Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Bolnavii cu afecțiuni cronice riscă să rămână fără medicamente

 Criza poate ucide

BANI PUÎINI. A fi bolnav, rănit, accidentat sau bătrân în România echivaleazăcu a fi forțat săîți lași viața la voia întâmplării în hazardul care guverneazăîntreg sistemul de sănătate. „Moartea domnului Lăzărescu” nu mai este de mult doar un film în această țară , ci o realitate care tinde săse generalizeze tot mai mult. Cu excepția câtorva spitale din Capitalăși a altor 2-3 din țară , care au beneficiat de fonduri și investiții speciale, restul unităților sanitare din România sunt adevărate gropare, cimitire pentru morții încă vii care le calcă pragul.

Lipsa fondurilor, moarte sigurăpentru bolnavii de SIDA, cancer, diabet și hemofilie

Multe spitale nu au bani nici măcar pentru medicamente, darămite pentru dotări sau achiziții. De multe ori sălile de operație rămân fără luminăși curent electric în timp ce pacientul zace pe masa de operație.

Lipsa fondurilor se resimte tot mai grav în sistemul sanitar din România. Cel mai mult vor avea de suferit, în perioada imediat următoare, pacienții seropozitivi, hemofilicii, precum și bolnavii de hepatită, cancer sau diabeticii. Subfinanțarea programelor de sănătate face ca pe listele de așteptare săfigureze în prezent mii de pacienți care își așteaptătratamentul salvator, așteptare care ar putea dura chiar și doi ani, poate prea târziu pentru mulți. Practic, pacienții seropozitivi au întrerupt tratamentul din cauza lipsei banilor, hemofilicii nu mai au nici ei tratamentul asigurat, iar pacienții cu hepatităau nevoie urgentăde medicamente. În acest context, Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România trage un semnal de alarmăasupra situației grave din sistemul sanitar, în condițiile în care, potrivit estimărilor, în luna august vor fi epuizați banii alocați pentru anul 2009 pe programul de oncologie.

Nici la Vâlcea situația nu este mai bună. Județul nostru se aflăpe lista neagră, alături de Suceava, Arad, Brăila și Prahova. În ciuda eforturilor disperate de a face rost de bani, se pare că până acum Casa județeană de Asigurări de Sănătate Vâlcea nu a făcut rost de fondurile necesare pentru achiziționarea medicamentelor necesare bolnavilor înscriși în aceste programe. Conducerea CAS Vâlcea sperăca în cel mai scurt timp posibil, chiar și până la finele acestei luni, banii săintre în vistieria instituției, astfel încât aceștia săpoatăfi virați că tre farmaciile de unde bolnavii de cancer, sida, diabet și hemofilie să-și procure medicamentele vitale.

Număr aproape dublu de pacienți în tratament

Deși românii care suferăde cancer au acum un acces mai bun la terapii moderne, mulți nu le pot urma până la cap.Accesul pacienților care au cancer la terapii de ultimăgenerație a crescut constant, în ultimii trei ani, însă din cauza lipsei banilor mulți au fost nevoiți sărenunțe la ele.

Față de 2007, când făceau tratament cu molecule de ultimăgenerație numai 2.100 de pacienți, anul trecut au beneficiat de acestea aproximativ 3.600 de pacienți. Din păcate, datoritălipsei fondurilor, o mare parte dintre pacienți fac trei cure, apoi se opresc, astfel încât tratamentul nu are efectul scontat. Numărul românilor înregistrați cu cancer depășește 400.000, dintre aceștia 85.000 urmând tratament. Anul acesta, programul de oncologie a fost finanțat de că tre stat cu 594 de milioane de lei, Față de 900 de milioane de lei cât se intenționa inițial. Consumul de medicamente pentru cancer a crescut cu peste 40% din cauza numărului mare de diagnosticați cu această boală. Din cei aproape 400.000 de români ce suferăde cancer, 4.400 sunt copii. În fiecare an apar 2.000 de noi cazuri de cancer.

De la începutul anului și până în prezent, la Vâlcea au fost luați în evidențăalți 495 de bolnavi. La sfârșitul anului trecut au intrat în evidența Cabinetului de Oncologie din cadrul Spitalului Județean Vâlcea 1054 de noi bolnavi de cancer. Predominăcancerul de tip bronho-pulmonar, mamar, de col uterin și de tub digestiv. „La un interval de timp de cel mult 2- 3 zile este depistat cel puțin un vâlcean care suferăde cancer la nivelul pancreasului, fapt care este destul de îngrijorător. Din păcate, mulți bolnavi se prezintăla medic foarte târziu, când deja boala se aflăîn stadii avansate și nu se mai poate face mare lucru”, ne-a declarat medicul primar oncochimioterapeut Ioana Târcobu, de la Cabinetul de Oncologie din cadrul Spitalului Județean de UrgențăVâlcea.