INIȚIATIVĂ. În vederea creșterii gradului de absorbție a fondurilor de finanțare nerambursabile, personalul de specialitate din cadrul Serviciului Integrare Europeană și Monitorizarea Serviciilor Publice Deconcentrate a elaborat o serie de proiecte în parteneriat cu Consiliul Județean Vâlcea, consilii locale, instituții publice și ONGuri.
Astfel au fost propuse spre finanțare 5 proiecte. „Serviciile Publice din Județul Vâlcea – Colaborare pentru o misiune comună” proiect în valoare de 295.000 euro (fără TVA) depus spre finanțare în cadrul Mecanismului Financiar al Spațiului Economic European (SEE). La acest proiect au lucrat Instituția Prefectului Vâlcea în parteneriat cu Consiliul Județean Vâlcea și 16 servicii publice deconcentrate. Proiectul își propune crearea unei rețele electronice de comunicare între Instituția Prefectului Vâlcea, Consiliul Județean și Serviciile Publice Deconcentrate. Acest lucru însemnând instruirea a 120 funcționari publici, instalarea unor programe electronice de management al documentelor în instituțiile partenere, dezvoltarea unui portal „One stop click” pentru cetățeni. „Obiectivul principal al proiectului este eficientizarea comunică rii instituționale și a relației instituțiilor deconcentrate cu cetățenii. Acest proiect a fost selectat pentru finanțare”, a afirmat prefectul Radu Renga.
Un singur proiect nu a fost selectat pentru finanțare
Un alt doilea proiect propus în anul 2008, este „Reabilitare și modernizare străzi Scă rișoara, că tunului și Bradului, că tunul Săliște, sat Romanii de Sus, orașul Horezu, județul Vâlcea”, proiect în valoare de 153.806 euro depus de Consiliul Local Horezu în parteneriat cu Instituția Prefectului pentru finanțare în cadrul programului PHARE 2006 – Accelarea implementării Strategiei Naționale de Îmbunătățire a Situației Romilor. Și acest proiect a fost selectat pentru finanțare.
Un al treilea proiect propus este „Reabilitare și modernizare strada Urșani, sat Urșani, orașul Horezu, județul Vâlcea”, proiect în valoare de 216.541 euro depus de Consiliul Local Horezu în parteneriat cu Instituția Prefectului pentru finanțare în cadrul programului PHARE 2006 – Accelarea implementării Strategiei Naționale de Îmbunătățire a Sițuatiei Romilor. De asemenea, un proiect selectat pentru finanțare.” Mica infrastructurăcomunitarăși Renovare și/sau Construcța de Locuințe Sociale – Reabilitarea infrastructurii în comunitățile de rromi din comuna Popești”, proiect depus de Consiliul Local Popești în parteneriat cu Instituția Prefectului pentru finanțare în cadrul programului PHARE 2006. Acest proiect nu a fost selectat pentru finanțare. „Dezvoltarea competențelor profesionale în cadrul autorităților publice locale în domeniul managementului de proiect și al achizițiilor publice”, proiect în valoare de 1.907.641 euro depus de Centrul de Resurse Juridice în cadrul Programului Operațional Dezvoltarea Capacității Administrative (PODCA) – domeniul major de intervenție fiind Îmbunătățirea eficacității organizaționale. Acest proiect se afla în fazăde evaluare la Autoritatea de Management din cadrul Ministerului Administrației și Internelor. „Pe lângă aceste proiecte realizate în parteneriat cu serviciile publice deconcentrate ori administrații publice locale, Instituția Prefectului s-a implicat în promovarea încheierii unui parteneriat în cadrul programului european „Leonardo da Vinci” între Inspectoratul Școlar Județean Vâlcea și Consiliul Local Greenwich (Marea Britanie)”, a mai spus prefectul. Acest parteneriat presupune un schimb de experiențăîn perioada 2009-2010 prin integrarea pentru o perioadă determinatăa unor profesori de limba englezăoriginari din Marea Britanie în sistemul educațional (liceal și universitar) din Rm.Vâlcea.
22 de proiecte aprobate în anul 2007
De asemenea, în cursul anului 2008 personalul de specialitate din cadrul serviciului, a activat în cadrul echipelor de implementare a celor 22 de proiecte aprobate în anul 2007. Astfel, prin implementarea acestor proiecte au fost atinse rezultate ca elaborarea Strategiei de Dezvoltare a Județului Vâlcea pentru perioada 2009-2013, elaborarea unui Studiu privind situația economico-socialăa județului, elaborarea unui sondaj de opinie privind percepția cetățenilor și mediului de afaceri privitoare la dezvoltarea județului, crearea unui Serviciu de Evidențăa Populației la Băbeni, emiterea a 350 acte de identitate și proprietate pentru cetățeni de etnie romădin Horezu, Costești, Vaideeni, Popești, Șirineasa, Oteșani, Băbeni, Frâncești, Alunu, dotarea cu echipamente de bazăa Serviciilor de voluntariat pentru intervenția în situații de urgențădin 82 primării, implementarea instrumentului GIS (Geographical Information System) la nivelul Primăriei Brezoi și elaborarea unei strategii de dezvoltare pentru perioada 2007-2013 pentru Zona Depresiunii Horezu. „Pentru atingerea obiectivului privind creșterea gradului de atragere a fondurilor nerambursabile în județul Vâlcea, Instituția Prefectului a inițiat sau a participat în parteneriat la activități de comunicare și diseminare a informațiilor relevante în acest domeniu”, a mai adăugat Renga.
Lasă un comentariu