Acasă Arhiva 2 Bătălia pentru existența OLTCHIM-ului

Bătălia pentru existența OLTCHIM-ului

De mai bine de trei ani de zile, populația județului nostru privește cu înfrigurare la lupta pe care o dăacționarul minoritar al Oltchim-ului, compania germanăPetroCarboChem (PCC) pentru a pune mâna pe societatea comercialăa vâlcenilor. În ultimii ani, de cum se anunțăîn presă Adunarea Generalăa Acționarilor, reprezentantul german Waldemar Preussner, impune directorului de dezvoltare al PCC – Wojciech Zaremba săorganizeze conferințe de presă prin intermediul că rora săse facă presiuni asupra guvernanților și conducerii Oltchim, doar-doar or putea pune mâna ei pe un capital de peste 53%, cu numai 12,9% din acțiuni. Și în acest an, comunicându-se în presă că președintele Consiliului de Administrație al societății comerciale vâlcene – dr. ing. Constantin Roibu a semnat decizia de convocare a ședinței AGA, pentru data de 30 martie, PCC a pus repede de o conferințăde presă , unde, au fost invitați doar jurnaliștii din presa centralăși vreo câteva agenții naționale de știri. Dacă până acum, Wojciech Zaremba s-a opus – prin diverse tertipuri, planului de redresare și dezvoltare a Oltchim-ului, de data asta, la conferinșa de presă convocată, a venit cu o nouămarotăși anume, schimbarea managerului Constantin Roibu. Polonezul îl acuzăcă desfășoarăun management defectuos, fapt care ar fi dus Oltchim-ul în pragul falimentului, afirmație nedovedităcu nimic

Întâlnirea de la Crowne Plaza

Pe că i specifice jurnalismului angajat, am aflat și noi despre această conferințăde presă , astfel că – împreunăcu colegii de la alte trei ziare locale – am hotărât săparticipăm la anticipatul simulacru de democrație capitalistăal polonezului Zaremba. Alături de Vocea Vâlcii, în foaierul hotelului de lux Crowne Plaza – din București, s-au aflat Viața Vâlcii, Curierul de Vâlcea și Ziarul de Vâlcea. Ziariștii „delegați” au contactat secretariatul acțiunii, stupefiindu-i cu prezența, ceea ce le-a băgat în ceațăpe „hostesele” definite a fi gazde. Acesta, de îndată, l-au că utat pe angajatorul lor Zaremba, care, surprins de prezența noastră, ne-a întrebat, mai întâi, cine ne-a invitat? Recunoscându-l pe Robert Dințoi – directorul de la Viața Vâlcii, care a participat și la conferința de presă a PCC de anul trecut, ne-a permis, în final, prezența, primind de la „hostesele” devenite binevoitoare mapa de lucru a întâlnirii. De cum au sosit invitații polonezului, ziariști din presa bucureșteană, am început săînțelegem convenționalismul și scenariul întâlnirii, conturându-se deja, „prietenii” PCC-ului și ziariștii „necontaminați”. Pe acest fond, cu stupefacție, am putut vedea ședința foto demonstrativăcare l-a avut drept subiect pe directorul Zaremba, un foto-reporter autohton făcând star din acesta. Apoi, reântors printre noi, acesta a insistat nepermis de mult cu fotografierea noastră, ceea ce ne-a făcut săcredem că , din start, devenisem „adversarii” infatuatului pitic polonez.

