Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Bulevardul Dem Rădulescu, transformat în pistăde raliuri

Bolizi în noapte

Normal 0 21

Curse ilegale noaptea în Râmnic. Adrenalină, motoare turate, miros de cauciuc, toate ingredientele unei seri reușite. Pe zi ce trece, gustul pentru vitezăși pentru curse ilegale cu mașini al tinerilor de bani gata din Râmnic crește. Din nefericire, poliția nu poate împiedica aceste curse. Având la dispoziție adevărați bolizi ai șoselelor, băieții de bani gata care și-au găsit o nouădistracție pe măsura cailor putere ai mașinilor sunt foarte greu de prins. Vitezomanii sunt uniți și au o strategie eficientăpentru a scă pa de uniforma cu reflectorizante. Îl iau pe „nu” în brațe și cu mult tupeu povestesc cum se aflau, din întâmplare, în zonăsau cum discutau despre mașini, motociclete și altele de acest gen, lucruri care nu sunt interzise de nici o lege din lume. În toată această nebunie limita de vârstăși de vitezănu există. Trebuie îndeplinităo singurăcondiție: un motor puternic.

 

„Este foarte greu de probat desfășurarea unei curse ilegale de mașini”

 

Dramele provocate de accidentele rutiere lasăîn urmămultăsuferință. De foarte multe ori, tinerii fără experiență, teribiliști, dar cu mașini puternice apasămult prea tare pedala de accelerație și gonesc cu o vitezăuluitoare că tre moarte. De multe ori, cad victimăacestor accidente îngrozitoare, tineri care participăla câte-o cursăde mașini. Din păcate, poliția nu poate face mare lucru în aceste cazuri pentru că , așa cum ne spunea subcomisarul că tălin Oprescu, șeful Biroului Siguranței Rutiere din Rm. Vâlcea, „este foarte greu de probat desfășurarea unei astfel de curse de mașini”. În Râmnic sunt mai multe grupuri de tineri. Unii dintre ei participăla curse legale organizate în alte județe, alții se întrec chiar aici în oraș. „Nu putem spune că avem de-a face cu ceva organizat. Nu existăcurse care săse facă în anumite zile sau ore. Este ceva spontan, așa numitele liniuțe. Uneori, tinerii care participăla acestea nici nu se cunosc. Trec unii pe lângă alții, coboarăgeamul în jos și se hotărăsc săfacă o liniuțăpentru a vedea care dintre mașini are cea mai mare putere. Din păcate, de multe ori, astfel de curse se finalizeazătragic. Avem doar câteva unde, în ciuda faptului că nu am avut martori, chiar am putut proba desfășurarea unei curse. E vorba de accidentul de la Mall, din februarie anul acesta, unde un tânăr și-a pierdut viața. Am identificat cealaltămașinăcare a participat la cursăși am depus deja dosarul la Parchet.”

 

Au gonit spre moarte

 

Anul acesta a debutat tragic pentru o familie din Râmnic care și-a pierdut fiul în urma unui accident de circulație care s-a petrecut în timpul unei curse ilegale de mașini.

Noaptea de 10 spre 11 februarie a fost ultima pentru un tânăr de 22 ani din Râmnicu Vâlcea. În jurul orei 3.20, Adrian Pârjol aflat la volanul unui autoturism marca Opel, la kilometrul 0 al orașului, datorităvitezei excesive, a pierdut controlul volanului și a intrat în derapaj spre partea dreaptăa drumului. Mașina a lovit mai întâi semaforul electric de la intersecția Calea lui Traian cu strada General Magheru, apoi un arbore ornamental și bordura de protecție, După care s-a oprit în parcarea River Plaza Mall. În urma accidentului, Adrian Pârjol și-a pierdut viața, iar ceilalți doi pasageri din autoturism au fost grav răniți, suferind multiple traumatisme.

Un alt accident datorat tot unei curse de mașini, soldat, de data aceasta, cu doi morți, a avut loc la finele anului trecut în Drăgășani. Doi tineri de 18 ani au murit într-un groaznic accident de circulație, care a avut loc la ieșirea din Drăgășani. În coliziune au fost implicate două mașini, o parte dintre martori susținând că totul a pornit de la o întrecere. Mașina în care se aflau cei doi tineri, Alex și Ioana, s-a făcut zob, După ce s-a lovit violent de un copac. Băiatul avea permis numai de jumătate de an, însă era un mare fan al vitezei. În urmăcu cinci luni, el mai fusese implicat într-un accident asemănător, dar atunci a scă pat doar cu răni ușoare. Nu s-a învățat minte, iar în noiembrie anul trecut nu a mai scă pat. Șoferul celuilalt autoturism s-a ales și el cu câteva răni, fiind transportat la spital. Martorii au afirmat că mașinile s-ar fi luat la întrecere. Polițiștii sosiți la fața locului au declarat că viteza excesivăa fost principala cauzăcare a dus la tragedie.

Un bărbat mort și altul grav rănit. Aceasta a fost finalitatea unei curse auto ilegale, ce a avut loc în noapte de 21 spre 22 noiembrie anul trecut. Potrivit oamenilor legii, cei doi bărbați încheiaserăo înțelegere scrisăprin care se obligau săplătească 1.000 de euro, în cazul în care ar fi pierdut cursa. La puțin timp de la începerea cursei, Mihail Purda, de 41 de ani, a pierdut controlul mașinii într-o curbăși s-a răsturnat într-un șanț. Acesta a decedat imediat După producerea accidentului. Mai norocos decât rivalul sau, celalalt șofer implicat în cursăs-a răsturnat cu mașina în aceeași curbă, dar a fost numai rănit. Diana Smărăndoiu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Județean de Poliție Vâlcea, a declarat la acea oră: „Cel de-al doilea șofer a fugit de la locul accidentului, fiind ulterior identificat și reținut de polițiști, într-un local, din apropiere.” Cel care a murit avea permisul de conducere suspendat pentru nerespectarea culorii roșii a semaforului electric.

