Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Amenzi usturătoare pentru șoferi și mopediști

STATISTICĂ ÎNGRIJORĂTOARE. Subcomisarul Cătălin Oprescu, șeful Serviciului SiguranțăRutierădin Mediul Urban Vâlcea spune că , în perioada 1-2 septembrie a.c., în municipiul nostru au avut loc 68 de tamponări datorate neatenției în conducere, neasigurării la schimbarea benzii de circulație și nepăstrării distanței în mers. În luna august a acestui an, în municipiul nostru au avut loc 16 accidente rutiere, dintre care 6 grave, în urma că rora 6 persoane au fost grav rănite, și 10 ușoare.

Polițiștii din cadrul Serviciului Poliției Rutiere (SPR) Vâlcea au aplicat 128 de sancțiuni contravenționale în primele două zile ale acestei luni. Conform afirmațiilor subcomisarului că tălin Oprescu, șeful Serviciului SiguranțăRutierădin Mediul Urban Vâlcea, valoarea totalăa acestor sancțiuni este de 11.000 lei. Au fost reținute 5 permise și 6 certificate de înmatriculare. De asemenea, au fost sancționați 13 pietoni, 8 mopediști, 10 taximetriști și 21 de șoferi. Majoritatea șoferilor au fost amendați pentru depășirea vitezei maxime admise.

SPR Vâlcea organizeazăzilnic acțiuni pe șoselele vâlcene pentru prevenirea accidentelor rutiere și pentru conștientizarea conducă torilor auto cu privire la riscurile la care se expun și îi expun pe ceilalți participanți la trafic prin nerespectarea regulilor de circulație.

68 de tamponări în două zile

Subcomisarul Cătălin Oprescu spune că , în primele 2 zile ale acestei luni, în municipiul nostru, au avut loc 68 de tamponări datorate neatenției în conducere, neasigurării la schimbarea benzii de circulație și nepăstrării distanței în mers. Pentru ca astfel de evenimente sănu mai aibăloc, el recomandășoferilor săverifice starea tehnică a autoturismului, săevite, pe cât posibil, zonele aglomerate și săfolosească rute ocolitoare sau mijloacele de transport în comun. „Recomand șoferilor săevite zona centralăpână la intersecția cu strada Tudor Vladimirescu în intervalele orare 7.30-9.00, 12.00-13.00 și 15.30-17.00 pentru că zona este aglomerată”, a mai spus Oprescu.

În data de 1 septembrie, au fost aplicate 283 de sancțiuni, iar șoferii prinși în trafic că încalcă regulile de circulație s-au ales cu 508 puncte de penalizare. Valoarea totalăa sancțiunilor a fost de 13.500 lei.

Marți, 2 septembrie a.c., în urma acțiunilor desfășurate de SPR Vâlcea, s-au aplicat 230 de sancțiuni contravenționale și 107 puncte de penalizare, iar valoarea totalăa sancțiunilor a fost de 18.300 lei. Totodatăau fost sancționați 9 pietoni, 5 că ruțași și 3 taximetriști.

16 accidente rutiere în luna august

În luna august a acestui an, în municipiul nostru au avut loc 16 accidente rutiere, dintre care 6 grave, în urma că rora 6 persoane au fost grav rănite, și 10 ușoare. Potrivit subcomisarului că tălin Oprescu, situația este similarăcu cea de anul trecut, din aceeași perioadă , observându-se doar o ușoarăschimbare a cauzelor care au dus la producerea acestor evenimente. Au fost cazuri când șoferii nu au acordat prioritate pietonilor sau mașinilor în trafic, ori nu au adaptat viteza.

Din cauza inconștienței șoferilor, s-au înregistrat 2 accidente rutiere. Unul, din cauza unui șofer băut, soldat cu rănirea ușoarăa două persoane, iar celălalt, din cauza unui șofer fără permis de conducere, în urma că ruia o persoanăa fost grav rănităși o alta a suferit răni ușoare.

Numai în ultima zi a lunii august, polițiștii de la SPR Vâlcea au aplicat 173 sancțiuni contravenționale și au scă zut 106 puncte de penalizare. Contravențiile constatate au fost: nepurtarea centurii de siguranță, oprire (staționare) neregulamentarăși depășirea regimului de viteză. Toate aceste abateri au dus la aplicarea unor sancțiuni în valoare totalăde 21.200 lei. Tot în data de 31 august a.c., în Rm. Vâlcea s-au produs 13 tamponări, fiind reținute 22 permise de conducere și 2 certificate de înmatriculare.

250 lei amendăpentru oprirea mașinii lângă trecerea de pietoni

Având în vedere că anul școlar va începe în curând, subcomisarul că tălin Oprescu le reamintește șoferilor săfie mult mai atenți la trecerile de pietoni, în special, cele din apropierea unităților de învățământ. Oprirea și parcarea mașinii săse facă numai în zonele special amenajate și sub nicio formă lângă trecerea de pietoni sau colțurile de intersecții. „Dacă un șofer este prins încă lcând aceste reguli, riscă săprimească o amendăde la 200-250 lei și 3 puncte de penalizare. De asemenea, dacă este cazul, autoturismul va fi imobilizat sau ridicat de angajații de la Direcția Administrației Drumurilor și Podurilor (DADP) Vâlcea”, a declarat Oprescu.

În ceea ce privește părinții elevilor, aceștia sunt rugați săle reamintească copiilor principalele reguli de circulație privind traversarea drumurilor.

 

Amenzile pentru mopediști, mai mari decât costul unui moped

 

Pentru că anul acesta, pe șoselele vâlcene, s-au petrecut foarte multe accidente în care erau implicate mopede, amenzile pentru nerespectarea condițiilor stabilite pentru conducerea unor astfel de vehicule au crescut considerabil. Se pare că , în acest fel, adolescenții care dețin mopede vor deveni mult mai responsabili și se vor gândi de două ori dacă merităsăîncalce legea privitoare la conducerea de ciclomotoare.

Subcomisarul că tălin Oprescu a precizat că adolescenții care conduc mopede trebuie săaibă16 ani, săfii absolvit un curs de legislație rutieră, săpoarte vesta reflectorizantăși casca de protecție. Luminile de la motociclu trebuie săfie în permanențăaprinse, iar vehiculul sănu depășească 49 cm cubi. Este obligatoriu ca acesta săfie înregistrat și asigurat.

Pentru mopedele mai mari de 50 cm cubi, conducă torii acestora trebuie sădeținăpermis categoria A1, iar motociclul trebuie săfie înmatriculat. Dacă se încalcă aceste condiții, adolescenții se vor alege cu dosar penal și amenzi usturătoare. „Pentru nepurtarea că știi de protecție amenda este de 100 lei, iar dacă tânărul nu a făcut cursul de legislație rutierăva plăti o amendăde 300 lei, pentru lipsa vestei – 300 lei și dacă vehiculul nu este asigurat, amenda se ridică la 1.000 lei. De cele mai multe ori, aceste amenzi depășesc costul inițial pentru achiziționarea unui astfel de vehicul”, a mai spus Oprescu.