Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Aurel Vlădoiu este unul dintre cei mai activi deputați din România

 Conform datelor oferite de IPP

MUNCĂ SUSÎINUTĂ. Deputatul social-democrat, Aurel Vlădoiu va candida la alegerile generale din toamna acestui an, pentru fotoliul de deputat. Colegiul uninominal unde vrea să-și continue activitatea, este cel care se întinde la Horezu până la Mateești. El spune că această zonăare nevoie de ajutor substanțial pentruo dezvoltare cu adevărat Europeană .

 

Reporter: Conform datelor furnizate de Institutul de Politici Publice, văaflați în topul celor mai activi parlamentari din țară . Pe ce loc sunteți exact? Ne puteți spune, cu aproximație, numărul de interpelări formulate până acum?

Aurel Vlădoiu: Sunt în primii 20 de parlamentari, iar până acum, am prezentat în plenul parlamentului un număr important de interpelări Guvernului României pe toate problemele care țin de dezvoltarea economico-socialăa județului. Ca săfiu mai exact, până acum, am prezentat 113 interpelări.

Rep: Ni le puteți enumera pe cele mai importante dintre ele?

A.V: Un număr semnificativ de interpelări a fost legat de problemele care existăîn orașul Ocnele Mari., legate de așa-zisa prăbușire controlată. Am prezentat, de asemenea, câteva interpelări legate de bazinul Berbești-Alunu, pentru că se punea problema, știți foarte bine, săse renunțe într-o perioadă la exploatarea că rbunelui din acest bazin important al Vâlcii. Tot legat de acest subiect, am prezentat interpelări despre exproprierile de teren pe care le-a făcut întreprinderea minierăși, După cum se știe, oamenii, nu au primit la timp banii care li se cuveneau. În plus, am făcut o serie de interpelări legate de prăbușirea haldei de că rbune de la Berbești și Mateești. De asemenea, am prezentat interpelări legate de Uzinele Sodice Govora, în perioada în care se afla în colaps și se punea problema închiderii societății. Pentru Vâlcea ar fi fost dezastros. Ar fi dispărut peste 1.500 de locuri de muncă . Am cerut, de mai multe ori, sămi se spunăunde au ajuns banii care au fost alocați pentru acest proiect. Mai mult, am adus discuția, într-o altăinterpelare de-a mea, despre dezvoltarea stațiunilor pomicole, pentru că ne dorim dezvoltarea agriculturii, dar dacă nu avem cercetare pusăla punct, nu putem vorbi despre acest domeniu. Așadar, nu am făcut interpelări de dragul interpelărilor, așa cum susțin unii colegi de-ai mei, ci am prezentat problemele importante legate de dezvoltarea economico-socialăa județului.

Rep: Câte dintre interpelările dumneavoastrăau primit răspuns și care au fost rezolvate?

A.V: Am primit răspuns la toate, mai am săprimesc doar la cinci dintre interpelări. Miniștrii mi-au spus că toate problemele prezentate de mine sunt cunoscute la nivel central, și urmeazăsăfie rezolvate. Așa cum știți, am prezentat și interpelări legate de monumentele istorice din Vâlcea. Județul nostru ocupălocul II pe țară cu cel mai mare număr de monumente istorice de valoare, care trebuie restaurate. Din punctul meu de vedere, în acest domeniu se lucreazăfără niciun fel de cap, pentru că am constatat că sunt firme care au executat lucrări de reabilitare de foarte proastăcalitate. Un exemplu elocvent din acest punct de vedere, este Sfânta Mănăstire Horezu, unde lucrările de restaurare sunt făcute de mântuială. Aici, au fost aruncați pe apa Sâmbetei aproape 15 miliarde de lei vechi. De asemenea, am prezentat trei interpelări, și am primit răspuns și de la domnul ministru Paul Păcuraru, în care făceam referire la câteva clădiri din zona Copăceni care sunt foarte valoroase și care aparțin fostei întreprinderi miniere Berbești-Alunu. Aici, existăun bloc realizat în anul 1990, în incinta că ruia am propus săfuncționeze un centru medico-social. Domnul Păcuraru mi-a răspuns că știe despre existența acestui imobil și că ideea este foarte bună. Din păcate, ne-am împotmolit la o ultimăhotărâre care trebuie luatăde Adunarea Generalăa Acționarilor sătransferăm clădirile la Consiliul Județean.

Rep: Din câte știm, dumneavoastrăați militat permanent pentru dezvoltarea serviciilor medicale din județul nostru. Spuneți-ne câteva dintre problemele abordate în interpelările dumneavoastră?

A.V: Da, este adevărat. Am ridicat problema clinicii balneare din că limănești, care a fost câștigată de proprietar în instanțăși ar fi păcat ca vâlcenii să rămână fără ea. Mai mult, am făcut vorbire, în interpelările mele, despre culele de la Măldărăști și casa Simian, care, de asemenea, au fost revendicate. Din fericire, multe din aspectele pe care le-am sesizat au fost analizate, și o parte din problemele prezentate și-au găsit rezolvarea.

Rep: Care sunt cele mai importante proiecte de lege inițiate de dumneavoastrăde la începutul mandatului și până acum?