 

Motocliștii – inamicii numărul unu ai șoselelor vâlcene

 

„Pentru a-i prinde pe cei care participăla cursele de mașini, punem radare. Dar majoritatea autoturismelor care participăla astfel de curse sunt dotate cu aparaturăde depistare a radarelor foarte performante. Așa că trec pe lângă noi, cuminți, cu viteza legală. Dacă pe teribiliștii ce conduc mașinile cu viteze excesive reușim să-i mai temperăm prin amenzi usturătoare, cele mai mari probleme le avem cu motocicliștii. Aceștia sunt cei mai needucați participanți în trafic. În ultima perioadă au intrat în țară motociclete de mare capacitate. Tinerii, tot cei de bani gata, abia au așteptat și au și achiziționat un astfel de bolid. De aici, problemele. Ultimul accident foarte grav provocat de un motociclist, soldat cu decesul a trei persoane, a avut loc în vara anului trecut. Doi bătrâni au fost pur și simplu spulberați de bolidul ce venea cu o vitezăincredibilă. Aceștia au murit pe loc. Aceeași soartătragică a avut-o și tânărul motociclist”, ne-a mai declarat subcomisarul că tălin Oprescu, șeful Biroului Siguranței Rutiere Rm. Vâlcea.

Un grav accident de circulație s-a petrecut și în comuna Ștefănești. Puțin După miezul nopții, Dragoș Onea, de 33 de ani, din municipiul Drăgășani, și Marin Tudor, de 40 de ani, din aceeași localitate, se aflau pe o motocicletăși circulau pe DN 64, în comuna Ștefănești, spre Slatina. Când au ajuns în dreptul stației Lukoil, din cauza vizibilității reduse, Dragoș, cel care conducea scuterul, a lovit cu partea din fațăun scuar aflat în dreptul stației peco. În urma impactului, a rezultat decesul lui Marin Tudor, care nu purta cască de protecție. Nici prietenul său nu a scă pat nevătămat, acesta suferind multiple traumatisme. Martorii care au asistat la scena groaznicului eveniment rutier au declarat că motociclistul s-ar fi luat la concurs cu altul, care imediat După producerea accidentului a dispărut în noapte.

În ziua de 21 iunie a anului trecut, Florin Vîrje, de 29 ani, din Rm. Vâlcea conducea o motocicletămarca Kawasaki, pe DN 67, iar în cartierul Copăcelu, din cauza vitezei excesive i-a lovit frontal pe Petre Bojan, de 71 ani și Silviu Dejescu, de 40 ani, ambii din Râmnicu Vâlcea. Atât conducă torul motocicletei, cât și Petre Bojan au murit pe loc, în urma impactului, iar Silviu Dejescu a ajuns în stare foarte gravăla Spitalul Județean Vâlcea.

Cu doar câteva săptămâni în urmă, în urma unui control de rutină, a fost oprit în trafic Ionuț Alexandru Iordache de 17 ani, din Râmnic, care circula cu o motocicletăYamaha, de 175 cm cubi, fără permis și neînmatriculată. I-a fost întocmit dosar penal, iar tânărul a plecat liniștit acasă. Săptămâna trecută, mai exact luni, 18 mai, tânărul gonea împreunăcu alții, în zona nord a orașului, în cadrul unei curse ilegale de motociclete. „A trecut cu 170 km/h prin fața supermarketului „Interex”. Echipajul de poliție aflat în zonăa încercat să-l oprească , dar aceasta a făcut un gest care pur și simplu ne-a surprins. S-a ridicat pe o roatăși s-a îndreptat că tre noi. Apoi a zburat pur și simplu pe lângă mașina de poliție. L-am urmărit, dar la un moment dat, l-am pierdut”, ne-a mai spus subcomisarul că tălin Oprescu, șeful Biroului SiguranțăRutierăRm. Vâlcea. Miercuri, 20 mai, acesta a fost identificat. Surpriză. Tânărul era chiar adolescentul de 17 ani, că ruia poliția îi întocmise deja dosar penal. În curtea locuinței a fost găsităatât motocicleta cu care a participat la cursă, cât și alte două , la fel de puternice ca prima, pe care tânărul le folosea în același scop.

 

„Vrem curse de mașini legale”

 

Tinerii care participăla cursele legale de mașini desfășurate în alte județe le-au solicitat polițiștilor vâlceni săorganizeze astfel de curse și în municipiul nostru. „Ei fac parte din diferite asociații și organizații, participăla fel de fel de curse legale și ne-au cerut săorganizăm și noi astfel de curse. Vom putea face acest lucru, numai După ce vor obține acordul administratorului drumurilor, adică Primăria Râmnicului. Aceasta este instituția care trebuie sădea aviz favorabil pentru organizarea unor astfel de curse. Dacă vor obține aprobarea necesară, noi nu avem nimic împotrivăși le acordăm tot sprijinul”, ne-a mai declarat subcomisarul că tălin Oprescu, șeful Biroului Siguranței Rutiere din Rm. Vâlcea.