Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Au țepuit statul cu peste 480.000 RON

 Escrocherii pe bandărulantă

 

Criminalitatea economico-Financiară

 

Infracțiunile de înșelăciune prin emitere de file CEC fără acoperire în contul bancar, Continuă sădea bătăi de cap polițiștilor Serviciului de Investigare a Fraudelor (SIF) Vâlcea și anul acesta. Oamenii de afaceri vâlceni cad în plasa escrocilor de cele mai multe ori din tentația de a acorda încredere partenerilor de afaceri sau pentru a încheia o tranzacție cât mai rapid. Rezultatele sunt, însă , aceleași – când furnizorii încearcă săridice banii din bancă , descoperăcă în conturile bancare nu existăbanii.

Un astfel de caz este cel al soților Ionașcu, din Rm. Vâlcea, care au prejudiciat bugetul statului cu 488.080 RON și 5 societăți comerciale cu 631.804 RON, folosindu-se de trei firme înființate de Maria Ionașcu în decursul anilor. În perioada 2000-2006, Maria Ionașcu fostă Gușatu, de 52 ani, domiciliatăîn Rm. Vâlcea, dar născutăîn Băbeni, împreunăcu soțul său Ionel Andrei Ionașcu, de 47 ani, din Sălaj și Ileana Gușatu, mama Mariei au „lucrat” cot la cot pentru fructificarea „afacerii” lor. Prin înșelăciunile comise, totalul prejudiciului cauzat de Maria Ionașcu și complicii săi, se ridică la suma de 1.125.885 RON. Escroaca este acuzatăde evaziune fiscală, refuzul de a prezenta documentele contabile organelor de control, folosirea creditului societății în interes personal, precum și înșelăciune.

 

Modul de operare

 

După ce devenea administrator, Maria Ionașcu efectua câteva operațiuni comerciale, pe care nu le înregistra în evidența contabilă, neavând o astfel de evidență. De fiecare datăcând trebuia sădea socotealădespre actele contabile, motiva că le-a pierdut sau că le-a avut la contabil și că nu-l mai găsește pe acesta. O altăminciunăspusăanchetatorilor este că mama sa a ars documentele contabile.

Escroaca s-a folosit de SC ROM-PRODASCOM SRL, societate pe care a înființat-o și a preluat părțile sociale ale SC FLORENCE SRL, SC BADINEF SRL, SC AR-43 SRL, SC FERDY IMPEX SRL. Cu ajutorul complicilor săi și, folosindu-se de firmele pe care le administra, femeia păcă lea societățile comerciale, aprovizionând marfăpentru plata că reia emitea instrumente de plată(ordin de plată, file cec, etc.) fără acoperire în contul bancar. Fiind trimisă în judecată, a încercat săinducă în eroare oamenii legii, dând declarații contradictorii sau necooperând cu aceștia. De cele mai multe ori, se sustrăgea de la efectuarea anchetei neprezentându-se la audieri. Pentru că nu avea un domiciliu stabil, iar sediul firmelor era declarat fictiv, femeia nu putea fi trasăla răspundere pentru neprezentare în fața instanței de judecată.

 

Ionașcu începe „afacerea”

 

Prima firmăde care s-a folosit Maria Ionașcu în complicitate cu mama sa, a fost SC AR-43 SRL. La data de 5 martie 2002, Maria Gușatu, pe atunci necăsătorităcu Ionel Andrei Ionașcu, devine administrator al societății amintite, împreunăcu Mihai Ciolacu, preluând părțile sociale de la fostul administrator. La data de 11 aprilie 2002, asociatul său, Mihai Ciolacu pleacă în străinătate, mandatând, prin procurănotarială, pe Maria Gușatu, săadministreze societatea. Prima infracțiune pe care aceasta a săvârșit-o a fost declararea inexactăa sediului societății, cu scopul de a se sustrage controalelor financiare. Ea a declarat sediul societății la o adresăveche din Rm. Vâlcea, fără a avea acordul fostului administrator. Mai apoi, a întocmit un act adițional în baza că ruia ea și Mihai Ciolacu se retrag din firmă, administrator devine mama sa, Ileana Gușatu, iar sediul social se mutăla Băbeni, la adresa mamei sale. Actul respectiv nu a fost comunicat la Oficiul Registrului Comerțului sau la Direcția Generalăa Finanțelor Publice Vâlcea, astfel că nu se putea efectua un control financiar fiscal.

