Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

ȚEPARII DE LA DELTA ACM 93

PAGUBĂ. După cum bine s-a împământenit la noi, fiecare partid, alianță sau uniune care s-a aflat la Putere a avut propriile firme de casă cu care a lucrat, storcând astfel miliarde de lei de la bugetul de stat. Așa au apărut regii asfaltului, miliardarii de carton, în fine, creațiile hidoase ale politicienilor, care au băgat adânc mâna în banul public. Societatea DELTA ACM 93 se poate considera norocoasă. Firmă de casă a PDL, aflată sub oblăduirea Elenei Udrea, DELTA ACM s-a abonat la contracte avantajoase cu primăriile din țară, în special cele conduse de primari pedeliști. Până acum, numai de la Vâlcea, DELTA ACM 93 a făcut bani cu nemiluita din fonduri publice, grație unor indivizi din Primăria Râmnicului, îngenunchiați de multișor în fața interesului de partid, care le-a umbrit judecata și le-a pietrificat simțul realității. În timp ce în presa locală și națională au curs râuri de cerneală despre felul în care DELTA ACM suge bani publici cu un apetit ce sperie, după ce și-au burdu șit conturile, cei de la DELTA au uitat să- și plătească subantrepenorii.

Licitații fără număr pentru Delta ACM

Firi descurcărețe și cu mare susținere politică, patronii de la DELTA ACM s-au axat pe lucrări de asfaltare, pavelare, bordurare, anvelopare și mansardare blocuri. Ionel Pirpiliu, parlamentar PDL pe atunci, și-a făcut intrarea magistrală în Vâlcea în perioada 2008 2009, câștigând licitații pe bandă rulantă la Primăria Râmnicului. Una dintre cele mai bănoase lucrări a fost cea cu anveloparea blocurilor din Râmnic, unde câștigul celor de la DELTA a fost însutit, fără să miște un canciog de ciment. Povestea este simplă și nu a fost ‘brevetată’ de deștepții de la DELTA ACM. Nici nu șitim dacă au dreptul de copy-right de la alți țepari din țară, care au folosit metoda cu succes. După câștigarea licitațiilor, SC DELTA ACM 93 SRL a încheiat contracte de execuție lucrări, în subantrepriză, cu mai multe firme vâlcene, cărora nu le-a decontat, nici până în prezent, contravaloarea lucrărilor executate, refuzând să participe la recepția acestora, care a fost făcută doar de către instituțiile locale și județene. Folosindu-se de această șimecherie, reprezentanții SC DELTA ACM 93 SRL s-au€ asigurat’ că nu vor trebui să plătească subantreprenorilor, de și lucrările au fost executate conform contractelor, respectându-se toate prevederile și termenele  contractuale.

Una din firmele care au lucrat sub antrepriză cu DELTA ACM este SC Antogil SRL din Rm. Vâlcea, care, din cauza faptului că nu și-a primit banii pe lucrarea executată a intrat în insolvență, a trimis peste 100 de angajați acasă și pierde timpul prin tribunale pentru a- și recupera peste 5 miliarde lei vechi. Cele două firme s-au înțeles contractual la sfârșitul anului 2009, când au semnat un contract de execuție lucrări, ce avea ca obiect ‘Lucrări de reabilitare termică la imobilul 126, nr. 11, strada Matei Basarab, Râmnicu Vâlcea’. Părțile contractante au fost SC Antogil SRL, (executant), reprezentată de Boruz Gili, în calitate de administrator, și SC DELTA ACM 93 SRL, reprezentată prin ing. Florea Diaconu, director, denumită beneficiar. Durata contractului a fost de 8 luni.

Țeapă de 5 miliarde lei vechi

Execuția contractului s-a desfășurat fără probleme, așa cum arată și situația de lucrări întocmită de SC ANTOGIL SRL și semnată de un reprezentant al DELTA ACM, Ion Aurel Ghiurcă. La blocul 126 de pe strada Matei Basarab s-au efectuat lucrări ample și de anvergură, care au necesitat organizare de șiantier, aproape 100 de muncitori, calificați în diverse meserii. Așadar un efort financiar, dar și uman din partea SC Antogil SRL. Iată lucrările efectuate în cele 8 luni de zile cât a durat execuția anvelopării blocului 126: desfacerea tuturor straturilor de hidroizolație și termoizolație; desfacerea elementelor montate aparent la ferestre și geamuri; tencuieli exterioare brute, executate la suprafețe; termoizolație pereți exteriori cu polistiren; tencuieli decorative exterioare executate pe suprafețe drișcuite; înlocuirea tâmplăriei din PVC albă; înlocuirea tâmplăriei din PVC la spațiile comune; înlocuirea tâmplăriei din PVC la accesul în imobil; montare glafuri exterioare la ferestre; refacere mână curentă la balcoane, din metal zincat, placat cu rigips; desfacerea tencuielii interioare la subsol, în vederea aplicării termosistemului; tencuieli interioare, executate la tavanele subsolului; termosistem tavane subsol; termoizolație soclu, cu polistiren extrudat; refacere trotuar perimetral, din beton slab armat. Tot din situația de lucrări reiese și suma pe care DELTA ACM trebuia să o plătească către firma vâlceană. Așadar valoarea lucrărilor este de 996.273,44 lei, inclusiv TVA (9,9 miliarde lei vechi). Din această sumă, Delta ACM a achitat doar jumătate, rămânând datoare cu 542.435,1 lei, (5, 4 miliarde lei vechi), bani pe care Gili Boruz nu i-a mai văzut nici până în ziua de azi. În zadar au fost trimise facturile și prin fax și prin poștă, DELTA ACM a refuzat categoric orice contact cu Gili Boruz sau avocații acestuia pentru stingerea datoriei.

Peste 100 de muncitori, trimi și în șiomaj

Având o sumă atât de mare de încasat și lovindu-se de nepăsarea și indolența celor de la DELTA ACM, administratorul SC ANTOGIL SRL, Gili Boruz, s-a văzut nevoit să trimită cei peste 100 de angajați acasă, după ce le-a plătit integral salariile. Mai mult decât atât, firma a intrat în insolvență din cauza imposibilității de a- și plăti datoriile către stat. Până la acest impas, firma lui Gili Boruz, înființată în 2002, nu a mai avut probleme financiare. Deoarece beneficiarul refuză, total, să- și plătească restanțele, iar firma executantă a fost declarată falimentară, litigiul dintre cele două societăți a ajuns în fața instanței de judecată. Iar SC Antogil SRL nu este singura societate vâlceană păcălită de SC DELTA ACM 93 SRL, însă celelalte firme, din motive necunoscute, nu se plâng că nu și-au încasat banii de la Pirpiriu și oamenii lui.