Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Alte 80 de case din Ocne sunt la un pas de prăbușire

DEZASTRU. Exploatările de sare făcute anapoda la Ocnele Mari produc de câțiva ani de zile numai pagube. Oamenii sunt practic îngroziți când aud cum pământul vuiește în subteran, dar și când văd cum le crapăpereții caselor lor. Conducerile Exploatării Miniere și a Ministerului Economiei nu fac decât săamâne luarea unor decizii, spunându-le oamenilor sămai aștepte până ce vor finaliza studiile de fezabilitatea și documentația necesară strămutării lor

Problemele din localitatea Ocnele Mari par a nu mai avea sfârșit. Când totul părea că intrăpe un făgaș normal, cetățenii din Ocne trag un semnal de alarmăasupra unei alte catastrofe. Miercuri, 16 septembrie a.c., la audiențele prefectului de Vâlcea, Remus Grigorescu, mai mulți cetățeni din Ocnele Mari s-au plâns că sunt pe cale de a rămâne pe drumuri. Asta pentru că , nu mai puțin de 80 de case, din punctul Goruniș, sunt în pericol de a se prăbuși. Oamenii sunt disperați deoarece pereții caselor sunt crăpați, iar prin tavane se poate vedea cerul liber. Acest lucru s-a întâmplat din cauza exploatărilor de sare, iar Ministerul Economiei refuzăsă-i despăgubească pe motiv că pereții caselor s-au crăpat din cauza unor vicii de construcție sau a vechimii.

Exploatările Continuă în zona Goruniș

Ceea ce nimeni nu a spus până acum este că în punctul Goruniș, Miniera nu a sistat nici până acum lucrările. Zona este activă, iar exploatările au dus la distrugerea celor 80 de case care au fost construite cu 40 de ani în urmă. Proprietarii caselor avariate au cerut despăgubiri Minierei, dar ei au fost îndemnați să-și caute dreptatea în instanță. În disperare de cauză, oamenii au cerut ajutorul societății Conversmin, societate ce a fost angajată de Ministerul Economiei pentru gestionarea situației de la Ocne. Nici aici nu au avut, însă , mai mult succes. Conducerea societății le-a spus clar și concis că problema nu poate fi rezolvatăde Conversmin. „Am fost și la domnul Copăescu și la domnul Tănasie și niciunul nu și-a asumat responsabilitatea. Ba mai mult, și-au bătut joc de noi, trimițându-ne la tribunal săaflăm cine trebuie săne despăgubească . Noi la cine săne ducem, că se vede cerul prin pereții caselor și nu mai putem sta acolo?” – a spus unul dintre cetățenii prezenți la audiențele prefectului. Remus Grigorescu le-a mărturisit că știe foarte bine situația și le-a dat dreptate oamenilor. Numai că la fel ca și ceilalți la care cetățenii au apelat, prefectul le-a spus că nu-i poate ajuta cu nimic, sfătuindu-i sămeargăîn instanță. „Într-adevăr situația este așa cum spuneți dumneavoastră. Noi am semnalat-o Ministerului Economiei, dar am primit un răspuns în defavoarea proprietarilor. În adresa trimisă , Ministerul Economiei spunea că pereții s-au fisurat pentru că fundațiile nu au fost bine făcute și că lucrările de reparații intrăîn atribuțiile proprietarilor. Cât despre despăgubiri, nici nu intrăîn discuție. Din nefericire, Ministerul nu are o strategie pentru punctul Goruniș și Câmpurile III și IV. În zona respectivăîncă se mai exploateazăși nu intrăîn jurisdicția societății Conversmin. La fel de adevărat este că dacă stai în casele de acolo poți săauzi cum cad bolovani în galeriile din subteran, dar nu văpot ajuta cu nimic, tot Miniera va hotărî” – a spus prefectul de Vâlcea.

Directorul Minierei cere răbdare

Deși situația este clară, iar Miniera este obligatăsă-i despăgubească pe oameni, totuși luarea unei decizii este amânată. Marius Tănăsie, directorul Minierei, afirmăcă situația celor 80 de proprietari va fi analizatăși inclusăîn strategia societății. Numai că , spune el, oamenii trebuie săaibărăbdare. ,,Știm foarte bine ce se întâmplăacolo, s-au făcut studii geo, nu de că tre noi, de o firmăspecializată, de firma Befac, pentru fiecare casăîn parte și lucrurile sunt clare: o parte din casele de acolo nu au fundație, altele nu au centură. Din studiile făcute nu reiese că Miniera ar fi vinovată, sunt case foarte vechi făcute cum se făceau odată. Cu toate acestea, nu-i vom lăsa pe drumuri. Am ținut cont de faptul că se aflăîn zona noastrăde exploatare și se va face strămutarea lor, în viitorul apropiat. Trebuie săaibărăbdare însă , nu putem să-i strămutăm peste noapte, lucrurile de acest gen se fac în timp, în baza unor documentații. Nu pot săcer bani Ministerului Economiei fără săam o documentație, pentru că nimeni nu-ți dăbani fără așa ceva. Ei vor să-i mut acum și cer de trei ori valoarea caselor. Nu se poate! Trebuie săfacem un studiu de fezabilitate pentru terenurile aflate în exploatare, o analizăamănunțităa fiecă rei case în parte și După acea vom putea vorbi și despre strămutare. O parte dintre ei nici nu mai locuiesc acolo, locuiesc la București, casele sunt părăsite demult, dar vor săfacă o afacere cu ele. Mulți dintre ei au casele lângă gurile minelor vechi, care nu intrăîn incidența noastră, dar nu vor săținăcont de acest aspect. Am trecut și peste acest aspect, dar avem nevoie de timp pentru rezolvarea problemei. Vom face o comisie mixtăformatădin angajații Prefecturii, Minierei, Consiliului Județean și Ministerului Economiei și După aceea vom decide cât va primi fiecare. până atunci nu are sens sădiscutăm” – spune Marius Tănăsie, directorul Minierei.