Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

2007 – ANUL EXPLOZIEI INFRACÎIONALTĂÎII ÎN VÂLCEA

” Bilanț pe anul trecut al IJP Vâlcea

” în anul 2007 IJP Vâlcea are un sigur caz de dispariție nerezolvat: dispariția minorei Loredana Elvira Ghioca din Berbești ” conform statisticilor, județul nostru ocupăultimul loc privind rata criminalității pe linie judiciară” Vâlcea se confruntă cu probleme legate de furturi din magazine, auto și locuințe, dar și cu distrugeri de bunuri ” la infracțiunile cu autor necunoscut s-a înregistrat o creștere cu 697 Față de anul 2006

Comisarul-șef Nicolae Sărdărescu, a susținut o conferințăde presă luni, 14 ianuarie, ce a avut drept scop prezentarea activității Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Vâlcea în anul 2007. Conform statisticilor, județul nostru ocupăultimul loc privind rata criminalității pe linie judiciară. Acest lucru denotăcă suntem cel mai sigur județ din țară . Comisarul-șef Nicolae Sărdărescu a ținut săprecizeze că județul nostru nu s-a confruntat cu situații excepțional de grave, nu s-au înregistrat cazuri de omoruri cu arme de foc sau la comandă, altercații în stradă, tâlhării cu mod de operare deosebit, motiv pentru care infracționalitatea cu violențăa scă zut foarte mult, iar cea stradalăa scă zut cu 54% în anul 2007 Față de 2006.

Punctele slabe – accidentele de circulație și cazurile de dispariție

Ca orice instituție, IJP Vâlcea are și puncte slabe. Cel mai evident este cel legat de accidentele de circulație, urmat îndeaproape de cazurile de dispariție la persoanele sub 18 ani și la cele peste 55-60 de ani. Județul nostru se situeazăîn primele 5 locuri în clasamentul general în ceea ce privește accidentele de circulație. „Motivația obiectivăpentru care avem atât de multe accidente am găsit-o, din cauza traseului de drum european și drumurile naționale, traficul este foarte mare pe aceste drumuri. Am făcut o analizăcu Poliția Rutierăși am constatat că avem același trafic ca DN 1, străzile au rămas aceleași, sunt deficitare din punct de vedere al infrastructurii și al dimensiunilor în sine. Este nevoie de cel puțin 2 benzi pe sens, de o bunăsemnalizare, de cât mai puține lucrări pe traseele pe care se circulă”, a declarat Sărdărescu. În ceea ce privește cazurile de dispariții, comisarul-șef, ne-a informat că nu este o situație alarmantăpentru că aceste cazuri se rezolvădestul de repede. Minorii și bătrânii sunt cei care ocupăloc fruntaș în categoria „dispăruți”. „Au fost cazuri când un minor a dispărut și de zece ori într-un an. În ultimele două săptămâni, în județul nostru au dispărut două bătrâne, care ulterior au fost găsite decedate din cauza frigului”, a afirmat Sărdărescu. Aceste dispariții se plaseazăîn zone și în locuri diferite. Cei mai mulți minori dispar în zona urbană, iar disparițiile persoanelor vârstnice se înregistrează, preponderent, în zona rurală.

Un singur caz de dispariție nerezolvat

Pe anul 2007 IJP Vâlcea are un sigur caz de dispariție nerezolvat. Dispariția minorei Loredana Elvira Ghioca din Berbești. Fetița de 9 ani, a dispărut din localitatea în care locuia cu familia, în data de 21 februarie 2007 și nu a mai putut fi găsită. „Se lucreazăîn continuare la acest caz, ne-am extins foarte mult cu că utările, lucrăm cu interpolul pentru că existăposibilitatea ca minora săfi ieșit din țară . Este foarte dificil cazul, locațiile sunt foarte extinse, minora este în Continuă creștere, transformare, dar sperăm săavem rezultate pentru că a dispărut în condiții total suspecte și este clar pentru noi că fetița este victima unei infracțiuni”, a precizat Sărdărescu.

Cresc infracțiunile de furt și distrugere

Vâlcea se confruntă cu probleme legate de furturi din magazine, auto și locuințe, dar și cu distrugeri de bunuri. Sărdărescu considerăcă suntem un județ norocos având în vedere că s-au înregistrat numai cazuri minore: „avem doar furturi mărunte din societăți comerciale și locuințe”, a spus el. O altăproblemăcare a atras atenția comisarului-șef, a fost cea a infracționalității judiciare. El spune că acest tip de infracționalitate s-a mutat de la orașe la sate Față de anii precedenți când ponderea acestor infracțiuni se găsea în zona urbană. „În cursul anului 2007 ne-au venit 6.000 de infracțiuni Față de 2006, amenințări și loviri care erau în competența instanței de judecată. această avalanșăde dosare creeazăpresiuni asupra lucrătorilor, unii dintre ei au chiar 100 de dosare de rezolvat”, a adăugat Nicolae Sărdărescu. La infracțiunile cu autor necunoscut s-a înregistrat o creștere cu 697 Față de anul 2006. Sărdărescu asigurăcă nu existăcazuri de creșteri ale infracțiunilor de violență, violuri, omoruri, vătămări corporale grave, lovituri cauzatoare de moarte, tentative de omor cu autori necunoscuți.

Polițiștii se mândresc cu prinderea clanului „PIELE”

toată lumea cunoaște cazul clanului „Piele”, iar referitor la acest caz, Nicolae Sărdărescu a precizat că toți cei implicați se aflăDupă gratii. „Dosarul este foarte amplu. Au avut o activitate foarte laborioasăîn decursul timpului. Au existat discuții cu privire la faptul că nu se luau măsuri în acest caz și că de fapt se acoperăși existăalte motivații pentru care nu se intervine. Una este săreții și sădocumentezi autoritatea infracționalăa unui troglodit și alta este sădocumentezi și sădefinitivezi o activitate de cercetare a unei grupări sau unor persoane care comit infracțiuni gen „gulerele albe”. Este foarte dificil pentru că persoana care are bani, are avocați, consilieri, știe săse apere și săopereze. Au fost trimiși în judecatăpentru infracțiunea de șantaj, pentru infracțiuni de ordin financiar și nu de că mătărie așa cum s-a vehiculat” a precizat Nicolae Sărdărescu.

Mirabela Fânățan