Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

11,5 miliarde lei pentru munca la negru

Amenzi record la ITM Vâlcea

Miliarde de lei vechi au intrat în pușculița statului, grație administratorilor de firme care preferăsăplătească amenzi usturătoare decât sărespecte legea muncii. De asemenea, După cum se știe, în ultima perioadă mii de vâlceni au rămas fără locuri de muncă stabile, iar acum îngroașărândurile celor care sunt găsiți că lucreazăfără forme legale. Ca sătaie din costuri, multe firme renunțăla salariați, pentru ca, mai apoi, săangajeze alții, dar la negru.

În ultimele trei luni, Inspectoratul Teritorial de Muncă Vâlcea a aplicat amenzi de 11,5 miliarde de lei vechi firmelor care au fost găsite cu nereguli. Ion Nicolaescu, inspectorul șef al ITM Vâlcea spune că instituția pe care o conduce aplică frecvent amenzi foarte mari, dar că majoritatea patronilor din județ preferăfie săconteste sancțiunile, fie săplătească dar fără săremedieze deficiențele găsite. „Numai în luna mai, amenzile s-au ridicat la 4,5 miliarde de lei vechi. Cei sancționați au atacat în instanțădeciziile noastre, dar din aceștia doar 5% au avut câștig de cauză”, ne-a declarat inspectorul șef.

Sute de muncitori la negru
Faptul că patronii preferăsăangajeze la negru nu mai este demult un secret pentru nimeni. Inspectorii de muncă au descoperit în ultimele trei luni peste 300 de oameni care lucrau fără forme legale. „Cei mai mulți sunt pe șantiere. Acolo este o muncă sezonierăși în mare parte necalificată. Angajatorii preferăsăevite plata impozitelor pe salarii și celelalte taxe și sămeargăîntr-o formă de complicitate cu salariații. Așadar munca la negru a devenit ceva obișnuit, dar foarte multe firme nici de securitatea în muncă nu au auzit, ceea ce este foarte grav. Cea mai mică amendăpornește de la 5.000 lei pentru nereguli la legislația muncii, dar am fost nevoiți sădăm amenzi de miliarde pentru abateri grave. Am oprit de la funcționare sute de utilaje ce se foloseau pe șantiere pentru că punea în pericol viața oamenilor”, a mai precizat inspectorul șef al ITM Vâlcea, Ion Nicolaescu.

Recent, inspectorii de muncă au pornit o campanie prin care încearcă săconștientizeze atât pe angajați cât și pe angajatori despre obligativitatea semnării și înregistrării unor contracte de muncă . „E important ca omul săștie că un act înregistrat la ITM îl protejeazăde eventualele abuzuri. Unde te duci săreclami o nedreptate dacă tu nu ai un act la mână?”