Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Autoritatea ElectoralăPermanentăa lăsat jurnaliștii fără acreditări

 Lipsă de comunicare între AEP și presă

Normal 0 21 TREN PIERDUT. Plictisindu-se teribil, probabil, cei de la Autoritate au fixat, După bunul plac, un termen anume pentru solicitarea acreditărilor, fără săse sinchisească a informa presa de schimbările efectuate. Ca urmare a acestei sincope de comunicare cu mass-media, n-am vrea săcredem că au folosit aceste tertipuri tocmai pentru a reduce din numărul „incomod” de mare de jurnaliști în secțiile de votare, foarte multe redacții din județ, dar și din țară , au pierdut trenul, cu un orar stabilit arbitrar de AEP.

Aproape toți colegii de breaslă, cu foarte mici excepții, au rămas fără acreditare la alegerile pentru Parlamentul European, din data de 7 iunie 2009, datoritădorinței reprezentanților Autorității Electorale Permanente (AEP) de a modifica condițiile de obținere al documentului ce permite jurnaliștilor săprimească informații oficiale cu privire la acest scrutin.

Plictisindu-se teribil, probabil, cei de la Autoritate au fixat, După bunul plac, un termen anume pentru solicitarea acreditărilor, fără săse sinchisească a informa presa de schimbările efectuate. Ca urmare a acestei sincope de comunicare cu mass-media, n-am vrea săcredem că au folosit aceste tertipuri tocmai pentru a reduce din numărul „incomod” de mare de jurnaliști în secțiile de votare, foarte multe redacții din județ, dar și din țară , au pierdut trenul, cu un orar stabilit arbitrar de AEP.

Presa a fost sfidată

Așa cum explicam și în rândurile de mai sus, procedura de acreditare a fost schimbatăde funcționarii Autorității care, se pare, fac ziua ce visează noaptea. până acum, După cum bine se știe, pentru a se acredita, tot cea aveau de făcut jurnaliștii era sătrimităo cerere scrisă, la Biroul Electoral Central (BEC), mai exact un formular tipizat, că tre AEP, în care erau specificate numele redactorilor care doreau săfie observatori ai procesului de vot. Acum, mai nou, toate aceste norme au fost date peste cap, nu dintr-o anume rațiune, ci pentru că așa li s-a năzărit lor. Din senin.

Acum, potrivit noilor norme de creditare, până la cererea că tre BEC, mai trebuie obținutăo adeverințăde la Autoritatea ElectoralăPermanentă(AEP), care săateste că instituțiile mass-media îndeplinesc condițiile prevăzute de lege. Mai mult, pentru eliberarea acesteia, instituțiile mass-media aveau obligația săformuleze o cerere, si sătrimităo copie de pe certificatul de înregistrare la Registrul Comerțului din care sărezulte faptul că instituția desfășoarăactivități în domeniu. Desigur, este o prostie, fiindcă orice firmăîși poate trece în obiectul de activitate editarea de ziare, de exemplu.

Solicitarea despre care aminteam, trebuia depusăpână cel mai târziu pe 23 mai 2009, în condițiile în care informarea a fost depusăpe site-ul AEP în data de 14 mai a.c, lăsând jurnaliștilor un răstimp de numai 9 zile pentru a putea transmite adeverințele. Mai mult decât atât, textul postat pe pagina de Internet a Autorității, așa cum ar fi fost normal, nici măcar nu a fost preluat de BEC care ar fi trebuit săanunțe modifică rile survenite.