Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Aleșii județeni n-au avut chef să-și reactualizeze declarațiile de avere

 Sfidarea cetățenilor

PASIVITATE. Cu toate că aveau obligația legalăsă-și actualizeze, încă de la începutul acestui an, declarațiile de avere, consilierii județeni vâlceni nu s-au sinchisit câtuși de puțin săfacă publice aceste documente. Așadar, din câte se vede, responsabilii cu publicarea declarațiilor sunt prea puțin interesați de termenii legii, care spune foarte clar că declarațiile de avere, precum și cele de interese trebuie reactualizate anual – în cazul în care se dobândesc bunuri cum ar fi terenuri, imobile sau autoturisme – la încheierea mandatului sau la încetarea activității și din patru în patru ani pentru persoanele care sunt numite în funcție pe o perioadă mai mare de patru ani.

Lipsăde interes

Legea spune că depunerea unei declarații de avere se face de serviciile competente din cadrul instituției, prin afișarea lor pe site-urile de Internet. Cât despre pagina web a Consiliului Județean Vâlcea, care ar fi trebuit săgăzduiască declarațiile cu pricina, putem spune că aici descoperim o pasivitate de necrezut din partea aleșilor în ceea ce privește reactualizarea documentelor de care aminteam în rândurile de mai sus. Găsim, însă , declarațiile de interese ale acestora, completate succint și de mântuială.

Din declarația de interese a consilierului județean Bogdan Almași (PD-L), aflăm că nu existămodifică ri din declarațiile sale anterioare. Astfel, din declarația de anul trecut aflăm că junele este acționar la numai puțin de șase societăți comerciale: SC Almași Consulting SRL, SC Alco Term SRL, SC AlcoGaz SRL, SC Alco Design SRL, SC Alco Distribution SRL și SC Stabil Construct SRL. În ceea ce privește funcțiile politice deținute, tot din declarația de interese de anul trecut, pe care în 2009 i-a fost mult prea lene s-o mai reactualizeze, aflăm că este și secretar executiv al Biroului Permanent Județean al partidului din care face parte. Surprinzător, deși are un munte de acțiuni la diverse societăți comerciale, Almași nu are în proprietate decât un apartament în București, pe care l-a dobândit în anul 2004, în supraFață de 44 m.p. Precizăm că aceste informații sunt preluate din declarația de avere a democrat-liberalului de anul trecut. Tot de acolo, am aflat că deși nu are mașină, și-a deschis, tot în 2004, un cont curent la ING Bank București în valoare de 50 mii lei.

Lui Bulacu îi e lene

Alesul pesedist Ion Belciu susține în actul postat pe pagina de Internet a Consiliului Județean că are trei apartamente situate în orașul Berbești (două în supraFață de 45 m.p și unul de 70 de metri pătrați) și altul în municipiul Râmnicu Vâlcea – de 60 de m.p.

Vicepreședintele pedelist al CJ Vâlcea, Romulus Bulacu, spune că nici în declarația sa de interese din acest an nu au intervenit modifică ri Față de 2008. Uitându-ne pe declarația de anul trecut a vicelui CJ, am aflat că acesta deține și el mai multe părți sociale la mai multe firme. Este vorba de: SC Teximpex SRL, SC Minet Prod SA, SC Minet Impex SRL, SC Minet Conf SRL și SC Minet SA. Declarația de avere din anul care a trecut ne-a aratăcă pedelistul este proprietarul unui teren agricol – de 10 mii de m.p – în comuna vâlceană Mihășeti, precum și al unuia intravilan ( 1.000 m.p.) în Rm. Vâlcea. Și asta nu e tot. Pe numele său mai găsim și două case în Râmnic, precum și un apartament, dar și două depozite bancare a că ror valoare totalădepășește 70 de mi lei. Cu toate că e înstărit bine, vicepreședintele CJ susține că nu are niciun mijloc de transport.

Declarația de avere a președintelui instituției, Ion Cîlea, este una dintre cele mai sărăcă cioase. Conform acesteia, social-democratul este proprietarul, în Râmnic, al unui apartament – în supraFață de 81 m.p. – și al unei case, mai mică decât anteriorul imobil, ce se întinde pe doar 70 de metri pătrați. Cu toate că are o situație materialămai proastădecât a celorlalte personaje pe care le prezentam în rândurile de mai sus, Cîlea declarăcă are mașină- o vechiturăce-i drept de prin 1997. În rest, șeful Consiliului nu are nici depozite bancare și nici părți sociale la vreo firmădin județ.

2008, an prosper pentru Folea

Cât despre declarația de interese a liberalului Ilie Fârtat trebuie spus că ea este cu mult mai consistentădecât cea a altor aleși județeni. Conform documentului postat pe Internet, el este membru al „Asociației Nadia Duca – Urșani – Horezu” și o casăde locuit de 240 metri pătrați în Horezu. Tot aici, alesul a mai achiziționat trei lucii de apăcare depășesc 10 mii de metri pătrați. Nici declarația de interese a colegului său de partid, Gheorghe Folea, nu prea mai are rânduri necompletate. El este administrator al SC Ginmed SRL, al Fundației Bianca, precum și vicepreședinte al asociației profesionale a medicilor de familie. În plus, el mai câștigă , lunar, 304 lei din închirierea unui garaj, care nu știm unde este situat și este proprietarul a nu mai puțin de patru apartamente: două în Râmnicu Vâlcea, unul în Cluj-Napoca și unul în Baia Mare. Ba mai mult, la toate acestea se adaugăun teren intravilan de 1.000 m.p. în Goranu, care nu apărea în 2008, dar și un dispensar medical – de 89 m.p. în Orlești – despre care, în declarația de interese din anul care a trecut nu amintea nimic.

Pralăare o avere măricică

Alesul județean Ion Greere, care este și președintele Comisiei de Onoare și Arbitraj a PNL Vâlcea, declarăcă nu are avere deloc. Singurele lucruri pe care le aflăm despre acesta fiind acelea că este președintele Filialei „Cozia-Vâlcea” a Societății Progresul Silvic, precum și președintele consiliului consultativ al Parcului Național „Buila-Vânturarița” Horezu.

Despre alesul județean PD-L Ion Oprescu aflăm că acesta a fost șeful biroului producție-comercializare al Direcției Silvice Rm. Vâlcea și director la o agenție bancară, iar în prezent, este membru al Asociației de Vânătoare și Pescuit Sportiv. Printre bunurile pe care le deține în proprietate se numărădouă terenuri arabile și al unei case în supraFață de 187 de m.p. Pesedistul Ștefan Prală, potrivit declarației de interese, este acționar la SC Tora SRL și SC Tora Sistem Total SRL (unde deține funcția de administrator). În plus, el este președinte al „ALD 89” Vâlcea, „ARLID” Vâlcea și al Fundației Identitatea Românească . Cât despre proprietățile pe care le deține, social-democratul susține că are o casăde vacanță, un teren și un imobil, ambele în comuna Câineni, un teren de 50 de mii de metri pătrați în comuna Sutești și un altul de zece mii de m.p. în Ocnele Mari.