Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!
foto: www.mesagerulhunedorean.ro

Traficant de etnobotanice din Vâlcea, „pion” în destructurarea unei întregi reţele infracţionale

foto: www.mesagerulhunedorean.roLupta cu traficul de etnobotanice continuă în Vâlcea, numărul mare de consumatori fiind un motiv de îngrijorare pentru autorităţile judeţene. Procurorii DIICOT Vâlcea şi poliţiştii de la SCCO Vâlcea au reuşit să destructureze o grupare mare de trafic de etnobotanice, totul pornind după ce procurorii au l-au prins pe unul din dealerii reţelei, ce vindea droguri pe raza municipiului Râmnicu Vâlcea.

În luna aprilie 2015, procurorii DIICOT Vâlcea l-au prins pe Bogdan Ionuţ Răducel, 25 de ani, din Râmnicu Vâlcea, un cunoscut dealer de etnobotanice de pe raza municipiului nostru. Oamenii legii îl aveau în vizor de o bună perioadă de timp, tânărul fiind prins în flagrant de nenumărate ori. Însă, substanţele pe care le vindea şi cu care a fost depistat au fost trimise iniţial la un laborator, iar odată ce procurorii vâlceni au avut certitudinea că este vorba despre etnobotanice, ei au trecut la treabă.

În data de 21 aprilie 2015, Răducel a fost ridicat de mascaţi, chiar din propria-i locuinţă, din Cartierul Nord al Râmnicului, dus la audieri şi ulterior arestat preventiv. El a fost acuzat de deţinerea şi comercializarea de substanţe interzise, fiind băgat după gratii unde se află chiar şi în aceste momente.

Etnobotanicele trimise în Vâlcea direct din laboratoarele clandestine din Bucureşti

Dar, povestea nu s-a încheiat aici. Am reuşit să aflăm că procurorii au mers mai departe pe firul problemei şi au descoperit o întreagă reţea infracţională de traficanţi de etnobotanice. La doar o lună după prinderea lui Răducel, procurorii DIICOT Vâlcea şi poliţiştii au descins în 14 locaţii din Bucureşti, Ilfov, Bihor, Sălaj, Neamţ, Maramureş şi Cluj.

Oamenii legii au aflat că întreaga operaţiune de distribuire a drogurilor era controlată de la Bucureşti, acolo unde existau laboratoare clandestine de ambalarea a etnobotanicelor pe care le aduceau în România din ţări ca Ungaria şi Cehia.

Din informaţiile pe care le avem, membri grupării aveau apartamente închiriate în mare parte din municipiile din ţară, iar acolo se duceau doar când trebuiau să distribuie etnobotanicele. Operaţiunile infracţionale au fost coordonate, aşa cum spuneam, de la Bucureşti, acolo unde procurorii şi poliţiştii vâlceni au descoperit 29 de kilograme de fragmente vegetale, precum şi sume mari de bani, electronice şi diverse obiecte folosite la porţionarea şi ambalarea drogurilor.

Firme de curierat, folosite pentru trimiterea drogurilor

Din investigaţiile anchetatorilor a reieşit faptul că gruparea infracţională şi-a desfăşurat activitatea în perioada septembrie 2014 – mai 2015, atunci când ar fi distribuit, la nivel naţional, nu mai puţin de 5.966 de colete, în valoare de aproximativ 1.800.000 de lei. Trebuie precizat că grupul infracţional deţinea chiar şi o adresă de mail pe care primea comenzi online din toată ţara, de la diferiţi vânzători din întreaga ţară, iar coletele le trimiteau printr-o firmă de curierat.

În urma percheziţiilor din luna mai 2015, şase persoane au fost reţinute şi audiate la sediul DIICOT Vâlcea, fiind prezentate Tribunalului Vâlcea, cu propunerea de arestare preventivă.

Traficanţii din Bucureşti, arestaţi la Vâlcea

Cei şase traficanţi de etnobotanice depistaţi sunt: Vasile Sebastian Şuta, Roland Erdodi, Levente Geza Szabo, Mihai Ionuţ Ianc şi Gabriel Holhoş. Ei se află în arest preventiv încă din luna mai 2015, iar recent, mai exact în data de 22 iunie 2015, magistraţii Tribunalului Vâlcea au decis să le prelungească măsura arestării preventive pentru încă 30 de zile. În spatele gratiilor se află, de asemenea, şi dealerul din Râmnicu Vâlcea, Bogdan Ionuţ Răducel, cel care primea colete de la laboratoarele clandestine din Bucureşti.

„Admite propunerea Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Vâlcea. Dispune prelungirea măsurii arestării preventive pe o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 28.06.2015 şi până la data de 27.07.2015 inclusiv faţă de inculpaţii Şuta Vasile Sebastian, Erdodi Roland,Szabo Geza Levente, Ianc Mihai Ionuţ şi Holhoş Gabriel. Cu drept de contestaţie în termen de 48 de ore de la comunicare. Document: Încheiere – măsuri preventive (faza de UP) 24/2015 22.06.2015” – se arată în minuta Tribunalului Vâlcea.

Conform unor surse judiciare, din cele două cauze a reieşit o a treia, anchetată de procurorii DIICOT Piatra Neamţ. Din câte se pare, banii rezultaţi din vânzarea etnobotanicelor erau administraţi de alţi membri ai grupării, iar pe numele acestora s-a început deja cercetarea penală.

video: Politia Romana