Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Bolile de piele tratate în satele vâlcene cu leacuri băbești

Cancerul cutanat, o boală frecventă

Normal 0 21

ÎNGRIJORARE. Cu toate că numărul cazurilor de cancer de piele este în creștere, tot mai puțini vâlceni se prezintăla un consult de specialitate în secția de Dermatologie a Spitalului Județean Vâlcea. În ultima săptămână, au fost depistați doi pacienți cu cancer de piele, localizat în zona feței. Potrivit cadrelor medicale, mare parte dintre vâlcenii care ajung săfie diagnosticați cu cancer de piele se prezintăla doctor în faze mult prea avansate ale bolii, când șansele de supraviețuire sunt mici, iar tratamentul, deși costisitor, nu are eficiență. „Acești pacienți, în majoritate femei, nu supraviețuiesc mai mult de un an, fiind că vin la noi când sunt deja în metastază, când cancerul a ajuns săafecteze și alte țesuturi, inclusiv organe interne”, ne-a declarat medicul Alexandru Pirici, șeful Secției Dermatologie.

„Și-au turnat urină peste rana deschisă ori și-au ars leziunile cu țigara”

O altă ciudățenie cu care se confruntă medicii de la această secție este faptul că , din ce în ce mai mulți vâlceni, care suferăde vreo boalăde piele, preferăsăse trateze După ureche, cu vestitele „leacuri băbești”.

Cadrele medicale spun că din păcate oamenii de la sate nu au nici cea mai mici educație sanitară, aceștia preferând săvinăla spital numai După ce nu mai pot suporta durerile. „Le este mai comod săstea acasăși săse ungăcu tot felul de alifii pe care ei le considerăbune. Am avut pacienți cu erupții cancerigene, care își dăduserăcu diferite creme, se legaserăcu fir din coada calului, iar După ce au apărut complicații s-au gândit că ar trebui săvinăla medic. Unele cazuri au fost foarte grave și nu le-am mai putut rezolva aici, fiind nevoie de intervenții chirugicale complexe ce se efectueazăîn diferite clinici de specialitate din țară . Oamenii au venit la spital După ce turnaserăurinăpeste rana deschisăsau folosiserătot felul de plante medicinale ori își arseserăleziunile cu țigara. Aceștia trebuie săștie că își agraveazăsinguri boala”, a declarat medicul dermato-venerolog, Alexandru Pirici.
Cancerul de piele frecvent la locuitorii de la sate
Majoritatea persoanelor de la țară , care muncesc foarte mult în aer liber, pe câmp, trebuie săse protejeze de razele soarelui. Oamenii sunt sfătuiți săpoarte pălării de soare cu boruri largi și săse îmbrace în haine din bumbac, deschise la culoare. „Din păcate, aceste persoane ignorăsfaturile noastre și se expun la soare prea mult timp, fără săse protejeze. Aceasta nu ar fi singura problemă. Oamenii nu se prezintăînsă la medic nici măcar pentru un control de rutină, care se face de cel puțin două ori pe an”, ne-a mai precizat medicul Alexandru Pirici. Cele mai grave cazuri sunt cele de cancer cutanat, existând persoane care vin la medic cu leziuni întinse, majoritatea localizate la Față , în zona ochilor, a nasului și a gurii.

„Cei mai expuși în acest moment la cancerul de piele sunt agricultorii, pescarii și marinarii. Recent, am avut un caz, un bărbat de 39 de ani, care a avut la început o alunițăpe pielea capului. Nu a luat în seamăiar aceasta s-a mărit și au apărut complicații. până la urmă, omul a făcut metastază, iar la nouăluni După depistare a decedat. Cel mai grav caz a fost cel al unui mecanic auto de 52 de ani. Avea o alunițămare pe spate și a rupt-o în timp ce repara o mașină. A sângerat foarte mult, dar conștient de pericolul la care se expune, s-a prezentat imediat la spital. I-am extirpat alunița cu pricina și uite așa a scă pat omul”, ne-a mai spus dr. Alexandru Pirici.

Conform statisticilor, la nivel mondial, aproximativ 37.000 de persoane mor, anual, din cauza cancerului cutanat. În Vâlcea, anul trecut trei persoane și-au pierdut viața în urma acestei boli, ne-a mai informat medicul dermato-venerolog, dr. Alexandru Pirici.