Anul trecut,
Prin programul „Stop accidentelor rutiere! Viața are prioritate!”, s-au derulat o multitudine de activități preventive, prin care polițiștii au informat cetățenii permanent despre importanța acestui program și au încercat săconștientizeze opinia publică cu privire la importanța pe care o are viața în fața vitezei.
Pe toată perioada anului 2008 Serviciul Poliției Rutiere (SPR), în colaborare cu celelalte forțe de ordine publică , a înregistrat o scă dere la accidentele cu victime. „Rețeaua de drumuri naționale, județene și comunale care tranziteazăjudețul Vâlcea, ridică unele probleme de ordin tehnic ce creeazăpremisele comiterii accidentelor și ne situeazăpe un loc superior în clasamentul național”, a afirmat inspectorul șef al IJP Vâlcea, Florian Marin. El a ținut săsublinieze faptul că deși au fost puțini polițiști care au lucrat la acest proiect, rezultatele sunt mulțumitoare Față de anul 2007. Astfel, în 2008 au fost constatate, la nivelul județului, 1.085 infracțiuni, din care 466 la regimul circulației și 619 de altănatură.
SPR – cu ochii pe șoferi
Urmărind dinamica accidentelor de circulație înregistrate în județul nostru și a victimelor rezultate, conducerea inspectoratului a întreprins demersurile necesare pentru implementarea unui sistem de supraveghere video a traficului rutier pe drumurile naționale. În acest sens, Consiliul Județean Vâlcea a emis o hotărâre privind aprobarea „Protocolului de colaborare în domeniul creșterii fluenței circulației și a siguranței rutiere pe drumurile publice”, pentru reducerea nivelului victimizării populației prin accidente de circulație rutieră.
În baza acestui protocol, în cursul anului 2008, a fost implementat un sistem de supraveghere a traficului rutier pe drumuri naționale, înființându-se un compartiment specializat în cadrul S.P.R. care supravegheazăși monitorizeazătraficul rutier, constatând și aplicând sancțiunile contravenționale sau penale, După caz, concomitent cu întocmirea și transmiterea documentelor că tre conducă torii auto care au comis abateri la regimul circulației. „Efectele acestui sistem s-au materializat în creșterea numărului contravențiilor constatate cu 61,75% și prin diminuarea numărului accidentelor grave de circulație cu 3,01%”, a mai spus Marin.
De asemenea, a scă zut numărul accidentelor grave de circulație și implicit al persoanelor decedate cu 18%, numărul celor răniți grav menținându-se la același nivel, o ușoarăcreștere cu 8%, fiind înregistratăîn ceea ce privește numărul răniților ușor. „Principalele cauze generatoare ale evenimentelor rutiere au fost: traversare neregulamentară16%, vitezăneadaptatăla condițiile de drum 15%, conducerea imprudentă7%, conducere sub influența alcoolului 6%, abateri comise de bicicliști 5%, depășire neregulamentară4%, rulare pe contrasens 2,%, vitezăneregulamentară2%, pietoni pe partea carosabilă2% și conducere fără permis 1%”, a mai adăugat inspectorul șef, comisarul Florian Marin.
Lasă un comentariu