 

Dispariția documentelor contabile

 

După doi ani, mai exact în 3 februarie 2004, SC AR-43 SRL a livrat, cu facturăfiscală, că tre SC FAURI COM SRL Ocna Sibiului, diverse materiale în valoare de peste 3.000 RON. Livrarea mărfii și încasarea banilor nu a fost înregistratăîn evidența contabilă, Maria Gușatu, devenind, între timp, Maria Ionașcu, a motivat că nu avea contabil în acea perioadă , deși, anterior, declarase că a pierdut documentele contabile.

În cursul lunii iulie 2004, folosind aceeași metodă, a prejudiciat și firma SC PETROMETAL SRL Rm. Vâlcea, emițând trei facturi fiscale pentru livrarea mărfii, în valoare totalăde 666.116 RON. SC AR-43 SRL a încasat o parte din contravaloarea mărfurilor – 144.000 lei RON. Nici de această datăMaria Ionașcu nu a operat tranzacția în evidențele contabile și a declarat că facturierul i-a fost furat și că reprezentanții SC PROMETAL SRL s-au folosit de facturi în interes propriu.

 

65 de facturi au ajuns scrum

 

Fraudele au continuat și în perioada 4 ianuarie 2005 – 21 aprilie 2005, când Maria Ionașcu s-a folosit de aceeași firmăpentru a livra diverse materiale firmei SC SENTENIAL SRL, din județul Olt. În această perioadă , au fost emise 65 de facturi fiscale în valoare totalăde 346.004 RON, încasând, pe bazăde chitanțe, 309.114 lei. Nici de această datănu s-a putut identifica persoana care a completat facturile în litigiu, dar Maria Ionașcu a recunoscut că a emis acele facturi, afirmând însă că a predat actele unei contabile și, ulterior, mama sa le-a aruncat în foc, distrugându-le.

Ileana Gușatu a fost audiatăși a susținut că a ars documentele, dar în cursul anului 2003 sau, cel târziu, în anul 2004, adică cu mult înainte de efectuarea operațiunilor comerciale dintre SC AR-43 SRL și SC SENTENIAL SRL.

 

Firmădin Mihăești, prejudiciatăcu peste 170.000 RON

 

O altăfirmăpreluatăde Maria Ionașcu și mama sa, este SC FERDY SRL, din Târgu Jiu. Societatea a fost preluatăla 1 septembrie 2004, iar în momentul cesionării părților sociale, denumirea firmei s-a modificat în SC FERDY IMPEX SRL, cu sediul social la Băbeni, la adresa mamei sale. Astfel, ea a săvârșit o nouăinfracțiune, deoarece Ileana Gușatu nu mai locuia la acea adresădin 20 septembrie 2004, când vânduse casa. Imediat După preluarea firmei, a livrat marfăcă tre SC FERALCHIM SRL Mihăești, emițând trei facturi în valoare totalăde 175.596 RON. Escroaca nu a mai recunoscut în fața oamenilor legii că ar fi făcut afaceri cu societatea din Mihăești, deși este evidentăînșelătoria la care s-a dedat. Ea a refuzat săprezinte actele firmei anchetatorilor, declarând că și acestea au fost arse de mama sa.

