Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Bani puțini și condiții grele pentru angajatele de la Centrul de Transfuzii

Proteste în lumea medicală vâlceană

Normal 0 21

Revendică ri. Salariații Centrului de Transfuzie Sanguinăau protestat, zilele trecute, timp de mai multe ore. Principalele nemulțumiri ale acestora fac referire atât la salariile pe care le primesc lunar, care, spun aceștia, sunt cele mai mici din sistemul medical, dar și la condițiile improprii în care-și desfășoarăactivitatea.

Salarii de 500-600 lei pentru un asistent medical

Angajații sunt nemulțumiți de faptul că începând cu 1 iulie a.c. sporurile pentru condițiile de periculozitate de care beneficiau au fost tăiate, acum remunerația lunarăfiind formatădin salariul de bazăși sporul de vechime.

Anul trecut, salariile angajaților Centrului de Transfuzii Sanguine se situau la nivelul lefurilor funcționarilor publici din mediul rural, aproximativ 700-800 de lei. De la 1 ianuarie 2009 încadrarea acestora s-a făcut la nivelul salariilor din spitalele clinice, pentru că fondurile privind majorarea salarialăau lipsit cu desăvârșire.

Liderul de sindicat, asistent-medical Luminița Rădulescu, ne-a declarat: „Am trimis o scrisoare deschisăcă tre ministrul Sănătății, în care am explicat toate nemulțumirile noastre. Nu suntem singurul centru din țară care se confruntă cu această situație, dar noi, pe lângă nemulțumirile salariale, avem și nemulțumiri care țin de condițiile de muncă . La nivel național suntem o mie de angajați care am început protestele. Nu ni se mai poate asigura decât salariul de bază, la care se adaugădoar sporul de vechime. Existăasistente care nu primesc mai mult de 550-600 lei lunar, ceea ce este absolut de necrezut.”

În loc de feșe, pentru dezinfectare se folosesc halate tăiate

Cu această ocazie, angajatele de la Centrul de Transfuzii ne-au povestit despre condițiile în care sunt nevoite sămuncească : „Noi lucrăm pe bani puțini, cu aparaturăveche și fără materiale sanitare. Nu avem cu ce sădezinfectăm, nu avem spirt și feșe. Pentru a dezinfecta aparatura medicalăfolosim halatele vechi, ce ar trebui duse la casat, pe care le tăiem, punem spirt sau materiale dezinfectante”. Cadrele medicale au spus că în caz de urgențănu au glucozăpe care săle-o administreze persoanelor care vin sădoneze sânge. „Nu mai avem nici ceai pentru hidratarea celor care vin sădoneze sânge. Am ajuns săcumpărăm materiale sanitare cu banii noștri. De asemenea, igienizarea clădirii am făcut-o cu bani de la noi. Pur și simplu am făcut o chetăși am strâns o anumităsumăde bani cu care am plătit persoanele care ne-au zugrăvit camerele și laboratorul. Asta în condițiile în care salariul nostru este de 500-550 lei pe lună”, ne-au mai spus angajatele Centrului.

Plasma se depoziteazăîn frigidere primite cu ani în urmăde la ajutoare

O altăproblemămajorăpentru cadrele medicale de la Centrul de Transfuzii sunt frigiderele în care se păstreazăpungile cu sânge și plasmă. „Frigiderele sunt vechi de zeci de ani, le-am primit de la ajutoare. Deocamdată, funcționează, dar ne-ar trebui unele mai performante care săne permităsăținem și pungile cu plasmă. Noi nu avem un generator propriu, iar dacă se întrerupe energia electrică atunci sângele pe care îl recoltăm nu va putea fi păstrat în condiții optime”, a adăugat asistenta Luminița Rădulescu. Salariatele de la Centrul de Transfuzii povestesc și faptul că analizele care se fac aici au prețuri care nu s-au mai modificat de câțiva ani. „Din banii pe care îi încasăm pe analize nu reușim săplătim nici măcar reactivii. Ar fi bine dacă am reuși săîncheiem un contract cu Casa de Asigurări de Sănătate, dar momentan nu s-au făcut demersuri în acest sens”, a spus Maria Roșianu, contabila șefădin cadrul Centrului de Transfuzii.