Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Americanii cer extrădarea a 10 hackeri din grupul condus de Romeo Chița

 Operațiunea „MALWARE”

Normal 0 21

Cei 21 de hackeri, reținuți la mijlocul lunii iulie, în urma unei ample acțiuni a procurorilor DIICOT Vâlcea și FBI, au motive de îngrijorare. Anchetatorii americani au cerut extrădarea pentru 10 dintre ei, motivând că o parte din infracțiunile comise s-au desfășurat pe teritoriul SUA.

 

10 hackeri din cei 21, care formau o rețea infracționalăspecializatăîn comiterea de infracțiuni informatice, în special pe teritoriul SUA, probabil că își vor ispăși pedeapsa în America. Săptămâna trecută, autoritățile americane au cerut constituirea unei comisii rogatorii, formatădin procurori DIICOT și anchetatori americani. Timp de două zile, această comisie i-a audiat pe hackerii acuzați de fraude informatice. „Procurorii federali din SUA fac cercetări într-un dosar, în care sunt implicați și o parte din hackerii care sunt cercetați de noi în dosarul „Malware. Am înțeles că sunt acuzați de fraude informatice și spălare de bani. Activitatea desfășuratăde procurorii DIICOT, procurorii federali și agenții FBI a vizat aducerea la cunoștințăa incriminărilor și solicitarea unor detalii cu privire la infracțiunile de care sunt acuzați” – ne-a declarat comisarul șef Marius Dască lu, șeful Biroului de Combatere a Criminalității Organizate din cadrul IPJ Vâlcea. Deși autoritățile americane sunt interesate să-i extrădeze pe cei 10 hackeri vâlceni, acest lucru nu se va putea întâmpla prea curând pentru că , mai întâi, ei trebuie săfie judecați în România. „Ei nu vor putea fi extrădați până când dosarul din România nu se va finaliza. Trebuie săexiste o hotărâre definitivăși irevocabilă. Știm cu toții cât dureazăprocesele în România și de aceea cred că poate dura și câțiva ani” – a mai adăugat comisarul șef Marius Dască lu. Deși încă nu se cunosc numele tuturor celor pentru care americanii au cerut extrădarea, cu siguranță, printre ei se aflăcapul rețelei Romeo Chița și frații Bunescu.

 

Prejudiciu de milioane de euro

 

Reamintim că hackerii reținuți sunt suspectați că ar fi organizat licitații false pe Internet și că ar fi făcut cumpărături cu carduri false. „Specialiștii” în calculatoare sunt suspectați că ar fi dat străinilor țepe de câteva milioane de dolari. Deocamdată, oamenii legi au evaluat prejudiciul la suma de 400.000 euro. Romeo Chiță, ca și „tovarășii” lui de infracțiuni pe Internet sunt acuzați, printre altele, de fraudăinformatică și furt calificat cu consecințe deosebit de grave. Grupul infracțional organizat s-a format în jurul lui Romeo Chițăși a lui Petre că tălin Bunescu. Anchetatorii spun că numărul celor care fac parte din acest grup este foarte mare și că fiecare avea un rol bine determinat.

Ei au intrat în atenția ofițerilor de la crimăorganizatăDupă ce sute de străini au făcut plângeri la FBI că au fost păcă liți. Modalitatea de lucru era foarte simplă. Postau anunțuri de vânzare a unor bunuri fictive, apelând la site-uri specializate în comerț electronic (e-Bay.com, equine.com, craigslist.com, gunsamerica.com). De regulă, ei foloseau identități ale unor cetățeni din străinătate.

Își făceau conturi bancare și adrese în străinătate pentru a fi credibili în ochii cumpărătorilor. Banii erau trimiși afară, dar clientul nu primea nimic în schimb. Odatăcolectați, banii erau trimiși în țară , fie prin firme de transfer rapid, sau prin transportul auto. Anchetatorii au stabilit că niciodatămembrii rețelei nu ridicau banii personal. Se foloseau de intermediari pe care îl plăteau cu un mic comision. Hackerii au încercat săcreeze un circuit al banilor proveniți din înșelăciuni pe Internet, care săascundăadevărata destinație a sumelor și identitatea realăa lor. Astfel, pe lângă înșelarea cetățenilor străini, hackerii au organizat și dezvoltat o rețea de spălare de bani. O altămanierăde comitere a faptelor constă în efectuarea de transferuri neautorizate din conturile bancare ale unor societăți străine, în conturi controlate de autori, intrarea în posesia acestora fiind realizatăprin transferuri repetate ale sumelor obținute ilicit, cu ajutorul unor complici.