A.V: Sunt coautor la 19 proiecte de lege, dintre care 5 sunt deja aprobate. Printre cele mai importante dintre ele, aș menționa-o pe cea legatăde regimul metalelor și pietrelor prețioase din România. Mai exact este vorba de bijuteriile care au fost confiscate oamenilor în perioada 1945-1989. Conform legii, cei care cereau restituirea bijuteriilor trebuiau săformuleze o cerere în instanță, care avea ca termen limităsfârșitul acestui an. Noi am solicitat prelungirea termenului până la 31 decembrie 2009, pentru că foarte mulți dintre ei sunt bătrâni și le-a fost greau săse integreze în acest termen. O altălege aprobatăîn unanimitate, la care sunt coautor, face referire la înlesnirea condițiilor de pensionare a persoanelor care suferăde boli foarte grave. În lege, se spunea că beneficiazăde aceste facilități doar cei care suferăde TBC. Eu am venit cu propunerea, printr-un amendament, ca în categoria amintităsăintre și cei care sunt bolnavi de SIDA sau cancer. Din fericire, atât Senatul cât și Camera Deputaților au aprobat acest amendament făcut de mine. De asemenea, nu în ultimul rând o altălege de-o importanțămajorăeste cea legatăde privatizarea Oltchimului, lege care a fost aprobată, cu doar două abțineri în Camera Deputaților. O altăinițiativălegislativăcare a fost aprobatăde Senat se referăla diminuarea arieratelor persoanelor fizice și a asociațiilor de proprietari. Din punctul meu de vedere, este o lege foarte importantă, care nu scutește datornicii de plătirea banilor pe care îi au la apă, canal, termoficare dar am propus săli se anuleze penalitățile pe care le au. În acest moment, mai am trei inițiative pe care sper sătreacă prin Camera Deputaților. Una dintre ele este, zic eu, reparatorie și se referăla înapoierea bunurilor confiscate în perioada colectivizării, o alta se referăla drumurile naționale, prin care solicit ca iluminatul public săfie plătit jumătate de Compania de Străzi și Drumuri Naționale, iar cealaltăjumătate de Consiliile Locale și în fine, cea de-a treia, care a trecut, deja, de Senat, se referăla creșterea producției de cereale la nivel național.

Rep: Câți bani a reușit Aurel Vlădoiu săaducă pentru județul Vâlcea?

A.V: Împreunăcu colegii mei din parlament am reușit săaducem o sumăde 30 de miliarde lei vechi, pentru drumurile județene din zona Ghioroiu și alte 200 de miliarde pentru drumurile județene din Vâlcea. În plus, în urma unor discuții pe care le-am avut cu domnul președinte Ion Cîlea, am adus sume importante pentru școlile din județ. Este vorba de 16 miliarde de lei vechi și de asemenea, aici mărefer la o sumămai mare și o spun chiar cu mândrie, 20 de miliarde lei vechi, pentru mănăstirile și bisericile din Vâlcea. De asemenea, am făcut lobby și la câteva bănci din București și am reușit săaduc câteva sponsorizări pentru construirea câtorva monumente ale eroilor din localitățile Vâlcene.

Rep: A început, deja, conturarea colegiilor naționale. Care este colegiul unde veți candida pentru fotoliul de deputat?

A.V: Din acest punct de vedere, se va lua o hotărâre în Biroul Politic al partidului, care se va lua în timpul cel mai scurt, atunci când se va face și o analizăa alegerilor locale care s-au desfășurat în acest an. Dorința mea a fost, și am manifestat-o de mai multe ori, săcontinui activitatea în colegiul Horezu. Așa cum știți, în Vâlcea vor fi 6 colegii pentru deputați și trei pentru Senat. Colegiul Horezu, unde vreau eu săcandidez, se întinde de la Horezu până la Mateești. Vreau săvăspun că , pe vremea când eram prefect, am avut această zonărepartizatăși, de asemenea, la alegerile locale m-am ocupat de această zonă. Pot săspun că am marele avantaj că , deja, cunosc electoratul și primarii din această zonă, care din punctul meu de vedere, are foarte mare nevoie săfie ajutată.

Rep: Va da votul uninominal mai multălegitimitate deputatului?

A.V: Cu siguranțăda. Acum, el nu va mai fi certat de întreg județul pentru că nu a reușit săse ocupe de rezolvarea fiecă rei localități în parte. Va fi legat, exclusiv, de colegiul unde a fost ales. Mai mult decât atât, el se va zbate săaducă o serie întreagăde specialiști pentru realizarea unor proiecte importante. Din punctul meu de vedere, deputatul va trebui săaibăîntâlniri lunare cu primari din zona unde a fost ales, să vadă, exact, ce fel de probleme au și săle prezinte, spre rezolvare, în parlament. De altfel, este, iarăși, foarte important ca deputații săaibălegături foarte strânse cu o serie întreagăde firme care știu săfacă proiecte pentru accesarea fondurilor europene. Este foarte important, cred eu, ca primarii săaibăîntâlniri dese și cu europarlamentarii noștri, pentru a vedea cum putem săatragem, mai ușor bani de la U.E.

Rep: În mod concret, cum v-ați gândit săajutați la dezvoltarea localităților care fac parte din colegiul unde candidați?

A.V: Vreau săcontinuu, în primul rând, o serie de proiecte care au fost, deja, începute. Problemele prioritare sunt, desigur, canalizarea, alimentarea cu apăși refacerea drumurilor din zonă. Oamenii își doresc, așa cum este și normal, un trai mai bun. Vor săaibăapă, canalizare, drumuri bune, școli frumoase, dotate cu calculatoare, săaibăo bazăsportivăîn comunăși de asemenea, săaibăun că min cultural sau o bibliotecă bine pusăla punct. ªi nu, în ultimul rând, trebuie sădezvoltăm, în fiecare comună, serviciile. Acum, în mediul rural, foarte rar mai găsești o frizerie, o croitorie, o cizmărie sau alte activități care sunt indispensabile.