Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

395 de noi cazuri de cancer de la începutul lui 2009

Statistici alarmante

Normal 0 21

Numărul bolnavilor de cancer ar putea atinge în viitor cifre îngrijorătoare. În România, medicii estimeazăo creștere de peste 40.000 de cazuri noi diagnosticate în 1994 la 68.000 în 2011.

Se prevede așadar o creștere cu aproximativ 2.000 de cazuri de cancer pe an. În țara noastrămortalitatea prin cancer este în permanentăevoluție, în timp ce în țările europene aceasta se menține relativ constantă. Medicii spun că nu existătotuși o explicație riguros științifică a înmulțirii îmbolnăvirilor, dar stresul ar putea fi un factor favorizant.

Finanțarea neuniformă și disContinuă a tratamentelor spitalicești, lipsa unor unități sanitare dotate corect cu aparatura specifică și materiale sanitare, inexistența unui registru național al bolnavilor de cancer fac ca acuratețea raportării datelor privind incidența, prevalența și mortalitatea prin cancer săfie puse sub semnul întrebării. Principalele cauze de deces prin tumori maligne la români sunt cancerul gastric, colo-rectal, pulmonar, al glandei mamare, colului uterin și prostatei. La nivel internațional, cancerul este responsabil de 12,5 la sutăde decese din întreaga lume, devansând numărul total al victimelor SIDA, tuberculozei sau malariei.

În următorii ani, pronosticurile specialiștilor relevăo realitate înspăimântătoare: numărul celor care vor că dea victime cancerului în următorii 10 ani se ridică la 84 de milioane. această teribilăboală, a că rei cauzănu poate fi decriptatăde mințile sclipitoare ale savanților din întreaga lume, reprezintăo mare problema de sănătate publica naționalăși internațională.

Numărul bolnavilor de cancer în creștere la Vâlcea

De la începutul anului și până în prezent, la Vâlcea au fost luați în evidențăalți 395 de bolnavi. La sfârșitul anului trecut au intrat în evidența Cabinetului de Oncologie din cadrul Spitalului Județean Vâlcea 1054 de noi bolnavi de cancer. Predominăcancerul de tip bronho-pulmonar, mamar, de col uterin și de tub digestiv. „La un interval de timp de cel mult 2- 3 zile este depistat cel puțin un vâlcean care suferăde cancer la nivelul pancreasului, fapt care este destul de îngrijorător. Din păcate, mulți bolnavi se prezintăla medic foarte târziu, când deja boala se aflăîn stadii avansate și nu se mai poate face mare lucru. Asta pentru că în multe forme de cancer, bolnavii nu au dureri decât atunci când intrăîn faze avansate ale bolii”, ne-a declarat medicul primar oncochimioterapeut Ioana Târcobu, de la Cabinetul de Oncologie din cadrul Spitalului Județean de UrgențăVâlcea.