Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Adăposturi noi pentru copii și bătrâni

 DGASPC Vâlcea implementează proiecte europene

NOUTATE. Direcția pentru Protecția Copilului Vâlcea a înființat, săptămâna trecută, un adăpost de zi și de noapte pentru copiii străzii. Scopul înființării este acela de prevenire sau limitare a unor situații de dificultate care pot duce la excluziunea socială. Adăpostul a înființat pe banii UE, în baza Programului PHARE 2006, beneficiind de o finanțare nerambursabilă. Cu aceeași ocazie, conducerea DGASPC Vâlcea a anunțat demararea proiectului „Centrul de Îngrijire și asistență Bistrița”, finanțat în cadrul programului PHARE 2006.

În cadrul conferinței de presă , organizatăcu ocazia deschiderii centrului respectiv, Nicolae Badea, directorul DGASPC Vâlcea, și-a exprimat speranța ca acest serviciu de tip rezidențial să-și atingăscopul pentru care a fost înființat. ,,Adăpostul de zi și de noapte pentru copiii străzii este un serviciu de tip rezidențial a că rui misiune este de a asigura găzduire și îngrijire de bazăpe termen scurt, precum și alte activități și acces la serviciile necesare în scopul reintegrării în familie sau luării unei măsuri de protecție corespunzătoare. Adăpostul are o capacitate de 10 locuri și se adreseazăcopiilor străzii cu vârste până la 18 ani. Aici pot beneficia de hrană, îmbrăcă minte, asistență medicală, consiliere și suport psiho-social-educativ în vederea resocializării”, a spus el. Directorul Badea a mai declarat că , pe viitor, Direcția va achiziționa un microbuz pentru transportarea copiilor străzii, acțiunea se va desfășura în parteneriat cu Inspectoratul Județean de Poliție Vâlcea sau cu Poliția Comunitară. ,,In mod normal acest lucru ar intra în atribuțiile asistenților sociali stradali, cum această categorie socio-profesionalănu existăla nivelul administrațiilor locale, acțiunea se va desfășura în baza unui parteneriat între DGASPC Vâlcea și administrațiile locale sau între Direcție și Poliția județeană , în funcție de situație”, a precizat el.

Bătrânii, nici ei neglijați

Cu aceeași ocazie, conducerea DGASPC Vâlcea a anunțat demararea proiectului „Centrul de Îngrijire și asistență Bistrița”, finanțat în cadrul programului PHARE 2006. Centrul despre care aminteam, în rândurile de mai sus, va avea o capacitate de 50 de locuri și este destinat persoanelor încadrate într-o categorie de persoane cu handicap, cu un nivel mediu și scă zut al abilităților. Mai mult, acesta va asigura fiecă rui beneficiar servicii de găzduire, în dormitoare cu maxim trei beneficiari, dotate cu grup sanitar propriu, îngrijire și asistență medicalăspecifică , consiliere psihosocială, servicii de recuperare diversificate și particularizate în funcție de nevoile beneficiarului, socializare și petrecerea timpului liber. Proiectul are ca scop înființarea unui centru care săîndeplinească criteriile prevăzute de standardele de calitate în domeniul protecției persoanelor adulte cu handicap. „Beneficiarii direcți vor fi 50 de persoane adulte cu handicap, pe parcursul implementării proiectului, însă centrul va funcționa și După finalizarea proiectului, prin susținerea Financiară a Consiliului Județean Vâlcea. Se urmărește restructurarea și descongestionarea altor centre destinate persoanelor adulte cu handicap, centre care nu corespund standardelor de găzduire și asistență , dar și oferirea de servicii de calitate persoanelor adulte cu handicap din comunitate. Proiectul implică un total al costurilor eligibile de 217.429 euro fără TVA, din care 161.629 euro finanțare nerambursabilădin partea Uniunii Europene și 55.800 euro din partea Consiliului Județean Vâlcea”, ne-a informat DGASPC Vâlcea. ,,CIA Bistrița va asigura fiecă rui beneficiar servicii de îngrijire și asistență medicalăspecifică , consiliere psihosocială, servicii de recuperare diversificate și particularizate în funcție de nevoia beneficiarului, socializare și petrecerea timpului liber. Încercă m săsuplinim familia cât putem, din păcate foarte mulți asistați sunt pur și simplu părăsiți de familie imediat După internare. Nimeni nu-i mai vizitează, nici copiii nici nepoții”, a apreciat Nicolae Badea.