Deputatul pesedist informeazăExecutivul
IMPLICARE. Deputatul PSD, Aurel Vlădoiu, a depus zilele trecute trei interpelări, al că ror subiect a vizat, în principal, problemele stringente pe care le au locuitorii județului Vâlcea, precum și cele de care se lovesc autoritățile locale în încercarea de a rezolva dificultățile cu care se confruntă .
Tăieri iresponsabile de arbor la Voineasa
Prima interpelare este adresatăministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Dacian Cioloș și se vrea a fi un semnal de alarmăvizavi de tăierile iresponsabile și ilegale de arbori din zona Voineasa. „De la Voineasa că tre Vidra și până la Obârșia Lotrului s-a petrecut un adevărat măcel al pădurilor în ultimul timp. Localnicii, turiștii din județ sau din afarănu-și explică nepăsarea autorităților Față de acest dezastru. Presa localăde anchetădemonstrează pertinent că au fost rase cel puțin 12.000 de hectare de pădure dar tot presa spune că ar putea fi vorba de suprafețe mai mari.
Pentru a nu se vedea proporțiile jafului, au fost lăsate așa numitele bariere optice, de câteva sute de metri de pădure. Urmările nu au întârziat săapară: drumurile se surupăiar torenții colmateazăalbiile pârâurilor, chiar și lacul de acumulare Vidra. M-am referit aici doar la urmările imediat – vizibile, nu și la celelalte, mai periculoase, cum ar fi schimbarea reliefului și climei, etc.
Este posibil ca acest dezastru săfi fost posibil pe fondul unui cadru legislativ vicios, deși nu aceasta este opinia cetățenilor revoltați care cred că autoritățile nu intervin deoarece ar avea interese comune cu ceea ce ei numesc „mafia lemnului!. Apreciez că și într-un caz și în celălalt este nevoie, Stimate Domnule Ministru, de intervenția specialiștilor din Ministerul pe care îl coordonați, pentru a analiza situația și a propune soluțiile: fie amendarea Legii, fie a autorităților” – se aratăîn interpelarea depusăde Aurel Vlădoiu.
Calea feratăRm. Vâlcea – Magistrala părăsită
În atenția deputatului Aurel Vlădoiu se aflăși calea feratăVâlcea Vâlcele, care, de ani de zile, a fost lăsatăîn paragină. De aceea, el a întocmit o interpelare pentru ministrul Transporturilor Ludovic Orban. Obiectiv strategic încă de pe vremea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, ideea unei că i ferate a revenit în atenția tuturor guvernanților ulteriori. „De abia în anul 1949 a fost demarat, în acest sens, studiul de teren, pentru ca lucrările săînceapă 30 de ani mai târziu. În anul 1989 lucrările la calea feratăRâmnicu Vâlcea -Vâlcele erau, în ansamblu, realizate în proporție de 73%.
Decizia de stopare a lucrărilor, în 1997, a reprezentat o pierdere Financiară uriașă, de câteva zeci de milioane de euro, jaful exercitat asupra acestui tronson în perioada imediat următoare fiind comparabil doar cu cel petrecut într-o altăzonăa Transporturilor, dar despre care nu vreau săvorbesc acum”.
Dincolo de indecizia unor guvernanți, opinia calificatăa specialiștilor este că linia feratăRâmnicu Vâlcea – Vâlcele rămâne un obiectiv de mare importanțăpentru viitor. În afarăde faptul că ar scurta distanța București – Sibiu cu 107 km, ea ar urma săocupe o poziție strategică pe Culoarul IV Paneuropean, unde se anticipeazăun volum de transport extrem de ridicat, făcând, totodată, mult mai facilălegătura României intracarpatice cu cea extracarpatică ” – se precizeazăîn interpelare. În încheiere, Aurel Vlădoiu îi solicităministrului Transporturilor continuarea acestei investiții, „cu toate avantajele economice și sociale inaugurate odatăcu finalizarea ei, așa că nu mai insist asupra acestui aspect”.
Lipsăacutăde spații sociale
O altăproblemăridicatăde Aurel Vlădoiu este lipsa acutăde spații în zona socială. Deputatul pesedist îi solicităministrului Economiei și Comerțului, Varujan Vosganian, urgentarea demersurilor necesare transferului unor active în proprietatea publică a județului Vâlcea și în administrarea Consiliului Județean Vâlcea
„Ca urmare a restituirii că tre foștii proprietari a unor imobile că rora li se dăduse destinație socială, județul Vâlcea se confruntă în prezent cu o acutălipsăde spații în zona socială.
În demersurile întreprinse de că tre factorii de răspundere din județ în vederea depistării unor locații care săse preteze în a fi transformate în centre sociale au fost depistate mai multe imobile, nefolosite sau folosite într-o mică măsură, pe teritoriul comunei Copăceni, județul Vâlcea. Aceste obiective se aflăîn patrimoniul S.C. Exploatarea Minierăde CarierăBerbești Societatea Naționalăa Lignitului Oltenia S.A. Târgu Jiu, ele fiind:
Grup social administrativ, p+3E, suprafața desfășurată2672 m.p., valoare inventar 264.416 lei;
Bloc de intervenții, p+2E, 24 apartamente, supraFață desfășurată1149 m.p., valoare inventar 12.812 lei (investiție în curs);
De aceste investiții sunt dependente următoarele: amenajare incintășcoalăși acces incintăprincipală; amenajare incintăbloc intervenții; centralătermică cu rețea termică și cazan PAC; casăpoartă-remizăPSI, cu o valoare totalăde inventar 160.947 lei” – precizeazăAurel Vlădoiu.
Lasă un comentariu