Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

159 de profesori pensionari din Vâlcea, puși între ciocan și nicovală

 Plata cu ora va înlocui profesorii pensionari cu suplinitori necalificați

” Dacă vor săcontinue săpredea, dască lii pensionari vor fi nevoiți sărenunțe la pensii, altfel vor fi plătiți cu ora. Sindicaliștii din învățământ cred că în cel mai scurt timp dască lii pensionarii vor renunța la catedre, iar necesarul de cadre didactice va fi asigurat de suplinitori necalificați

La sfârșitul anului 2008, Guvernul României a aprobat o ordonanțăde urgențăprin care profesorii pensionari nu vor mai primi salariu, ci vor fi plătiți cu ora. „Nimeni nu mai poate beneficia și de pensie, și de salariu de la stat. Se poate cumula pensia cu un salariu în domeniul privat” – a spus atunci prim-ministrul Emil Boc. Astfel, dacă vor sămai primească un salariu ca profesori, dască lii pensionari trebuie sărenunțe la pensii, în caz contrar ei fiind plătiți cu ora.

Noua ordonanțăle dăbătaie de cap cadrelor didactice pensionate, care își Continuă activitatea din lipsăde personal calificat. Sindicaliștii din învățământ cred că în cel ai scurt timp dască lii pensionari vor renunța la catedre, iar necesarul de cadre didactice va fi asigurat de suplinitori necalificați. În județul Vâlcea, la ora actualămai sunt 29 de cadre didactice pensionare (în general educatori și învățători în mediul rural) cu normăîntreagăși 130 de profesori care mai predau la catedrădoar câteva ore. Inspectorul general al Inspectoratului Școlar Județean Vâlcea, Florin Smeureanu considerăcă această măsurăluatăde Guvern nu este cea mai bunăsoluție pentru învățământul preuniversitar. Asta pentru că , spune el, în multe dintre localitățile vâlcene sunt posturi unde profesorii tineri nu vor săse ducă din cauza orelor puține și a salariului foarte mic. De exemplu, în localitatea Câineni istoria este predatăde fostul profesor de istorie, pentru că Inspectoratul nu a găsit pe nimeni săse ducă acolo. „Mai sunt decât șase ore de istorie, ceea ce înseamnă că un profesor primește doar o treime din salariu. În cazul acesta, ar trebui săangajăm un profesor necalificat, iar părinții nu sunt de acord” – ne-a declarat inspectorul general al Inspectoratului Școlar Județean Vâlcea, Florin Smeureanu.