Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

BERBEȘTI, ORAȘUL FANTOMĂ

 Viața ca-n evul mediu

MIZERIE. Este greu de crezut că într-un oraș se mai poate trăi, în anul 2009, fără canalizare și apăcurentă. Ei bine, nu toți locuitorii din Berbești se pot bucura de astfel de facilități. Mai mult decât atât, locatarii blocurilor din centrul orașului nu mai beneficiazăde încă lzire centralăde mai bine de 20 de ani

Orașul Berbești a devenit în ultimii ani un oraș fantomă, unde activitatea economică a eșuat datorităfaptului că sursa de că rbune s-a epuizat, iar mulți mineri au rămas fără locuri de muncă . În miezul zilei, orașul pare abandonat, singur, oamenii care-l populeazăl-au lăsat în voia sorții. Din momentul în care pășești în urbe, un aer sumbru te copleșește. În spatele blocurilor cenușii stau ascunse ruine ale unor clădiri impunătoare care arată, totuși, că orașul a fost odatăînfloritor. Administrațiile locale de până acum nu au reușit săfacă nimic pentru a-i schimba atmosfera, din contră, parcă l-au băgat mai rău într-un con de umbră. Neputința primarilor i-a costat scump pe locuitorii din Berbești, care parcă trăiesc în evul mediu, deși suntem în anul 2009. Lipsa canalizării, a apei curente în unele că tune, lipsa încă lzirii centrale, drumurile distruse, maldărele de gunoaie în mijlocul orașului sunt câteva aspecte care ne fac săafirmăm cu tărie că orașul Berbești a devenit un oraș fantomă.

Niciun proiect european

Odatăcu aderarea României la Uniunea Europeană , autoritățile locale au avut posibilitatea de a iniția proiecte europene și a accesa fonduri nerambursabile. Majoritatea primarilor din Vâlcea s-au preocupat săfacă acest lucru, dornici de a-și moderniza localitatea, de a face noi construcții și de a reabilita infrastructura. Berbeștiul a făcut excepție de la regulăînsă , pentru că la această datăautoritățile locale se pot „lauda” cu faptul că nu au nici măcar un proiect european. Fosta administrație a cheltuit nu mai puțin de 3,7 miliarde lei vechi pentru a întocmi documentația, însă nu a obținut niciun fond. De ce? Pentru că , spre uimirea multora, documentația a fost făcutăpentru proiecte SAPARD (proiecte numai pentru mediul rural), deși Berbeștiul este oraș. „Din păcate asta este realitatea. Se pare că nimeni din fosta administrație nu a fost interesatăsămodernizeze acest oraș și să-l scoatădin mizeria în care este la ora actuală” – ne-a spus actualul primar al orașului Berbești, VintilăChelcea.

Subsolurile blocurilor sunt blocate de cenușă

Cu toate că trăiesc la oraș, locuitorii din Berbești au condiții mai rău ca la țară . Din păcate, locatarii blocurilor din centrul orașului nu mai beneficiazăde încă lzire centralăde mai bine de 20 de ani. De-a lungul anilor ei au recurs la tot felul de improvizații pentru a-și încă lzi locuințele pe timp de iarnă. Majoritatea însă au ales să-și construiască sobe, iar cenușa de la sobe o depoziteazăîn subsolul blocurilor. Astfel că , în caz de avarie nici o echipăde intervenție nu poate pătrunde în subsoluri. Primarul se declarăneputincios și susține că nu are ce săle facă locatarilor indisciplinați. El mai spune că responsabilitatea menținerii curățeniei ar trebui săfie a administratorului asociației de locatari, dar oamenii refuzăsăse înscrie într-o astfel de asociație. „Nu-i înțeleg, sincer. Tot ei sunt nemulțumiți deși am încercat săle sar în ajutor. Am făcut contract cu URBAN și le-am pus lângă ghenele de gunoi și recipiente pentru depozitarea cenușii. Ei, însă , tot lângă ghenăo aruncă . Asta ca sănu mai vorbim de mizeria pe care o lasăîn urma lor. Aruncă gunoaiele la voia întâmplării în loc săo ducă în spațiile special amenajate așa cum ar fi normal. Din păcate, nici șeful de post al Poliției din Berbești nu măajutăpentru că nu ne înțelegem” – ne-a mai spus primarul localității.

Fosa septică are peste 30 de ani

Alte probleme ale orașului Berbești sunt canalizarea, alimentarea cu apăcurentăși alimentarea cu gaze. Este greu de crezut că într-un oraș se mai poate trăi, în anul 2009, fără canalizare și apăcurentă. Ei bine, nu toți locuitorii din Berbești se pot bucura de astfel de facilități. La ora actuală, trei că tune din Berbești (Dămțeni, Valea Mare și Delureni) nu au apăcurentă, iar fosa septică folosităpentru doar câteva blocuri este veche de peste 30 de ani și nu mai corespunde standardelor actuale. Tragic este că nu a fost făcut nici măcar un proiect pentru a rezolva aceste probleme și, din câte se pare, nici în viitorul apropiat nu sunt șanse săse rezolve. Pe lângă toate acestea, alimentarea cu gaze pare a fi un lux pentru locuitorii din orașul Berbești.

două poduri din Berbești stau săcadă

fără îndoială, infrastructura din orașul Berbești este la pământ. Aici cu greu mai găsești o stradăasfaltată, majoritatea au doar „cratere” unde oamenii își pot rupe cu ușurințăpicioarele. Drumul Județean 637 ce traverseazăorașul este cioroit din metru în metru de gropi gigante, iar drumurile peri-urbane aratăca După război. Mai mult decât atât, primarul se plânge că două poduri, cel de la intrare și cel de la ieșire din Berbești, stau săcadă, acolo ne mai făcându-se reparații de peste 40 de ani. Conform unei expertize făcutăde specialiștii Consiliului Județean Vâlcea, cele două poduri trebuie săintre de urgențăîn reabilitare completă. „Am trimis până acum patru adrese la Consiliul Județean pentru că podurile sunt în stare critică și mi-e teamăsănu aibăloc vreo tragedie. Răspunsul lor a fost clar, mi-au spus că nu sunt bani. Dar săvăd eu ce mai fac atunci când voi fi nevoit săle închid. Podul de la intrare din Berbești este singura cale de acces în oraș” – ne-a mai spus VintilăChelcea, primarul orașului Berbești.

Grădinițe în spații improprii

Deși se pot lăuda cu faptul că au elevi care învațăexemplar și au obținut premii la olimpiadele naționale, berbeștenii nu sunt mulțumiți de condițiile din școli și grădinițe. Dacă la Liceul din Berbești, elevii învațăîn condiții mai bune, la Școala Generalăcondițiile sunt improprii. De asemenea, nicio grădinițănu are propriul spațiu în care să-și desfășoare activitatea: o grădinițăfuncționeazăîn apartament, una în fostul local al poliției, 2 în săli de clasăale liceului și una în Școala GeneralăBerbești. „Astea nu sunt condiții de a-i ține pe copii, dar nu avem ce face deocamdată. Din fericire, printr-un proiect am obținut fonduri pentru a construi o grădiniță, care mai mult ca sigur va fi gata anul acesta. Vreau săvămai spun că la ora actualăliceul din Berbești nu are un teren de sport în aer liber, tinerii fiind nevoiți săalerge pe străzi pentru a-și face orele de sport. Iar, o altăproblemăa liceului este lipsa canalizării” – a conchis primarul.