Nedumerire

Documentele aflate în mapa oferităparticipanților au cuprins, printre altele, și un comunicat de presă , dezvoltat pe vreo 3 pagini de format A4. A devenit clar, pentru cei care se pricep, că toate materialele făceau parte dintr-un scenariu al exercițiului de imagine ce și-l doreau organizatorii, neținând cont de faptul că se putea distinge ușor manipularea la care puteau fi supuși ziariștii prezenți, intoxicarea și manipularea opiniei publice, în cazul publică rii în presă a comunicatului. Cu siguranță, domnul Wojciech Zaremba nu cunoaște spiritul românilor, istețimea lor și că în presă nu lucreazănaivi sau handicapați. Și, parcă , spre a ne pune în temăcu formația sa de fost lucrător în serviciile secrete poloneze, Zaremba și-a strecurat în mapăCV-ul neimpresionant, unde menționeazăcă a lucrat, până în anul 1993, la „Ministry of Interior” – Intelligente Service. Numai că „intelligente service” de la ei, nu seamănăcu „intelligente service” de la noi, în cazul în care cei că rora li s-a adresat nu sunt trădători ai intereselor românești. Iar prezența ziariștilor români la o conferințăde presă a polonezilor, trebuia săreprezinte interesul național al tuturor ziariștilor prezenți, numai că și la Crowne Plaza, ca mai peste tot unde euro este atot-stăpânitor, s-au relevat „uscă turi”.

Conferința

Într-o cochetăsalăde ședințe, dotatăcu întreaga aparaturăindividualăde recepție a traducerii bilaterale, la ora programată, a început conferința. Pe un ecran mare, un proiector emitea date din documentele despre care, spunea vorbitorul, că i-ar aparține. Nimeni din sală, dar nimeni, nu i-a cerut directorului PCC săargumenteze – cu documente – cele proiectate, care, evident, erau în opoziție cu datele pe care le aveam noi. Surpriza celor prezenți, manifestatăprin reacții discrete, a fost că , de data asta, Zaremba a schimbat marota acuzațiilor aduse activității Oltchim, cerând altceva și anume schimbarea managementului, acuzându-l pe directorul general Constantin Roibu de neperformanță. În scurt timp, epuizându-se incoerentul expozeu, s-a trecut la întrebări.

Strategia a dat roade

Încă dinainte de începerea conferinței, cei patru ziariști vâlceni (Robert Dințoi, Sebastian Cârciu, Petre Coman și subsemnatul) am hotărât săatacă m virulent dezinformă rile și manipularea, cunoscând că atacul este cea mai bunătactică de apărare. În deschidere, După ce i-am luat microfonul din mâna unei „hostese” (ce a primit sarcina sănu ni-l dea sau sănu ni-l dea la toți), Robert Dințoi – de la Viața Vâlcii l-a întrebat pe polonez dacă dumnealui conștientizeazăcă lupta cu Oltchim este lupta cu Guvernul Român, știut fiind că pachetul majoritar de acțiuni a trecut de la AVAS, la Ministerul Economiei. Abil, dar securistic, Zaremba a evitat răspunsul solicitat, bătând câmpii cu pericolul falimentului, dorința de a sprijini activitatea Oltchim, evitând săspunăcă în cazul măririi capitalului, PCC – în posturăde acționar majoritar, nu are bani ca să-și mărească și ei co-participarea, rămânând doar cu 1,5 milioane de dolari cu care a cumpărat, cu ani în urmă, 12,9% din acțiunile Oltchim. A urmat un ziarist de la o publicație Financiară care a încercat să-i ridice mingea la fileu polonezului, dar i-am tăiat-o noi, intervenind spre a-i arăta adevăratele rezultate financiare ale societății noastre, evidențiate prin indicatoarul EBITDA care se aratăpozitiv, dar și cu evoluția cifrei de afaceri și a exportului integrat Oltchim și ARPECHIM. Pus la punct și atrăgându-i-se atenția că suntem în România și că trebuie săne apărăm interesul național, acesta a cedat și nu a mai intervenit, deloc, până la sfârșitul conferinței. Constatând că în preambulul comunicatului de presă , semnatarul polonez afirmăcă se împotrivește primirii de că tre Oltchim a unui ajutor de stat și conversia creanțelor în acțiuni, am făcut a doua intervenție, rugându-l pe Zaremba săne spunădacă nu cumva confundă”ajutorul de stat” cu un ajutor în bani, când în realitate ajutorul pe care-l cere managerul Oltchim este doar o garanție pentru împrumuturile solicitate, cu respectarea legislației UE. Deși ne-am așteptat la un răspuns concret, polonezul iar „a trimis mingea în plopi”, aiurindu-ne cu dorința lor de revigorare a societății, de evitarea falimentului, vechea lui marotă. Apoi, constatând din presa polonezăcă o societate din concernul PCC – Rokita – producă tor de produse chimice casnice și industriale plănuiește săemită1,2 milioane de acțiuni, ca săstrângăbanii necesari funcționării normale în viitor, l-am întrebat de ce lor (celor de la PCC) le este permis asta și Oltchim-ului nu, PCC-ul împotrivindu-se conversiei datoriei chimiștilor români în acțiuni. Răspunsul a stupefiat pe toată lumea, auzind rostindu-se că diferența constă în faptul că PCC Rokita este privatizatăși Oltchim-ul nu. La auzul unei astfel de prostii, în sală, s-au auzit vociferări, iar noi, vâlcenii prezenți, am știut că toți colegii din presa bucureșteanăau înțeles manipularea, intoxicarea și dezinformarea opiniei publice la care se dedăreprezentantul PCC.

