Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

AGENTUL ÎAPU POATE LUA ÎEAPĂ

” În presupusul flagrant de la Poliție, răsturnare de situație

” o înregistrare audio schimbăradical situația

Răsturnare spectaculoasăde situație în cazul mituitorului polițistului Îapu de la Poliția municipiului Rm. Vâlcea, care l-a denunțat pe un vâlcean că a încercat să-l mituiască cu suma de trei milioane de lei vechi. Despre acest lucru am scris într-un număr trecut, ceea ce a determinat aflarea unor noi date despre caz, date care spulberăacuzația polițistului incorect. Reamintim că în data de 26 februarie a.c. în urma unei acțiuni organizate de un procuror desemnat din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vâlcea, împreunăcu ofițerii Direcției Anticorupție Vâlcea și lucrători ai S.I.I.P.I, a fost prins în flagrant un cetățean care încerca sădea 300 RON mităunui polițist. Cercetările în cazul lui Dragoș H. au fost demarate în data de 8 februarie 2008, în urma sesizării făcute la DGA de agentul din cadrul Politiei Municipiului Râmnicu Vâlcea, Ion Îapu. Zilele trecute, acuzatul Dragoș H. ne-a vizitat la redacție și ne-a pus la dispoziție o înregistrare a convorbirii dintre el și unul dintre colegii agentului Îapu, din care reiese că nici polițistul acuzator nu e ușăde biserică și că acceptat săcadăla înțelegere cu Dragoș, provocându-l. Dragoș H. ne-a povestit că totul a început în ziua de 4 februarie, când un client de-al său a vrut săcumpere un detector. Pentru că Dragoș îl avea doar pentru a-l repara, i-a sugerat clientului săvorbească cu proprietarul detectorului.

„M-am trezit cu clientul și cu domnul polițist Îapu la firmă(am înțeles că erau prieteni, nu știu sigur), care m-a întrebat ce e cu toate lucrurile pe care le aveam la reparat. I-am spus că le am de mult timp, m-a întrebat și de casetofoane. I-am spus că sunt ale clienților, i-am arătat și bonurile pe care le-am tăiat. Apoi, mi-a zis sămergem la poliție. Și acolo, am stat de vorbă, i-am explicat din nou. O parte din bunuri erau ale mele, pe care le cumpărasem defecte pentru a avea piese de schimb. Polițistul mi-a spus că lucrurile ăstea sunt la vânzare. I-am spus că nu. Eu repar astfel de aparaturăși am nevoie de piese de schimb. Mi-a confiscat bunurile din firmăfără a face un proces verbal în data de 4 februarie. Abia După ce i-am atras atenția asupra abuzului a întocmit actele impuse de situație. La poliție, s-a uitat la fiecare în parte, a luat seriile la fiecare în parte și a făcut un proces verbal, apoi s-a întors la mine la firmăși mi-a dat o amendă. I-am spus că bunurile nu sunt furate. Polițistul a spus că o săverifice și mai stăm de vorbă. Apoi, am vorbit la telefon cu el și mi-a spus că nu e niciun lucru furat. Între timp, clienții au fost chemați la poliție și și-au recunoscut aparatele. I-a întrebat pe oameni dacă au acte pe aparatele respective. Oare el păstreazătoate chitanțele a bunurilor și hainelor pe care le cumpără? Haideți săfim serioși. Oricum, bunurile nu le-au fost restituite oamenilor” – ne-a spus Dragoș.

Intermediarul

Râmniceanul care ne-a vizitat ne-a povestit că următoarele întâlniri dintre el și polițist au avut loc în prezența unui coleg de serviciu de-al lui Îapu [pe care nu-l știe decât După prenume – Sorin -( numele complet este Sorin Măciuceanu – n.r.)] și că a discutat mai mult cu acesta despre modul de rezolvare al problemei sale. Mai mult decât atât, Dragoș H. susține că i-ar fi făcut oarece servicii lui Îapu, pentru care acesta a uitat săplătească .

„În aceeași seară, l-am dus acasăcu mașina pe domnul Îapu, stăla ANL-uri, lângă Olt, și i-am testat mașina cu un tester. Pentru ce am făcut trebuia, să-mi plătească 1 milion lei vechi. Mi-a zis: „Stai liniștit, că ne descurcă m noi După aceea. Vedem cum facem”. Apoi, ne-am mai sunat reciproc în următoarele zile. După care, într-o searăa venit la mine colegul lui Sorin și îmi spune: „Bă, vezi că a zis Îapu să-i dai 300 de euro”. M-am mirat, pentru că la început mi-a cerut un DVD pentru mașina lui, o Skoda Octavia”.

Înregistrarea

Întâlnirea dintre colegul lui Îapu și Dragoș a avut loc în piața mică din Ostroveni, în mașina lui Dragoș. Dialogul dintre cei doi, înregistrat cu telefonul mobil al lui Dragoș, e mai mult decât elocvent, iar comentariile noastre nu-și mai au rostul. Oricum, așteptăm în zilele următoare un răspuns oficial al Poliției și al Parchetului. Am vrea săștim dacă polițistul Sorin Măciuceanu își informase superiorii despre această întâlnire la ceas de seară. Inițial, trebuiau săse întâlnească toți trei, Îapu, Sorin și Dragoș în fața blocului acestuia din urmă, numai că Îapu s-a speriat și a plecat. A rămas doar intermediarul. Văprezentăm fragmente din transcrierea dialogului înregistrat ce va fi folosit ca probăîn apărare:

Sorin: Bă, se cam suci, îi e târșeală. Noi venirăm acolo, văzurăm mașina ta. ( )

Dragoș: Dar, oricum, mi le dăsau nu mi le dă, ca să

Sorin: Bă, eu, în principiu, zic că ți le dă. Eu nu am nici un beneficiu. Stimulează-l și pe el cu ceva.

