Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Avantajele votului uninominal

Unul dintre candidații vâlceni la Parlamentare a adresat presei locale dorința de a se aborda, mai acut, în paginile ziarelor, problema votului uninominal. Conform părerii sale, vâlcenii nu cunosc în profunzime avantajele și dezavantajele scrutinului ce se bazeazăpe o procedurămajoritară(votul pe liste fiind un sistem proporțional), care mai este întâlnit și sub formula „câștigă torul ia totul”. Încercă m sătratăm aceasta problema, în speranța ca ai noștri cititori săfie bine pregătiți pentru actul electoral de la sfârșitul lunii noiembrie. Votul uninominal este un tip de scrutin menționat în legislația sistemelor electorale, practicat în SUA și Marea Britanie. Acest tip de scrutin reprezintămodul de alegere direct al unor candidați individuali, opus sistemului de alegere pe liste întocmite de că tre partidele din viața politică a unui stat. Principalele caracteristici constituie faptul că permite apariția unor guverne stabile ca urmare a majorității stabilite prin vot, dar și faptul că are drept consecințănereprezentarea segmentului de electorat care a votat candidatul (sau lista) învins. Din acest număr, începem un serial de articole prin care văvom informa asupra avantajelor votului uninominal:

 

Votul pentru deputați și senatori va fi organizat la fel ca alegerile pentru primari: o circumscripție – un ales.

 Alegerea în circumscripții uninominale creeazăcondițiile pentru responsabilizarea clasei politice. Cetățenii vor ști pe cine au trimis în Parlament și vor putea judeca în ce fel au fost reprezentați, în următoarele alegeri confirmând sau infirmând alegerea făcută.

 Sistemul va elimina cumpărarea locurilor, care e posibilăîn sistemul de vot pe liste – competiția este deschisă, cel mai bun câștigă .

 Stimuleazădezbaterea pe programe și viziuni politice în campania pentru primul tur.

 Stimuleazăcreșterea performanței individuale a candidaților. Aceștia depind de competența, onestitatea și capacitatea de comunicare proprii.

 Obligăpartidele săîși dezvolte o politică realăde resurse umane, bazatăpe capitalul uman al circumscripției, nu pe importuri, migrări sau transferuri. Sistemul impune fiecă rui partid astfel și discernământ și o abordare proactivăîn recunoașterea și preluarea celor mai performanți lideri de la nivelul circumscripției.

 Sistemul va duce la clarificarea relațiilor dintre partide. Partidele se pot alia în turul al doilea, când are loc întrecerea decisivă, pentru a îl susține pe un candidat mai bine plasat. Aceste înțelegeri sunt transparente (trebuie săfie publice pentru a putea direcționa voturile că tre cineva) și ele anticipeazăcoalițiile de guvernare, respectiv din opoziție.

 Sistemul stăla baza guvernărilor stabile, care nu sunt supuse înțelegerilor personale dintre lideri, ci au ca bazăvotul alegătorilor.