Acasă Arhiva 2 Agresorul polițistului din Costești va fi judecat pentru ultraj, în stare de...

Agresorul polițistului din Costești va fi judecat pentru ultraj, în stare de libertate

Procurorul Cosmin Ungureanu a decis

ÎN FAȚA INSTANȚEI. Cazul de ultraj, a că rui victimăa fost un polițist din Costești, și care a „dinamitat” relațiile dintre Poliția și Parchetul din Vâlcea a fost finalizat de procurorul Cosmin Ungureanu. În urma rechizitoriului întocmit, Milian că runtu, cel care l-a bătut pe ajutorul șefului de post de la Costești, va fi trimis în judecatăîn stare de libertate pentru comiterea infracțiunilor de ultraj și portul fără drept al cuțitului

 

Scandalul de la Costești

 

Milian că runtu, de 36 ani, din Costești, individ cunoscut în zonăca recalcitrant și provocator de scandaluri, mai ales După consumul de băuturi alcoolice, se afla în data de 25 august a.c. în Horezu, unde și-a petrecut mai multe ore prin barurile orașului și a băut mai multe beri.

Considerând că nu a băut suficient, spre seară, că runtu a poposit și la barul S.C. ARNOTA S.R.L din Costești unde a continuat săbea, a deranjat clienții, iar la un moment dat chiar a spart o sticlăcu bere, amenințându-i apoi cu gâtul sticlei sparte pe fratele său Ciobanu Nicolae, cu care se dușmănea de mai mult timp, încercând să-l provoace.

Disperați de scandalul pe care îl făcea că runtu în bar, ceilalți clienți au hotărât săanunțe poliția, iar la fața locului a sosit agentul de poliție Bogdan Racolța, îmbrăcat în uniformă și care se afla în exercitarea atribuțiunilor de serviciu. În momentul în care polițistul a intrat în bar, l-a auzit pe că runtu cum o înjura pe barmanița Camelia Popa. Polițistul Bogdan Racolța i-a cerut recalcitrantului să-l urmeze în afara barului. că runtu îl cunoștea foarte bine pe polițist, mai ales pentru că acesta era cercetat în mai multe dosare penale și sancționat contravențional.

 

I-a dat un cap în gură

 

Atunci când polițistul a încercat să-l scoatăpe că runtu din bar, acesta, înfierbântat de aburii alcoolului, a uitat că se aflăîn fața unui reprezentant al legii și l-a lovit cu pumnul în Față . Apoi, l-a apucat de bluzon și l-a tras înspre bar, lovindu-l cu capul în gură. Bătăușul a continuat să-l lovească pe polițist, l-a zgâriat pe gât și piept, agentului fiind aproape imposibil să-l imobilizeze. Barmanița a început săstrige După ajutor, și imediat în ușa barului au apărut Ștefan Budrigă, care locuiește în imediata apropiere a barului și Marinela Diplas, care era de serviciu ca agent de pazăla Centrul Școlar de Educație IncluzivăBistrița, instituție ce funcționeazăîn imediata apropiere, în curtea Mânăstirii Bistrița.

Deși că runtu a continuat săopunărezistență, cu ajutorul lui Ștefan Budrigă, polițistul a reușit să-l imobilizeze și să-i punăcă tușele, conducându-l la sediul poliției din Costești pentru declarații. Acolo, că runtu a fost percheziționat și s-a găsit asupra lui un cuțit în lungime de 19 cm. În timpul agresiunii, polițistului i-a fost rupt un epolet de la că mașă, nasturii, fiindu-i smuls și gradul profesional.

Polițistul Bogdan Racolța a fost supus consultului medico-legal, în urma că ruia a primit 9 zile de îngrijiri medicale. Medicii legiști au constatat că omul legii a suferit leziuni traumatice (escoriație circularăde 20/1 cm pe gât fața posterioarălateral stg. și anterior, presternal și clavicular bilateral zona escoriată, tumefiere moderat buza superioară, mobilitate gr.ll dinte 11) care s-au putut produce prin lovire cu corpuri dure.

 

Milian că runtu, un infractor periculos

 

Din extrasul fișei de cazier judiciar reiese că Milian că runtu are antecedente penale, fiind condamnat la pedeapsa amenzii în sumăde 8.000.000 lei ROL. Deși procurorul a considerat inițial că nu se impuse măsura reținerii infractorului, tocmai acest fapt fiind mărul discordiei în relația dintre Poliție și Parchetul Județean, care s-au „duelat” zilele trecute în comunicate de presă , în rechizitoriu acesta reține că pericolul social ridicat al faptelor rezultătocmai din împrejurările în care au fost comise, din calitatea de reprezentant al autorității de stat pe care o are partea vătămată, din lipsa de respect arătatăde învinuit Față de normele de conviețuire socialăși Față de reprezentanții autorității de stat, din urmările cu care s-au soldat faptele, în condițiile în care învinuitul a mai fost condamnat pentru săvârșirea unei fapte cu violențăși mai este cercetat în alte dosare pentru săvârșirea unor fapte similare.

Procurorul Cosmin Ungureanu a mai constatat, în rechizitoriul întocmit, că polițiștul Bogdan Racolța a acționat conform prevederilor legale, luând măsuri pentru restabilirea ordinii și liniștii publice, a siguranței cetățenilor.

 

MIRA cere înăsprirea sancționării faptelor de ultraj

 

 

Într-o ședințăde lucru a conducerii MIRA, care a avut loc zilele trecute, a fost finalizatăpolitica publică și proiectul de Hotărâre de Guvern privind asigurarea unor despăgubiri de viață, sănătate și bunuri ale polițiștilor, conform acestuia despăgubirile urmând a fi plătite din bugetul MIRA.

Aceste despăgubiri privesc cazurile de rănire în timpul serviciului, dar și situațiile de invaliditate sau deces în urma exercitării atribuțiunilor de serviciu.

Sumele propuse pentru despăgubiri sunt cuprinse între 6.000 și 20.000 de euro, ca forme de sprijin cu destinație specială.

O altăproblematică a privit înăsprirea sancționării faptelor de ultraj. Referitor la această temăministrul Cristian David și-a reafirmat susținerea pentru acest demers care urmeazăa fi făcut la Ministerul Justiției. În acest sens, ministrul Internelor și Reformei Administrative a desemnat un reprezentant al ministerului care, alături de specialiștii din cadrul Poliției Române, săacorde asistență , pe această temă, membrilor comisiei de elaborare a Codului Penal.

 

image_pdfVezi ca PDFimage_printPrintează articolul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.