Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

175 de apeluri pentru ambulanța Vâlcea

 În ultimele 12 ore

CANICULĂ. Din cauza temperaturilor ridicate din această săptămână, în sudul țării s-a declarat codul galbe

 

La temperaturi de peste 30 de grade, cei mai expuși riscurilor expunerii la soare sunt copiii și cei de vârsta a treia. La Vâlcea, în ultimele zile, apelurile de urgențăau crescut cu 30%.

 

Despre cum trebuie săne protejăm de caniculă, cum trebuie săne comportăm în zilele excesiv de că lduroase am purtat o discuție cu directorul de la SAJ (Serviciul de AmbulanțăVâlcea), Paul Podărelu. Medicul ne-a declarat: „Lucrurile trebuie luate în serios. Numai în ultima tură, de 12 ore, am înregistrat 175 de apeluri pentru acordarea primului ajutor. Asta reprezintăo creștere spectaculoasăde 30%. Categoric, nu toate apelurile primite au fost provocate de caniculă. Am avut și accidente, urgențe chirurgicale, nașteri, adică situații care pot interveni pe orice vreme. Cele 30% o reprezintăcazurile provocate de temperaturile ridicate din ultimele zile. Am avut patru pacienți care au leșinat în stradădin cauza soarelui. S-au înmulțit cazurile de urgențăpentru cei bolnavi de inimă, fie că sunt hiper sau hipotensivi, pentru cei care au asm, sunt bolnavi de plămâni, au diabet. Cel mai mare pericol în zilele toride îl reprezintăexpunerea îndelungatăla soare și deshidratarea. Pentru evitarea acestor situații, trebuie săaplică m niște reguli simple. Sfătuim în special bătrânii și copiii săevite ieșirile și plimbările între orele 11.00 și 18.00. Dacă nu se pot evita deplasările, trebuie săfim îmbrăcați cât mai lejer, cu haine din fibre naturale și de culori deschise. Săavem capul protejat fie de o umbrelăde soare, fie de o șapcă . O atenție specialătrebuie acordatăși alimentației. Se recomandăconsumul abundent de lichide. Între 2 și 4 litri zilnic dar, atenție, pe cât posibil fără săconținăzahăr. Acesta stimuleazădeshidratarea. Nu facem această recomandare nici cardiacilor și nu mai intrăm în amănunte. De asemene trebuie sărenunțăm la alimentele de origine animalică . Carnea, grăsimile în special, pot fi înlocuite de legume și fructe. În zilele că lduroase trebuie mărit și consumul de lactate. Poate sunăciudat, dar trebuie sămâncă m și puțin mai sărat. Calciul și sodiul se pierd din organism prin transpirație. Nu în ultimul rând trebuie diminuat consumul de alcool și cafea care stimuleazădeshidratarea. Dacă stăm în casăeste preferabil săținem geamurile închise și sătragem jaluzelele. Împiedică m astfel intrarea că ldurii din exterior. Dacă respectăm aceste reguli simple nu vom avea probleme cu această varăcare se anunțătoridă” – a încheiat directorul. Trebuie săamintim și faptul că parcul auto s-a mărit și că ultimele șase ambulanțe sunt dotate cu aer condiționat.

În cazul în care la nivelul municipiului Râmnicu Vâlcea se va decreta cod galben pentru temperaturi foarte ridicate, primăria municipiului este pregătităsăpunăîn funcțiune 5 puncte de distribuire de apăși de acordare de prim-ajutor. Trei din aceste puncte sunt amplasate în piețele Ostroveni, Centralăși Nord, al patrulea va fi deschis la Ștrandul Ostroveni, iar cel de-al cincilea urmeazăsăfie înființat la parterul River Plaza Mall. În cadrul acestor puncte va fi distribuităapăpotabilăcelor afectați de că ldura excesivăși, prin intermediul Direcției de Sănătate Publică – Serviciul Ambulanță, se va oferi, în caz de nevoie, asistență medicalăde primăurgență.