, în prezent, având de recuperat 18 miliarde de lei vechi, iar ministerul nu dăsemne că ar dori săreia finanțarea lucrării, declarațiile ministrului Viorel Fifor fiind mai mult decât concludente în acest sens.