Acasă Arhiva 2 AJOFM a rămas fără bani

AJOFM a rămas fără bani

 Criza își aratăcolții

Normal 0 21

CRIZĂ. În plină crizăeconomică , de la Agenția județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă vin vești proaste. Atât pentru persoanele juridice, cât și pentru persoanele fizice aflate în că utarea unui loc de muncă . până nu demult, firmele care doreau săangajeze șomeri, absolvenți de studii liceale sau universitare, persoane cu handicap sau persoane marginalizate, prin semnarea de convenții cu Agenția județeană pentru Ocuparea Forței de Munca beneficiau de stimulente din bugetul asigurărilor pentru șomaj. Acum, firmele trebuie săse înscrie mai întâi pe o listăde așteptare destul de lungă. Guvernul a anunțat că nu mai are bani pentru plata convențiilor încheiate cu societățile comerciale dispuse săangajeze șomeri sau absolvenți, mai nou chiar și pentru plata indemnizațiilor de șomaj făcându-se mari eforturi.

Stop convențiilor dintre firme și AJOFM

până nu demult, mai precis cam până săptămâna trecută, societățile comerciale care angajau șomeri, absolvenți de studii medii sau universitare, persoane defavorizate sau cu handicap aveau de câștigat. După semnarea unei convenții cu AJOFM, firmele care au angajat absolvenți de liceu sau postlicealăau primit, ca subvenție, unu sau două salarii minime brute. Cele mai mari stimulente le-au primit până de curând societățile care au angajat absolvenții ale unor instituții de învățământ superior, subvenția din partea statului fiind de 1-5 salarii minime brute pe perioada unui an. Pe lângă aceste beneficii, angajatorii erau scutiți de la plata procentului de 2,5 la sutăcă tre fondul de șomaj. Acum toate acestea sunt de domeniul trecutului.

La AJOFM, lista de așteptare a societăților care doresc săîncheie o astfel de convenție s-a deschis deja. La ora actualăsunt înscrise 47 de societăți. Pentru că nu are bani, Agenția așteaptăla rândul ei o rectificare bugetară. „Avem o listăde așteptare încă din februarie. Momentan, Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă nu are fondurile necesare pentru plata acestor convenții. Când vom primi bani de la București, vom plăti firmele de pe lista de așteptare, în ordinea înscrierii lor”, ne-a declarat Tudor Ștefoane, șef serviciu AJOFM Vâlcea. La ora actuală, pentru cele 47 de societăți comerciale, Agenția ar avea nevoie de peste 400 de milioane de lei vechi.

3 miliarde lei pentru 300 de firme vâlcene

Anul trecut, peste 300 de firme au încheiat convenții cu AJOFM-ul. 155 de societăți au angajat absolvenți, 80 au angajat șomeri și persoane cu handicap, iar 50 de firme au solicitat pentru angajare persoane marginalizate. Pentru a beneficia de stimulentele din bugetul de șomaj, firmele respective nu aveau obligația decât săpăstreze ca angajați pe perioada unui an persoanele datorităcă rora primeau aceste subvenții.

Peste 3 miliarde lei intrăîn conturile celor 300 de firme din bugetul asigurărilor sociale, bani ce sunt virați că tre acestea prin AJOFM. până la ora actualăplățile s-au făcut la data fixată, firmele fiind asigurate că în viitor nimic nu va interveni în continuarea programului de plată.

La Vâlcea, șomaj peste media pe țară

Rata șomajului înregistratăîn luna mai a fost în scă dere cu 0,02% Față de luna aprilie. Totuși, rata șomajului în județul nostru este peste limita medie pe țară . În timp ce la nivel național rata șomajului este de 5,8 %, la Vâlcea este de 6,62 %. Numărul șomerilor a ajuns la 11.804. Statistica se va schimba la sfârșitul lunii iulie, când 1.000 de absolvenți de licee și facultăți vor îngroșa numărul șomerilor. Aceștia vor fi și mai greu de plasat pe piața muncii, având în vedere că nu sunt bani pentru firmele care vor săangajeze prin convenții, iar una din cerințele angajatorilor este experiența în domeniu.

 

image_pdfVezi ca PDFimage_printPrintează articolul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.