 

File CEC fără acoperire

 

Cea de-a treia societate a soților Ionașcu, SC BADINEF SRL, a fost folosităîn aceleași scopuri ca și primele două societăți. De această dată, cei doi au schimbat modul de operare, ei emițând file CEC fără acoperire. În cursul anului 2006, ei au ridicat marfăde la SC MATCONAL PREST SRL din Gorj, au plătit o parte din bani, urmând ca restul banilor săfie ridicați cu fila CEC de firma din Gorj. Evident că tranzacția nu s-a putut efectua, deoarece cecul a fost refuzat de bancă pentru că era fără acoperire. Nu s-a putut proba că cei doi ar fi fraudat societatea din Gorj, soții Ionașcu fiind absolviți de orice vină.

În capcana celor doi, a că zut și firma SC MIRAMAR INTERNAÎIONAL SRL din București. Soții Ionașcu au închiriat de la această firmăun apartament în Rm. Vâlcea. În decurs de câteva luni, ei nu și-au plătit chiria, deși au fost somați, în repetate rânduri, de administratorul firmei săplătească sau săpărăsească locuința. Pentru a-l asigura pe acesta că vor plăti datoriile, ei au folosit o altăfilăCEC fără acoperire, ștampilatăcu parafa firmei SC BADINEF SRL și semnatăde Ionel Andrei Ionașcu. Acesta a recunoscut, în fața anchetatorilor, că nu avea nicio calitate în cadrul firmei și că cecul nu avea nicio valoare fără semnătura administratorului. Astfel, SC MIRAMAR INTERNAÎIONAL SRL a fost prejudiciatăde 6.000 RON, soții Ionașcu fiind acuzați de complicitate la înșelăciune.

 

Vina o poartăși păcă liții

 

Referitor la fraudele economico-financiare, procurorii spun că o parte din vinăo poartăinclusiv cei păcă liți care acceptăprea ușor diverse formule de platăcu file cec semnate și ștampilate, fără alte mențiuni în celelalte rubrici. Motivul – dacă nu ar merge pe încredere, ei ar rămâne cu marfa nelivrată. La rândul lor, comercianții susțin că sunt nevoiți săapeleze la aceste metode pentru că , în situația în care marfa s-ar livra doar cu plata pe loc, mulți ar fi nevoiți să-și închidăafacerile. Angajații sistemului bancar recunosc că sistemul actual de eliberare a carnetelor cu file cec ar putea favoriza țepele, dar metoda e acceptatăinclusiv de Banca Națională. Situația se datoreazăși unor schimbări intervenite pe piațăpentru că , o datăcu trecerea timpului, fila cec s-a transformat dintr-un instrument de platăla vedere, într-un instrument de platăla termen.

 

Pedepse cu suspendare pentru înșelăciuni

 

În goana După înavuțire, țepuirea partenerilor de afaceri a ajuns un fel de sport județean. Anchetele se mișcă greu, astfel că unele din cele mai mari griji ale celor care au dat tunuri sunt cum să-și cheltuie banii în străinătate. Nici modifică rile legislative nu țin pasul cu inventivitatea țeparilor.

Fenomenul a luat amploare și pentru că sistemul legislativ are carențe. Codul Penal sancționeazăemiterea de cec-uri fără acoperire, faptăcare este inclusăîn categoria înșelăciunilor, însă , deși pedepsele sunt cuprinse între trei și 15 ani de închisoare, sancțiunile se aplică gradual, în funcție de prejudiciul creat. Astfel, la o țeapăde câteva milioane de lei vechi, se dăo sancțiune cu suspendare și pentru că judecă torii spun că rolul sancțiunii nu este de a-i închide pe toți cei care greșesc, ci de a-i educa. De fapt, acest sistem pare săfuncționeze și pe parcursul anchetelor penale, pentru că puțini țepari au fost arestați preventiv. Uneori, polițiștii au cerut aplicarea acestei măsuri, dar propunerile lor au fost respinse pe diverse motive – prejudiciul nu e mare, iar țeparul nu reprezintăpericol public.