CONTROL. Comisarii europeni s-au gândit că nu ar fi rău dacă ar lua la purecat instituțiile care au beneficiat de bani europeni, pentru a vedea dacă sumele oferite au ajuns la destinațiile declarate. Astfel, săptămâna aceasta europenii vor descinde și la Agenția de Plăți și Intervenții în Agricultură(APIA) Vâlcea.
Agricultorii din zona de nord a județului, respectiv în Titești și Perișani, riscă să-și piardăsubvenția, câteva zeci au ajuns deja în situația de a înapoia subvenția. Angajații APIA Vâlcea au constatat o serie de neconcordanțe între declarațiile acestora și măsurătorile făcute de specialiștii instituției. Situația este cu atât mai gravăcu cât angajații APIA așteaptăsăptămâna aceasta un control al oficialilor Uniunii. Auditul extern are drept scop verificarea modului cum s-au completat actele la APIA Vâlcea și dacă suprafețele agricole declarate pe hârtie se regăsesc în realitate. De asemenea, auditul extern îi vizeazăși pe crescă torii de animale care primesc subvenții pentru bovine, ovine sau caprine. Toți cei care au primit subvenții fără a îndeplini condițiile riscă săfie prinși acum cu minciuna și sădea banii înapoi. „Ne pregătim pentru auditul extern. Județul Vâlcea este selectat și se numărăprintre cele 12 județe care vor primi controlul din partea Uniunii Europene. Anul trecut am mai avut un astfel de control și am primit calificativul foarte bine. Atunci, am fost singurul județ din țară verificat și am ieșit foarte bine”, a declarat Valeriu Olaru, director coordonator adjunct al APIA Vâlcea. Controlul va fi extins și asupra celor care au depus cereri pentru a primi subvenția pe terenurile agricole. Peste 3000 de persoane sunt verificate prin teledetecție. APIA Vâlcea vrea săvadădacă cele declarate sunt conforme cu realitatea din teren. În acest moment, cele mai multe neconcordanțe între suprafețele agricole din acte și cele rezultate în urma măsurătorilor sunt în zona de nord.
Subvenții cu cântec
Valentin Olaru, directorul adjunct al APIA Vâlcea, susține că săptămâna aceasta instituția va plăti aproape 90 de miliarde de lei vechi, subvenții pentru animale. „Din păcate adjunctul nu are nimic sigur, mai ales FMI nu ne-a dat tranșa a treia de bani, iar președintele Traian Băsescu îi sfătuia pe crescă torii de animale săia un credit în nume propriu până la venirea banilor. Ministrul interimar al Agriculturii, Radu Berceanu, le-a cerut crescă torilor de animale săaccepte ca în 2009 săle fie datănumai o treime din totalul subvenției la bovine și ovine, iar restul plăților săfie efectuate în primele două luni din 2010, din cauza lipsei de fonduri. El a precizat că acest sistem de platăa fost aplicat și anul trecut. Dacă cumva se mai adunăbani până la sfârșitul acestui an, de la ministere care nu cheltuiesc toți banii și de la Fondul de rezervă, poate mai dăm câte ceva. Nu vrem săne angajăm la plați pe care nu le putem face, dar știm sigur că putem aloca suma integral doar în primele luni ale anului viitor, altceva nu putem face”, a spus Berceanu. Ministrul interimar al Agriculturii a arătat că recensământul prin care este stabilit numărul de bovine care primesc subvențiile a fost încheiat abia la începutul lunii octombrie, iar în cazul subvențiilor pentru ovine, recensământul a fost încheiat la 15 octombrie. Berceanu a prezentat și o serie de date comparative privind nivelul subvențiilor și situația plăților din statele vecine membre ale UE: Bulgaria acordăo subvenție de 215 lei/cap bovinăși nu a început încă plățile, iar Ungaria alocă subvenții de 470 lei/cap bovina, fără demararea plăților, comparative cu România care alocă 571 lei/cap de animal.
Olaru este mult mai optimist și spune că vor primi bani toți cei care au depus cereri pentru subvenția pe cap de bovină, ovinăsau caprină. Guvernul a alocat 75 de miliarde de lei vechi, pentru cei 1 830 de fermieri care au bovine. Alte 11 miliarde de lei vechi vor ajunge la cei 400 de crescă tori de ovine, și un miliard de lei vechi la cei 120 de crescă tori de capre. „Practic, în momentul de Față sunt asigurate sumele pentru prima tranșăpentru ovine, bovine și caprine. Pentru bovine, se va plăti 571 de lei/cap de animal, în două tranșe. Banii se vor da în aceste zile tuturor fermierilor care au depus cereri la noi”, a declarat Valeriu Olaru. Conform datelor oferite de reprezentanții instituției, cei 27 de mii de fermieri vâlceni își vor primi tot acum subvenția pentru suprafețele agricole declarate.
Dana Nedescu
Lasă un comentariu