Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Semnal de alarmă: „Frank Timiş şi-a poziţionat mănăstirile în dreptul fostelor mine de aur şi uraniu”

Alarmă în munţii Coziei după ce mănăstirile ridicate din donaţiile controversatului om de afaceri Frank Timiş, patronul Roşia Montană Gold Corporation, au fost amplasate în imediata apropiere a galeriilor de mină din zona Perişani. Primarul din Perişani bănuieşte că omul din spatele RMGC intenţionează să redeschidă minele de pe Valea lui Stan şi de pe apa Băiaşului. Primarul comunei, Ion Sandu, bănuieşte că în spatele evlaviei bruşte manifestate de Timiş se ascunde interesul acestuia de a ocupa poziţii strategice lângă fostele exploatări aurifere din munţii Vâlcii.

Roşia Montană se mută în nordul Vâlcii
manastiri frank timis 2
Pentru primarul Sandu, apariţia celor cinci mănăstiri din zona de nord a Vâlcii se dovedeşte un adevărat semnal de alarmă. Deşi pe raza comunei sale nu a răsărit peste noapte nicio mănăstire ctitorită de Frank Timiş, Ion Sandu crede că acesta vizează discret ocuparea unei poziţii forte în imediata apropiere a galeriilor de mine aurifere închise şi trecute în rezerva statului. „Sub munţii Coziei sunt trei galerii de mină care au fost închise cu mai multe decenii în urmă şi trecute în rezerva statului. Toate trei sunt pe raza comunei Perişani. Acum, apariţia bisericilor acestea ar putea demonstra interesul acestui om în ocuparea unei poziţii strategice în zonă. Mănăstirea ridicată pe Valea Băiaşului este la doi kilometri de gura minei. Nu este doar aur, ci şi foarte mult uraniu în aceste mine. De ce credeţi că se numeşte pârâul Băiaşului? Sute de ani oamenii de pe aici au spălat aur în apa pârâului acesta. Şi să nu uităm că şi-a amplasat mănăstiri şi pe Valea Lotrului în apropiere de mina de aur de la Valea lui Stan. Nu cred că este întâmplătoare poziţionarea acestor mănăstiri. Nu m-ar mira nici să anunţe reluarea exploatării aurului din munţii Coziei şi de la Valea lui Stan în condiţiile în care mama ministrului Dan Şova a fost consultat la RMGC până în decembrie anul trecut”, susţine primarul Sandu.

Cîlea a cerut redeschiderea minei Valea lui Stan

Întâmplător sau nu, colegul de partid al lui Dan Şova, preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Ion Cîlea, lua în calcul încă din luna ianuarie a acestui an redeschiderea minei de la Valea lui Stan. „Ca obiectiv prioritar am în vedere, ca să mă refer doar la minerit, Valea Lotrului. Există în arhivele statului studii geologice şi mineralogice de la jumătatea secolului trecut care confirmă existenţa în subteranele de la Valea lui Stan a unui bogat zăcământ aurifer căruia specialiştii din acea vreme nu s-au sfiit să-i spună „rezervă naţională”. Exploatările din această zonă auriferă s-au închis brusc în anul 1967, pare-se, din cauza costurilor de extracţie ridicate în raport cu valoarea aurului. Munţii Carpaţi ascund o avere colosală, zăcămintele de aur fiind estimate în preţurile de-acum 15-20 de ani la peste 86 miliarde dolari”, menţiona Cîlea într-un comunicat de presă.

Primarul din Brezoi, şocat de perspectivă
primar brezoi 1
Iniţiativa lui Cîlea l-a luat prin surprindere până şi pe primarul din Brezoi, localitate pe raza căreia se află mina de la Valea lui Stan. Neconsultat în această problemă, edilul din oraşul situat pe Valea Lotrului a rămas aproape cu gura căscată la aflarea veştii că Ion Cîlea ar dori relansarea activităţii miniere în zonă. „Din punctul meu de vedere rămâne doar o declaraţie de presă a domnului preşedinte Cîlea. O simplă poezie şi cam atât. Nu cred că se poate pune problema redeschiderii exploatării aurifere. În anii ’60 când au închis-o comuniştii, au făcut-o pentru că nu mai aveau ce extrage. Nu pot să spun că sunt expert în exploatarea cu cianuri a depozitelor aurifere din subsol, dar ştiu că toate strategia de dezvoltare a nordului Vâlcii poate fi dată peste cap de o asemenea iniţiativă. Noi ne-am axat pe o dezvoltare durabilă în care mediul înconjurător are rolul principal”, consideră Robert Schell. Conform datelor deţinute de reprezentanţii Primăriei Brezoi, în ultimile trei decenii nu s-au efectuat studii şi prospecţiuni asupra potenţialului reprezentat de depozitul de minereu aurifer de la Valea lui Stan. Zona este populată cu zeci de familii de rudari, motiv pentru care este cunoscută şi ca „polul sărăciei” din judeţ. Fosta mină este situată pe terenul unor obşti de moşneni din Vâlcea, dar şi pe cel aflat în proprietatea unor persoane fizice din zonă. În imediata apropiere se află staţia de tratare a apei amplasată pe râul Lotru, loc de unde este alimentat cu apă potabilă întreg judeţul Vâlcea.