Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Adrian Năstase a fost trimis în judecată

Văvine săcredeți?

Spre surprinderea scepticilor și dușmanilor politici, procurorii anticorupție l-au trimis în judecată, pentru dare de mită, pe Adrian Năstase, în dosarul Mătușa Tamara. În același dosar urmeazăsăfie judecat Ioan Melinescu, fostul șef al Oficiului Național pentru Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor, și Ristea Priboi. Potrivit DNA, Ioan Melinescu, președinte al Oficiului Național pentru Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor (ONPCSB) între anii 2001-2004, este acuzat de sustragere sau distrugere de înscrisuri, luare de mităși divulgare de informații. Ristea Priboi, consilier al fostului prim-ministru Năstase Adrian, fost deputat în perioada2000-2004, a fost trimis în judecatăpentru infracțiunile de complicitate la luare de mităși complicitate la dare de mită.

Actul de acuzare

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut că , în cursul lunii noiembrie 2000, Ioan Melinescu, în calitate de membru al Plenului Oficiului Național pentru Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor, i-a contactat, cu sprijinul persoanei denunță toare, pe Priboi și Năstase, că rora le-a comunicat că , în cadrul instituției în care își desfășura activitateas, se aflăîn lucru, cu propunere de informare a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, o lucrare având ca obiect depunerea în numerar a unei sume de 400.000 USD, într-un cont bancar având-o ca titular pe Daniela Năstase. Cu această ocazie, Melinescu i-a promis lui Năstase Adrian, spun procurorii, că va bloca lucrarea până După alegerile din decembrie 2000 (ce bine seamănămetoda cu cele ce vor, acum, parlamentarii „Alianței Grivco” săfacă și cu celălalt dosar ascuns sub pulpana Parlamentului corupt!), sugerând că acest dosar trebuie sădispară. Năstase s-a declarat de acord cu propunerea respectivă, arătând că urmărește această finalitate, susține DNA.

Abuz de prim ministru

Ca urmare a acestei înțelegeri, După numirea sa, la data de 28 decembrie 2000, în funcția de prim-ministru al Guvernului României, Năstase a determinat, în prima ședințăde guvern, emiterea H.G. nr.1399/30.12.2000, pe care a și semnat-o în calitate de prim-ministru. Prin respectiva hotărâre a fost numit în funcția de președinte al Oficiului Național pentru Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor Melinescu, fiind revocat fostul președinte Adrian Cucu, precum și unul dintre membrii Plenului (care se ocupa de coordonarea verifică rilor legate de proveniența și circumstanțele depunerii sumei de 400.000 USD în contul Danielei Năstase), potrivit procurorilor.

Furtul dosarului incriminator

Ca urmare a numirii în această funcție, abuzând de prerogativele ce-i erau conferite, precum și de lipsa unor reglementări stricte cu privire la circuitul lucrărilor în cadrul Oficiului, Melinescu a sustras lucrarea care o viza pe Daniela Năstase și a înmânat-o, în prezența denunță torului, lui Ristea Priboi, consilier al primului ministru, cu scopul de a-i fi remisăacestuia din urmă. La data de 18 ianuarie 2006, Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor a sesizat organele de urmărire penalăcu privire la dispariția lucrării nr.S3439/1999.

Jocul poate lua sfârșit

DNA precizeazăcă Melinescu și Năstase au fost inițial trimiși în judecatăla data de 31 mai 2007, în sarcina acestora reținându-se aceleași infracțiuni. La data de 14 aprilie 2008, prin decizie definitivă, Înalta Curte de Casație și Justiție a dispus restituirea la Direcția NaționalăAnticorupție a cauzei pentru refacerea urmăririi penale, întrucât s-a apreciat că Năstase beneficiazăde imunitateaconferităde calitatea de fost prim ministru. Restituirea s-a făcut în baza unei decizii a Curții Constituționale, ulterioarătrimiterii în judecată, care a admis o excepție de neconstituționalitate invocatăde Năstase într-un dosar separat. Potrivit interpretării date de Curtea Constituționalăunor prevederi din Legea răspunderii ministeriale, procedura specialăde urmărire penalăaplicabilăminiștrilor în funcție trebuie extinsăși la nivelul foștilor miniștri pentru infracțiunile săvârșite în exercițiul funcției lor. Prin urmare, la data de 31 iulie 2008, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a solicitat Camerei Deputaților declanșarea procedurilor pentru formularea cererii de urmărire penalăFață de Năstase Adrian, în dosarul sus menționat. La data de 4 martie 2009, Camera Deputaților a adoptat o hotărâre conform că reia cere urmărirea penalăa lui Adrian Năstase, fost prim-ministru, pentru faptele care fac obiectul dosarului menționat. Dosarul se va judeca la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Andrei Bacalu