Acasă Arhiva 2 Anuța Handolescu crede că , la Ocne, banii au fost cheltuiți fără...

Anuța Handolescu crede că , la Ocne, banii au fost cheltuiți fără cap

 Fostul prefect folosește un ton aczator

Normal 0 21 ÎN PROBLEMĂ. Fostul prefect Anuța Handolescu este unul dintre prefecții care au stat cu ochii pe saramura de la Ocne și nu numai. Atât în mandatul de prefect, cât și în cel de subprefect a avut parte de certuri aprinse cu sinistrații care refuzau și atunci evacuarea, cu profesorul Florian Zamfirescu care promitea, încă de pe atunci, o prăbușire controlatăpe parcursul a 10-15 ani și chiar cu o parte din actuala conducere a CJ, care a dat-o pe mâna DNA, care nu a găsit nimic suspect în activitatea fostului prefect.

Prefectul Anuța Handolescu nu privește cu ochi buni strategia statului în cazul sinistraților, mai mult chiar, îl acuzăcă a „păpat” o groazăde bani pe spatele săracilor din Ocne. ,,Din punctul meu de vedere, acolo trebuia stopat demult totul. Măsurile de prăbușire controlatăde aici trebuie oprite și lăsatănatura să-și urmeze cursul, pentru că specialiștii sunt depășiți de situație. Acolo, au fost aruncate pe apa sâmbetei, pe Pîrâul Sărat de fapt, miliarde de lei, pe nimic. Cu banii băgați până acum la Ocne se puteau construi lejer o treime din casele pentru sinistrați. Trebuie săse renunțe la tot, iar statul săse ocupe serios de obligațiile ce-i revin pe partea socială. Despăgubirea oamenilor și construirea unui nou sat, într-o zonăsigură, reprezintăo prioritate. Existăterenul necesar, 120 de hectare, chiar în stațiunea pomicolă. Problema de la Ocne putea fi rezolvatădemult, dacă s-ar fi dorit. Eu am propus această variantă, dar domnul Botu m-a acuzat că vreau săfac afaceri imobiliare și mi-a trimis DNA-ul pe cap. Luni de zile am dat cu subsemnatul la DNA, degeaba. Și acum pot să-i răspund domnului Botu că afacerile imobiliare, de care mătot acuza atunci, ar fi rezolvat demult problema sinistraților de la Ocne. Erau interese ale populației. Un studiu realizat de Banca Mondialăaratăcă fiecare persoanăstrămutată pierde psihic 10 ani din viață, iar cei de la Ocne, mare parte dintre ei, sunt la a treia sau a doua strămutare. Trebuie informatăpopulația că stăpe un teren care stăsăse prăbușească . Profesorul Zamfirescu spunea că în 2020 toate cele trei câmpuri se vor prăbuși. Trebuie săli se spunăcă nu e vina nimănui, că vinovatăe natura și poate fiecare dintre noi, cei care atunci când am văzut că i s-a crăpat casa și scoți saramurădin fântână, ne întrebăm dacă mai merităsăfaci ceva”, a afirmat fostul prefect Anuța Handolescu

,,Din afacerea asta de la Ocne statul este singurul care a câștigat”, crede ex-prefectul de Vâlcea

Fostul prefect al județului a declarat că fiecare prăbușire controlatăde la Ocne a suportat cheltuielile unei campanii electorale. ,,Eu am stat și am analizat situația de la Ocne încă din ’99 și nu am putut sănu remarc un lucru: primul Guvern s-a schimbat în 2000, în 2001, imediat După alegeri, a avut loc prima prăbușire. Al doilea guvern s-a schimbat în 2004, iar în 2005 a avut loc a doua mare prăbușire, în 2008 s-a schimbat al treilea guvern, iar în 2009, avem a treia mare prăbușire controlată, faceți calculul și veți vedea că următoarea mare prăbușire controlatăva avea loc în 2012 și așa mai departe. Sunt sigurăcă acolo nu s-a făcut nimic pentru că nu s-a dorit. Existăinstituții, firme comerciale ale statului care „papă” bani de la stat cât cuprinde și știu ce spun atunci când declar că cei de la Conversmin au lălăit lucururile la Ocne intenționat și, de fiecare datăcând a fost tras la răspundere, a încercat sădea vina pe prefectură. Noi am făcut tot ce se putea face, am dat și soluțiile de rezolvare, dar nu am fost ascultați. Acum văd că aruncă vina tot pe noi, îi anunț că sunt burdușităcu acte care confirmătoate măsurile luate de mine și de Radu Renga, sunt acoperită, existăun memorandum realizat de Prefectura Vâlcea, publicat în Monitorul Oficial. Nu s-a ținut cont de niciunul din pașii prevăzuți acolo. Acum cei care au vrut să mălinșeze la dezbaterea publică de la Ocne, când le-am propus niște soluții nu tocmai populare, printre cei prezenți fiind și domnul Cîlea, nu au decât săia decizii în interesul oamenilor. Sunt curioasăcum vor rezolva problema”, a afirmat Anuța Handolescu.

Ocnele, o zonăcu prăbușiri multiple

Cât despre viitorul localității, Anuța Handolescu îl sfătuiește pe primarul Iordache sădeschidăfoarte bine ochii, acum la cea de-a patra strămutare. ,,Eu cred că populația ar trebui săînțeleagăcă nu are rost săse investească banii în zonele de turism, în Câmpul III și IV, lângă biserică , pentru că eu am fost acolo și, dacă văveți duce, o săvedeți că acolo se mai manifestăun fenomen, se prăbușește pământul în fântâni. Deși am atras atenția asupra lui la vremea respectivă, nu a fost luat în calcul și asta pentru că cercetarea se face pe etape, pentru că existăun job care trebuie menținut dincolo de viața oamenilor din zonă. Dacă jobul primează, viața oamenilor trece pe plan secund. În funcții de genul: prefect, subprefect, președinte de CJ sau primar, cred că ar fi bine sănu ne mai uităm la interesele statului, unde totul se transformă într-o optimizare a zonei de afaceri. Cred că primarul de la Ocne ar trebui săia în calcul o dezvoltare pe orizontalăa localității, nu pe verticală, iar, dacă vrea să-și salveze localitatea, existăo zonăsigurăunde poate strămuta satul. Conversmin nu vrea săaccepte faptul că va fi obligat săconstruiască 60 de case nu 11, cum și-a propus, pentru că întreaga zonăse va prăbuși mai devreme sau mai târziu, profesorul Zamfirescu a spus foarte clar acest lucru. că ne convine sau nu, inevitabilul se va produce. În 2020 totul se va prăbuși acolo. Am văzut că nici profesorul Zamfirescu nu mai are optimismul de altădată, l-am văzut declarând că -i vine sălase totul și săplece. Trebuia săplece demult”, a conchis fostul prefect.

 

image_pdfVezi ca PDFimage_printPrintează articolul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.