Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Biletele de odihnă, o afacere guvernamentală

 

TEAPĂ. Numărul biletelor de odihnăpentru bugetari a crescut insignifiant. S-a redus la jumătate numărul zilelor acordate. Sindicatele sunt nemulțumite. Dialogul cu actualii guvernanți nu a avut nici un efect.

 

Chiar dacă Guvernul s-a lăudat că va acorda mai multe bilete de odihnăpentru salariații din sistemul de stat, această promisiune a fost o țeapăpentru bugetari. Concediile bugetarilor au fost reduse din pix.

Concediile salariaților din sistemul bugetar au fost diminuate, din pix, de că tre actualii guvernanți. Chiar dacă , inițial, hotărârea de Guvern a semănat cu o formă de sprijin venităsăîmbunătățească nivelul de trai al celor care muncesc în sistemul bugetar, decizia s-a dovedit o farsăadministrativăcu rezultate negative. Guvernul a înțeles că poate face afaceri pe spatele angajaților din sistemul bugetar și a decis micșorarea duratei sejurului de la 10 la 6 zile. Toate au fost decise fără consultarea prealabilăa sindicatelor, așa cum ar fi fost normal. Biletele de odihnăse acordăangajaților din instituțiile bugetare în care nu se pot constitui fonduri sociale cu statut special. Din aceste fonduri se pot suporta (parțial) costurile unor concedii ale salariaților care au venituri salariale mici. Bugetarii fac parte din această categorie. Chiar dacă Guvernul s-a lăudat că a mărit numărul de bilete, situația este cu totul alta. În fapt, prin micșorarea zilelor de concediu acordate, „zilele” de așa zise ajutoare sociale s-au redus semnificativ. Cuantumul zilelor de concediu fiind cu mult mai mic, raportat la număr zile petrecute în sejur de că tre un angajat. Chiar dacă sindicaliștii s-au coalizat și au protestat împotriva deciziei guvernamentale, aleșii nu au avut nici o reacție la protestele reprezentanților muncitorilor. Asta s-a întâmplat la începutul acestui an. Ce s-a mai schimbat, care mai sunt reacțiile la protestul explicit al bugetarilor am încercat săaflăm de la câțiva lideri ai bugetarilor din Vâlcea.

 

Biletele de odihnătrebuiau eliminate

 

Primul sindicalist cu care am stat de vorbăeste Lucian Marinescu, reprezentantul profesorilor din județ. Președintele de sindicat a declarat: „Biletele de odihnătrebuiau eliminate. Am militat pentru eliminarea lor și acordarea de prime de vacanțe. Concret, biletele nu ajung! În toată Europa nu mai existăașa ceva, nu se mai acordăaceste bilete de tratament. Sănu vorbesc în necunoștințăde cauză. Poate sistemul se mai aplică în Bulgaria și atât. Dacă se acordau primele de vacanță, omul putea săîși aleagăstațiunea unde sămeargă. Nu se întâmpla ca acum, săfim obligați sămergem unde vor ei, în stațiunile pe care le vor și în condițiile precare pe care ni le pun la dispoziție în hoteluri de două stele. Pentru noi nu existăstațiunea Mamaia. Cum se explică așa ceva?”

 

Hotărârea se desființeazăde la 1 ianuarie

 

Liderul de sindicat de la Ambulanța Vâlcea, Petre Duinea, este de părere că această hotărâre abuzivăși batjocoritoare a guvernanților nu vor mai exista începând cu 1 ianuarie 2008. Săse acorde o cotăFinanciară lunară. Din acești bani (50 – 60 de lei opriți lunar) oamenii s-ar putea ajuta când ar pleca în concedii. S-ar duce salariatul unde ar vrea. Oricum aceste bilete nu mai pot fi acordate de anul viitor, este o normăEuropeană care trebuie respectată. Reducerea zilelor de sejur nu este condamnabilă! Așa s-a negociat de că tre sindicate, atât s-a putut obține! Condamnabil este faptul că nu au crescut proporțional și numărul de bilete alocate bugetarilor. Sunt în mișcarea sindicalădin 1996 și afirm cu responsabilitate că , de la an la an, biletele prin sindicat au scă zut progresiv. Dacă la jumătatea anilor 90 proporția de bilete acordate în sistemul bugetar era de 8 salariați la un bilet, astăzi este de 20 la unu. Au scă zut peste dublu facilitățile pe care statul le acorda bugetarilor. Și asta în condițiile în care noi ținem Litoralul în funcțiune. Peste 60% din capacitate este acoperităde bugetarii care beneficiazăde biletele prin sindicat. Și ne dau doar condiții de două stele! De aia pleacă românul prin toată Europa, începând cu Bulgaria, Grecia, Italia” – ne-a declarat Petre Duinea.

 

Un fel de ajutor social

 

O altăopinie a exprimat-o Anca Stoica, liderul celor care muncesc la Spitalul nr. 1 din Rm. Vâlcea. Sindicalista a afirmat: „S-au înjumătățit zilele de sejur pentru că nu mai puteau majora numărul de bilete. Sindicatele, la negocierile de la începutul anului, nu au putut obține mai mult. Avem cereri mai mari din partea salariaților, sunt mai mulți, iar veniturile sunt cum sunt. Adică reduse! Oamenii ar pleca și ei în vacanță, la tratament. Ar trebui suplimentate biletele, ca număr, fie doar și pentru copiii bugetarilor. Au nevoie de tratament și biletele de tratament costămult. Sunt oameni cu probleme de sănătate, iar ajutorul pe care statul l-ar acorda s-ar încadra în sprijinul social de care se tot vorbește. Numărul de bilete de odihnăar trebui suplimentat!” – a încheiat liderul Stoica.

 

Viitoarea Lege a Asigurărilor poate rezolva problema

 

Problema se poate rezolva prin promulgarea unei noi legi a Asigurărilor Sociale. Trebuie exclusăprevederea acordării de bilete de odihnă( normăimpusăde UE) și trecerea la discuții serioase cu sindicatele. Trebuie găsităsoluția prin care fiecare salariat bugetar săpoatăbeneficia de ajutorul statului, în cazul în care veniturile sale sunt limitate. Mai mult, este necesar ca de asemenea facilități săbeneficieze, în primul rând, cei care sunt suferinzi, familiile tinerilor că sătoriți, angajații care se vor pensiona curând. Asta până când societatea va intra pe un făgaș normal și românul de rând va putea săse poarte cu demnitate în societate, o demnitate Financiară , cel puțin!