Dragoș: Păi cum să-l stimulez dacă el nici nu e aici?

Sorin: El asta mi-a spus și mie. că tu ai beneficiu. că tu îmi dai ăla cu 200 de euro. Îmi dai 200 de euro și îmi dai casetofonul tău. Iar tu te descurci cu el și îl vinzi mai departe. Iar eu ți-l dau ție și îmi iau altceva. Eu nu am nici un beneficiu.

Dragoș: Dacă el nu zice nimic, eu nu pot să măduc așa El cum vrea de fapt, nu vrea DVD-ul tău sau cum? Oricum, pare că DVD-ul e de la tine.

Sorin: Nu știu ce săzic, stimulează-l cu ceva, dă-i ceva, fute-l în cur, nu știu.

Dragoș: Nu știu ce săzic

Sorin: Acuma, tu trebuie săte dai pe bune cu el. Dacă tu te duci cu factură, te fute pe partea cealaltăcu factura, măînțelegi? Se cerceteazăși se ajunge la o îmbârligăturăfoarte nașpa. Nu știu ce săzic. Dă-i ceva.

Dragoș: Eu măduc cu factura, el zice că se rezolvă, îl ating cu ceva, așa

Sorin: Tu cu cine ai vorbit? Ai vreun prieten pe la ăștia pe la doi și-un sfert, la noi?

Dragoș: Eu am prieteni în toată poliția.

Sorin: Ai mai vorbit la cineva?

Dragoș: Deci, eu nu am vorbit cu nimeni mai sus. că dacă vorbeam, nu mai vorbeam acum cu domnul Îapu, rezolvam altfel. Dar eu vreau sărezolv aici cu el.

Sorin: Așa e cel mai bine.

Dragoș: Păi de-aia zic că știu și eu ce înseamnă , cunosc atâția oameni. Spune-i clar că nu am vorbit cu nimeni. Acum, ce săzic, săvinăsărezolvăm, măduc la el îl cinstesc, îl fac

După ce îl liniștește pe polițist că nu a mai vorbit cu nimeni din poliție despre problema lui, Continuă târguiala.

Sorin: Dă-i mă, în p mea, 200, cât vrea el.

Dragoș: Nu, păi vrea să măucidă, ce vrea săfacă .

( )

Discuția se întrerupe pentru câteva zeci de secunde, deoarece că Sorin a primit un telefon.

Dragoș: Vorbește cu el. Îți dau ăla După ce-l fac. Îl dau cu 300, dar să-mi dea lucrurile înapoi și cu asta basta. Dar toate le vreau înapoi. Spune-i că i-l fac și i-l dau cu 300.

( )

Sorin: Eu nu știu cât vrea el, că nu spune.

Dragoș: Ãla costă300 de euro și eu i-l dau prietenește cu 300 de euro. E bine? El a zis 200, eu zic 300 și gata, am rezolvat cazul. Te servesc și pe tine. Îți fac și acela când se poate.

Sorin: P mea, nu știu ce are în cap, că de-aia nu vreau săvorbesc în numele lui. El se bosumflă, că domne’ că îi e frică . I-am spus și eu că am mai întrebat și eu pe unul pe altul despre tine și lumea spune că ești băiat cuminte.

Sorin: Dă-i casetofonul ăla lui cu 100 de euro și să-ți mai dea 200.

Dragoș: Care ăla?

Sorin: Ãla care-l are pe mașină. Nu știu, stimulează-l cu ceva.

Dragoș: Bine mă, așa facem. Îi suni și îi spui.

Sorin: Nu, măîntâlnesc dimineațăcu el la serviciu.

Dragoș: Bine, păi vorbiți și apoi măsuni și pe mine să-mi spui dacă e OK sau nu.

Facem precizarea că înregistrarea durează18 minute, iar noi nu am decriptat decât 10. În numărul următor, vom dezvălui și finalul discuției dintre polițist și Dragoș.


Flagrant pe jumătate

Despre flagrantul realizat în biroul lui Îapu de la poliția municipală, Dragoș ne-a prezentat o altăvariantă, decât cea oficială: „M-a chemat, din nou, la poliție. M-am dus la el și i-am pus pe masă3 milioane lei vechi. A luat banii și i-a băgat sub Codul Penal. Mi-a spus că măsunămai târziu și eu am plecat. Ajunsesem în parcare, la mașină, când am fost chemat din nou la domnul Îapu. M-am dus și când am intrat în birou, erau o grămadăde oameni, unul filma, am înțeles că era și un procuror. Procurorul m-a întrebat dacă polițistul mi-a cerut ceva și inițial am spus că nu. Apoi, i-am povestit procurorului cum măsuna în fiecare zi și îmi cerea bani. Se ținea de capul meu, măstresa, nu mălăsa să-mi fac treaba. Le-am spus și de înregistrare, iar procurorul mi-a spus că o pot folosi la proces”. Investigațiile noastre Continuă .

Magda Tolea