Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

5 magazine de vise au fost închise

 După ce un tânăr a ajuns la spital După ce a consumat droguri

PERICOL. Cinci magazine din Râmnicu Vâlcea care comercializau produse etnobotanice au fost închise pentru o perioadă de trei luni, în urma unui ordin emis de prefectul județului, Petre Ungureanu, în data de 20 ianuarie 2010. La societățile comerciale controlate au fost descoperite grave nereguli, iar patronii care au batjocorit legea se vor alege cu dosar penal.

Substanțele psihotrope din magazinele de vise afecteazăsistemul nervos central, iar tinerii care le consumăpot resimți amețeli, tulburări de echilibru și pot face inclusiv stop respirator. Vânzarea pliculețelor cu prafuri, a tabletelor, a ierburilor mărunțite și a pică turilor cu efect halucinogen a început prin intermediul magazinelor virtuale. Existămai multe rețele, cu site-uri la care pot fi făcute comenzile, ce sunt, mai apoi, onorate prin firmele de curierat. Succesul acestei afaceri este asigurat de oferta pe măsura cererii. Adică se oferăextazul, unul mai slab ca intensitate, dar similar, practic, celui produs de drogurile de mare risc, cum sunt hașișul sau marijuana. Cei care au încercat acest tip de droguri povestesc că substanțele halucinogene, care se găsesc în produsele oferite spre vânzare de „vânzătorii de vise”, le-au dat senzații de euforie sau chiar depresie. Unii dintre ei susțin că au fost incapabil săse miște timp de zeci de minute, în timp ce alții povestesc că au simțit o energie de-a dreptul debordantă.

Deși magazinele de „vise” au apărut de ceva vreme în municipiul nostru, până acum autoritățile s-au făcut că nu văd zecile de tineri care se drogau, chiar sub privirile noastre, cu fel de fel de ceaiuri și ierburi, pline de substanțe aparent nedăunătoare. Iatăcă , în cele din urmă, au fost luate la purecat magazinele etnobotanice, iar neregulile găsite aici s-au constituit în surprize de proporții: marfăvândutăilegal, bani lipsădin gestiune etc. Și poate că , în continuare, autoritățile vâlcene ar fi rămas „oarbe” la comercializarea acestor droguri, dacă , de curând, un tânăr de numai 16 ani nu ar fi ajuns la spital în comăsuperficialăcauzatăde inhalarea de substanțe halucinogene.

Un tânăr a ajuns la spital în comă

Așadar, miracolul s-a produs. Prefectul Petre Ungureanu a dispus, printr-un ordin, suspendarea activității pentru o perioadă de trei luni a cinci astfel de magazine, decizie întărităși de gravele nereguli găsite la aceste societăți comerciale. „Ordinul prevede constituirea unei echipe mixte de control a acestor magazine ce vând produse aparent nedăunătoare dar de fapt extrem de nocive pentru sănătatea consumatorilor, în marea lor majoritate tineri. Îinând cont de sesizările structurilor antidrog ale poliției, ale Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Vâlcea și nu în ultimul rând de cele ale presei locale, precum și de faptul că numărul tinerilor consumatori care ajung ulterior în spital a crescut îngrijorător în ultimul timp, prefectul l-a desemnat pe subprefectul Marius Adrian Burlănescu drept coordonator al acțiunii de control din 23-24 ianuarie 2010. Conform ordinului prefectului, echipa mixtăformatădin reprezentanți ai Instituției Prefectului, Centrului de Prevenire și Consiliere Antidrog Vâlcea, Oficiului pentru Protecția Consumatorilor, IPJ – Serviciul Investigații Fraude și Serviciul de Combaterea Criminalității Organizate, Gărzii Financiare și Direcției de Sănătate Publică a verificat cele 5 magazine din județul Vâlcea.

„În urma controlului a fost confiscatămarfa, au fost aplicate amenzi în cuantum de 59. 400 lei, s-a dispus suspendarea activității pe o perioadă de 3 luni, iar pentru lipsa în gestiune de 49.186 lei se va întocmi sesizare penală. Proiectul de lege a fost deja adoptat de că tre Senatul României în data de 9.11.2009, iar După adoptarea acestuia și de că tre Camera Deputaților vor fi interzise comercializarea, vânzarea, punerea în vânzare, distribuirea, livrarea produselor etnobotanice din plante, extracte sau combinații de plante cu efect halucinogen sau euforic, sub sancțiunea pedepsei cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani”, ne informeazăprefectul printr-un comunicat de presă .

Nu putem nega eficiența deciziei luate de Petre Ungureanu, însă , nu putem omite câteva aspecte care survin, pe cale de consecință, acestei hotărâri. Menționăm că și în alte județe din țară a fost suspendatăpentru o perioadă determinatăactivitatea magazinelor de „vise”, din considerente similare celor mai sus prezentate. Problema este cine va plăti pentru pierderile suferite de societățile comerciale care vând „vise” în perioada cât ele vor rămâne închise? Mai mult, se zvonește că , la nivel central, patronii acestor magazine s-au constituit, deja, într-o organizație care se vrea un instrument de luptăîmpotriva deciziilor luate de statul român.