Final încurajator

Din acest moment, toate întrebările puse de Petre Coman – Ziarul de Vâlcea, Sebastian Cîrciu – Curierul de Vâlcea sau de mine au primit, invariabil, același răspuns, pronunțat cu vădite semne de enervare și de supărare. Wojciech Zaremba aproape și-a pierdut cumpătul. Și ca să-i fie și mai mare durerea, l-am întrebat dacă recunoaște autoritatea liderului mondial Tecnon OrbiChem, firmăindependentăde consultanțăpetrochimică , care funcționeazăîn domeniu de prin anii 1970 și deține o bazăintegratăde date petrochimice ale instalațiilor, detaliatăde fiecare producă tor și cererea/oferta pentru toate țările lumii, începând din anul 1980 și până astăzi, cu previzionări pentru următorii 8 ani. Răspunsul său afirmativ a primit drept replică fragmentul de mai jos, decupat dintr-un raport care prezintăanaliza informațiilor despre Oltchim, reliefate de previziuni privind activitatea viitoare a societății comerciale vâlcene: „Oltchim este bine poziționat pentru a deservi piețele sale principale din Europa Centralăși de Est, țările mediteraneene și Turcia. Continua modernizare, extindere și integrare îi va permite Oltchim sădevinăcel mai integral producă tor de PVC din întreaga Europă. Într-o perioadăde crizăeconomică , dezvoltarea Oltchim pentru creșterea eficienței și integrare, este un factor cheie pentru supraviețuire. Tecnon OrbuChem considerăcă Oltchim, cu angajarea sa că tre extinderea capacității de PVC, calității produselor, abilitățile de marketing, serviciile acordate clienților și progresul în ceea ce privește integrarea completăcu materii prime, este bine plasat pentru a deveni un competitor tot mai puternic pe piața globalăa PVC”.

Final nedefinit

Ca o ultimăintervenție, pe fondul unei acțiuni de presă compromise, l-am întrebat pe directorul Zaremba dacă vrea ca Oltchim-ul să-și continue activitatea, cu toate motoarele în plin și, corespunzător, ca acționarul minoritar să-și sporească dividendele, atenționându-l că tot circul mediatic ce-l face poate produce un seism pe piața bursierăși, în consecință, acțiunile Oltchim săînregistreze scă deri dramatice? După cum ne-a obișnuit și până atunci, oficialul PCC și-a recitat textul învățat acasă, acela cu pericolul falimentului, schimbarea managementului etc. Și astfel, pe fondul unei enervări vădite, organizatorul acțiunii de propagandăgri, de dezinformare și de intoxicare a închis, nepoliticos, evenimentul. A fost o victorie mică , ce poate trezi la realitate colaboraționiștii PCC din Rm.Vâlcea, cu precă dere din presa anarhistă.

 

image_pdfVezi ca PDFimage_printPrintează articolul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.