Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Alunecă rile de teren, un pericol iminent

 În județul Vâlcea,

Normal 0 21

 

RAPORT. ISU Vâlcea a realizat un raport complet referitor la alunecă rile de teren și rezultatele obținute în perioada 2005-2008. În cadrul ședinței Comitetului Județean pentru Situații de Urgență(CJSU) Vâlcea, de miercuri, 4 februarie a.c., s-au purtat discuții despre modul de gestionare a situațiilor de urgențăcauzate de alunecă rile de teren.

 

Inspectorul șef ISU Vâlcea, col. Adrian Mesescu, a declarat că așezarea geografică a județului Vâlcea predispune la fenomene de instabilitate a terenului care, în condițiile excesului de umiditate determinat de precipitațiile abundente că zute în perioada 2005 – 2008, s-au accentuat producând pagube importante. „La aceste fenomene, se adaugăscurgerile de pe versanți și revărsările cursurilor de apă, cumulul acestor factori producând importante pagube materiale în 71 localități vâlcene”, a mai spus inspectorul șef ISU Vâlcea.

Este binecunoscut faptul că județul nostru și județele limitrofe Gorj, Dolj, Argeș, Olt ocupăprimele locuri în țară în ceea ce privește gravitatea fenomenelor de degradare acceleratăa terenurilor agricole prin eroziune, alunecă ri de teren și inundații, situându-ne pe primul loc. „Alunecă rile de teren sunt, de asemenea, mult mai mari în județul nostru decât în județele limitrofe. Totodată, suprafata totalăde teren afectatăde aceste fenomene active este de 38.720 ha. După anii 90, lucrările de întreținere și investițiile în domeniu au cunoscut un declin continuu și coroborat cu excesele climaterice înregistrate în această perioadă și cu exploatările neraționale de masălemnoasă, au condus la accentuarea fenomenelor de alunecare cu consecințe foarte grave atât asupra gospodăriilor populației cât și asupra obiectivelor economice”, a mai adăugat col. Adrian Mesescu.

 

ANIF a dat 1.000.000 de lei pentru lucrări în 2006

 

Inspectorul șef al ISU Vâlcea, a mai declarat că în anul 2006, în perioada ianuarie – iunie, alunecă rile de teren au afectat 63 de localități, iar 97 de familii au fost evacuate în spații amenajate de autoritățile locale sau puse la dispoziție de rude. Pentru fiecare din aceste familii, prin Ministerul Transporturilor, Construcțiilor și Turismului (Agenția Naționalăpentru Locuințe) s-a acordat un ajutor umanitar, constând în materiale de construcții, pentru reconstruirea locuințelor pe amplasamente stabile din punct de vedere geotehnic.

Totodată, pentru refacerea infrastructurii afectate, Instituția Prefectului și Consiliul Județean au realizat o inventariere a obiectivelor distruse de calamități atât în 2005 cât și în 2006 și a informat Guvernul României cu privire la situația creatăși sprijinul financiar necesar autorităților locale care nu dispun de resurse financiare pentru intervenții. „Pentru zonele în care alunecă rile au avut impact economico-social deosebit și care au necesitat expertizare și refacere în regim de urgență, am solicitat sprijin Ministerului Transporturilor, Construcțiilor și Turismului asistență tehnică de specialitate, care s-a concretizat într-un ce a constituit un document preliminar folosit ulterior pentru accesarea resurselor financiare necesare pentru efectuarea lucrărilor de reabilitare, inclusiv fondul de rezervăaflat la dispoziția Guvernului”, a mai spus Adrian Mesescu.

Totodată, Administrația Naționalăde Îmbunătățiri Funciare (ANIF) a pus la dispoziția Unității Teritoriale Vâlcea 1.000.000 de lei, bani folosiți la lucrări de întreținere și reparație a lucrărilor de desecare din 11 localități aflate în zona agricolăa județului.

În anul 2007, din cauza precipitațiilor abundente din anumite perioade, 10 localități au fost avariate grav de alunecă ri de teren, iar 26 de locuințe au fost afectate și 78 de persoane au fost evacuate. „Alte 60 de locuințe se aflăîn monitorizarea comitetelor locale pentru situații de urgență, care, în funcție de evoluția comportării în timp a structurii de rezistență, vor dispune măsuri de punere în siguranțăa persoanelor și bunurilor”, a mai adăugat Mesescu.

 

Alunecă ri de teren în 19 localități în 2008

 

La nivelul anului 2008, în 19 localități de pe teritoriul județului au fost înregistrate alunecă ri de teren: Roșiile, Fârtățești, Oteșani, Amarăști, Păușești-Otăsău, Lacusteni, Măciuca, Mădulari, Muereasca, Titești, Nicolae Bălcescu, Mateești, Runcu, Danicei, Ladești, Berbești,Mateești, Costești, Popești. „Pe lângă aceste alunecă ri de teren ne-am confruntat și cu fenomenul de alunecare a Haldei de steril Panga Nord, care a distrus complet 8 locuințe și 20 anexe gospodărești. S-a realizat evacuarea a 16 persoane ale că ror locuințe au fost afectate și recuperarea materialelor de construcție rezultate din demolări.

Pentru punerea în siguranțăa gospodăriilor populației și diminuarea semnificativăa riscurilor asociate colapsului iminent al tavanului cavernei comune din câmpul I de sonde din Ocnele Mari, s-a stabilit că este necesară strămutarea a 54 de gospodării posibil afectate de fenomenul de prăbușire, plasate pe direcția previzibilăde scurgere a saramurii sau în imediata apropiere a bazinului de retenție recent construit. „până la această dată, au fost purtate negocieri cu titularii gospodăriilor potențial afectate, 27 dintre aceștia optând pentru reconstrucția locuințelor pe amplasamentul că zănești, iar trei au încasat, prin acte notariale, contravaloarea gospodăriei, evaluatăde expert autorizat. De asemenea, SC Conversmin SA a finalizat procedura de atribuire a lucrărilor de proiectare, iar cea pentru desemnarea antreprenorului este în curs de derulare”, a încheiat Adrian Mesescu.