Acasă Arhiva 2 Bilanțul ITM pe anul 2007

Bilanțul ITM pe anul 2007

Conform unui raport realizat de Inspectoratul Teritorial de Muncă Vâlcea (ITM) numărul angajaților, pe toată perioada anului trecut, a fost de 69.001. În luna ianuarie 2007, înregistrându-se 64.502 persoane angajate cu forme legale. Potrivit aceluiași raport, foarte mulți angajatori încalcă legea și fac angajări fără forme legale. Inspectorul șef, Ion Nicolăescu, a afirmat că în urma controalelor făcute de ITM, s-au identificat 451 persoane care lucrau fără forme legale în 2007. Astfel că ITM a aplicat două amenzi în valoare de 1.000 lei. În același raport, se aratăcă numărul sancțiunilor aplicate atât pentru nerespectarea legislației cu privire la relațiile de muncă , cât și pentru cea a securității și sănătății în muncă s-au ridicat la 3.245. Valoarea totalăa acestor sancțiuni a fost de 2.157 de lei. Bilanțul întocmit de ITM aratăcă de la începutul anului 2007 până la final, au avut loc 68 de accidente de muncă , din care 5 mortale și 2 accidente care au dus la invaliditate.

ITM supus controlului

Departamentul de Control al Guvernului, a trimis o echipăformatădin doi consilieri, pentru a verifica Inspectoratul Teritorial de Muncă Vâlcea, în perioada 12 noiembrie – 23 noiembrie 2007. Controlul a vizat modul de respectare a dispozițiilor legale cu privire la organizarea, funcționarea și îndeplinirea atribuțiilor. Cei doi consilieri au luat la „purecat” toate actele ce dateazăde la 1 ianuarie 2006 până la 30 octombrie 2007. Concluziile lor au fost favorabile instituției conduse de inspectorul șef Ion Nicolăescu. Ei au constatat că prin statutul de funcții, ITM Vâlcea are prevăzut 67 de posturi, din care 6 sunt vacante. Cele mai multe acțiuni ale ITM s-au desfășurat în domeniul relațiilor de muncă , pentru identificarea angajaților fără forme legale. De asemenea, au fost organizate acțiuni împreunăcu Inspectoratul Județean de Poliție Vâlcea pentru autorizarea și verificarea modului de respectare a prevederilor legislației în domeniul rutier, precum și depozitarea și folosirea substanțelor periculoase și a explozibililor.

Acțiunile consilierilor în domeniul relațiilor de muncă au urmărit, în principal, identificarea cazurilor de muncă fără forme legale, modul de respectare de că tre agenții economici a prevederilor legale privind întocmirea, completarea și păstrarea carnetelor de muncă . până la data terminării controlului (30 octombrie 2007), consilierii Departamentului de Control al Guvernului, au depistat 1.376 procese verbale de control la compartimentul Relații de Muncă și 14 procese verbale întocmite de că tre Securitatea și Sănătatea în Muncă . De asemenea, au fost găsite muncind la negru 321 persoane.

Măsuri pentru ITM

Din documentele puse la dispoziția lor, a rezultat că ITM a efectuat controale ce au vizat modul de respectare a prevederilor legale în domeniul securității și sănătății în muncă . Astfel, au fost efectuate 15 controale tematice și s-au constatat 64 neconformități și au fost dispuse 48 de măsuri.

Controlorii au dispus câteva măsuri pe care ITM trebuie săle respecte: săefectueze controale împreunăcu instituții specializate, la societățile comerciale care au în dotare instalații ce pot prezenta un grad ridicat de periculozitate, în vederea respectării prevederilor legale în domeniul securității și sănătății în muncă și a identifică rii altor aspecte ce pot periclita siguranța și integritatea umană.

Mirabela Fânățan

image_pdfVezi ca PDFimage_printPrintează articolul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.