Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

ALEGERILE ÎN PERIOADE DE CRIZĂ POT ADUCE LA PUTERE DEMAGOGII ȘI POPULIȘTII

Sorin Zamfirescu, candidat PDL pentru Colegiul nr. 1 Deputați:

Văd încă la unii dintre candidați o atitudine de desconsiderare a simplului alegător”

– Domnule Zamfirescu, credeți că desfășurarea alegerilor parlamentare din România în contextul unei crize la nivel mondial, care afecteazăși țara noastră, este de naturăa le influența, negativ sau pozitiv?

– Cred că da, și într-un fel și în altul. Pe de o parte, candidații în aceste alegeri trebuie săîși actualizeze programele proprii la condițiile pe care le traversăm acum. Unii nu au făcut-o încă , Continuă săvorbească de o Românie așa cum nu prea mai este ea acum. Aceștia sunt genul de oameni care nu se vor adapta niciunei evoluții, care au învățat o lecție – au învățat-o bine, e adevărat – dar care atunci când modifici puțin datele întrebării, sunt pierduți și nu mai știu sărăspundă. Ceilalți sunt cei care pot detalia, până la nivelul colegiului pentru care candidează, programe anti-crizăreale, nu însă ilări de promisiuni goale, că asta poate face oricine! L-am apreciat, de aceea, pe domnul Theodor Stolojan care, prezent în Râmnic la sfârșitul săptămânii trecute, a menționat clar soluții pentru depășirea perioadei actuale și, mai mult, a definit o atitudine a Partidului Democrat Liberal Față de o asemenea provocare: calm, încredere și inteligență. Acestea sunt armele pe care PD-L mizeazăîn această bătălie.

În altăordine de idei, alegerile în perioade de crizăpot aduce la putere demagogii și populiștii. Oamenii sunt speriați și au nevoie săli se spunălucruri liniștitoare despre viitorul care îi așteaptă. Unii politicieni atât așteaptă: ei sunt gata săvinăcu promisiunile cele mai deșănțate și chiar săaibăceva succes cu asta. E ușor săspui că mărești pensiile, că vor crește alocațiile și că va scă dea șomajul (iar între aceste acțiuni bagi și o canalizare pe ulițăși văruiești copacii din jurul monumentului din centrul comunei!), mai greu este săle spui oamenilor mecanismul prin care vei pune în practică aceste măsuri. Din păcate, văd încă la unii dintre candidații la aceste alegeri o atitudine de desconsiderare a simplului alegător, că ruia îi poți îndruga orice, cât mai frumos ambalat, că oricum te crede. Acești contracandidați vor avea însă o surpriză: oamenii au început săgândească mai mult decât înainte. Acum sunt mai reticenți atunci când aud o promisiune electorală. Sunt cam în felul lui Ilie Moromete, gata să-i întrebe pe candidați „pe ce te bazezi?” Într-o astfel de situație chiar mi-ar plăcea săvăd răspunsul candidaților că rora li se pune o astfel de întrebare.

„Nu mint. Și nici nu-mi place săfiu mințit”

– Adică dumneavoastră nu promiteți?

– Nu e vorba de a promite sau nu, e vorba de acoperirea pe care o ai pentru aceste promisiuni. Eu nu mint. Și nici nu-mi place săfiu mințit. Când le vorbesc oamenilor despre programul PD-L de la nivel național știu că el a fost gândit, conceput de oameni care se pricep la economie, nu de fabricanți de gogoși. Atunci când le vorbesc despre proiectele de la nivelul colegiului, știu că ideile pe care le prezint au fost stabilite După numeroase întâlniri și discuții cu aceia care cunosc fiecare din zonele colegiului, care știu care sunt necesitățile oamenilor. Un exemplu e aici, la Râmnic, unde noi, candidații PD-L, sprijinim proiectele primarului Gutău, proiecte care și-au dovedit necesitatea și viabilitatea și care sunt conturate ferm pentru următorii ani.

Campania electorală: eleganțăși seriozitate amestecate cu mișelii și neadevăruri

– Cum apreciați campania electoralăcare urmeazăsăse încheie peste 2 zile?

– S-a desfășurat așa cum măașteptam: am găsit eleganțăși seriozitate la cei despre care știam că se vor purta așa și am avut parte de mișelii și de neadevăruri din partea celor despre care eram sigur că vor avea astfel de atitudini. Nu e cazul sădau nume.

Trebuie însă săvăspun că nu prea am avut timp sădau atenție celorlalți candidați: am mers foarte mult în aceste ultime săptămâni și m-am întâlnit cu foarte mulți oameni. În puținele momente mai libere am încercat săfac din blogul de la adresa www.sorinzamfirescu.ro un mijloc de comunicare real, nu doar un afiș încremenit pe ecranul calculatorului, și numărul de posturi – parcă așa se numesc, nu? – dar și multele comentarii (și negative și pozitive și neutre) postate pe site sau pe care le-am primit pe adresa de e-mail mi-au confirmat că această modalitate de contact a funcționat și funcționează?

„Ca viitor parlamentar, pot iniția sau contribui la adoptarea unor legi mai bune și mai durabile”

– Acum, la final, ar trebui săurmeze un moment asemănător cu întrebarea lui Emil Constantinescu din ultima zi a campaniei electorale pentru prezidențialele din ’96: „Credeți în Dumnezeu, domnule Iliescu?” Știți că acea întrebare, mai bine zis răspunsul la ea, se considerăde că tre analiști că a tranșat definitiv bătălia eletoralăîn favoarea candidatului CDR de atunci. Eu n-o săvăîntreb asta. O săvăîntreb doar atât: de ce candidați, domnule Zamfirescu?

– Da, și atunci, și acum e vorba de două întrebări simple și importante în același timp. De ce candidez?… Una din vorbele de duh ale politicii, care îi aparține lui Platon, spune că „cei care sunt prea deștepți pentru a face politică sunt pedepsiți prin faptul că sunt conduși de proști”. Mi-au plăcut mult aceste cuvinte și ele se regăsesc și pe blogul meu, alături de alte expresii la fel de celebre. În esențăeste vorba că degeaba crezi că ai ceva în cap, pentru că dacă nu te implici în politică , alții, mult mai proști decât tine, vor ajunge săte conducă . Eu măconsider un om care are ceva în cap. Și nu mărefer numai la înțelepciune sau culturăgenerală. Ci și la o experiențăprofesională, strânsăîn zeci de ani de șantiere de construcții, de administrație locală(ca primar al Râmnicului, consilier local sau județean), de conducere a unor unități economice sau a unui furnizor de servicii publice. În toți acești ani am învățat multe despre fiecare din aceste domenii, dar am notat sârguincios și toate nevoile și necazurile de care m-am lovit, cele mai multe provenind dintr-o legislație insuficientă, incoerentăsau de-a dreptul strâmbă. Ca viitor parlamentar, pot îndrepta asta. Pot iniția sau contribui la adoptarea unor legi mai bune și mai durabile, care sănu fie nevoie săfie modificate sau adăugite la o lună-două După publicarea în Monitorul Oficial. Ca formație sunt inginer constructor și acest fapt măva ajuta să”construiesc” legi care sădureze. Pot săfac asta. Și am încredere că duminică , oamenii vor avea încredere la rândul lor să mă angajeze săfac legi mai bune pentru ei.