Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Primarul şi viceprimarul din Sălătrucel, trimişi în judecată pentru fapte de corupţie

Întreaga conducere a Primăriei Sălătrucel are mari probleme penale. Nu mai departe de vineri, 4 iulie a.c., atât primarul Dumitru Drăghici, cât şi viceprimarul Vasile Miu, ambii membri ai PNL Vâlcea, au fost trimişi în judecată pentru comiterea unor infracţiuni de corupţie.

Primarul, viceprimarul şi alţi trei angajaţi ai Primăriei Sălătrucel au intrat în vizorul oamenilor legii încă de anul trecut, atunci când inspectorii Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) au intrat pe firul poveştii. Primul care a căzut în „plasa” lor, în luna iulie a anului 2013, a fost primarul comunei Dumitru Drăghici care a fost acuzat de conflict de interese în materie administrativă şi penală, dar şi de abuz în serviciu.

Mai apoi, în luna septembrie a anului 2013, inspectorii de integritate l-au acuzat şi pe viceprimarul din Sălătrucel, Vasile Miu, de asemenea, de abuz în serviciu. Alături de cei doi liberali, au mai fost trimişi în judecată şi trei angajaţi ai Primăriei Sălătrucel, Nicolae Dan Grecu, Elena Cernea şi Ion Masia, care au fost complicii primarului şi viceprimarului.

Contracte semnate „ca primarul”

Povestea de corupţie din Primăria Sălătrucel a început în anul 2010, atunci când, pentru o perioadă de 2 ani de zile, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Vâlcea a acordat Asociaţiei Locale a Crescătorilor de Bovine, Ovine, Porcine şi Albine subvenţii în valoare totală de peste 1,3 milioane de lei. Ei bine, trebuie menţionat că preşedinte şi vicepreşedinte al acestei asociaţii erau atunci primarul Drăghici, respectiv viceprimarul Miu. Astfel, cei doi s-au folosit de funcţiile administrative pe care le deţineau în cadrul Primăriei Sălătrucel pentru a semna un contract de arendare a 320 de hectare de izlaz comunal pe o durată de 10 ani către Asociaţia Locală a Crescătorilor de Bovine, Ovine, Porcine şi Albine. Evident că cei doi se aflau într-o stare de incompatibilitate ce a persistat ani de zile, până când au fost depistaţi de angajaţii ANI. „Astfel, Drăghici Dumitru a încălcat atât dispoziţiile art. 76, alin. (1) din Legea nr. 161/2003, potrivit cărora «Primarii […] sunt obligaţi să nu emită un act administrativ sau să nu încheie un act juridic ori să nu emită o dispoziţie, în exercitarea funcţiei, care produce un folos material pentru sine, pentru soţul său ori rudele sale de gradul I», cât şi dispoziţiile art. 2531 din Codul Penal al României. De asemenea, Agenţia Naţională de Integritate a mai constatat şi indicii privind posibila săvârşire a infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice (art. 132 din Legea nr. 78/2000 şi art. 248 din Codul Penal al României” – susţineau inspectorii ANI, în anul 2013.

Trimişi în judecată

Acum cercetările penale s-au încheiat în dosarul de corupţie de la Primăria Sălătrucel, iar ANI a decis să trimită dosarul pe rolul instanţei de judecată a Tribunalului Vâlcea. Aşa că, vineri, 4 iulie a.c., primarul Dumitru Drăghici, viceprimarul Vasile Miu şi cei trei angajaţi ai Primăriei Sălătrucel, Nicolae Dan Grecu, Elena Cernea şi Ion Masia, au fost daţi pe mâna justiţiei, ei fiind acuzaţi de infracţiuni de corupţie, infracţiuni prevăzute de Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie.

În acest dosar, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale – Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură – centrul judeţean Vâlcea este parte civilă, iar parte responsabilă civilmente este Asociaţia Locală a Crescătorilor de Bovine, Ovine, Porcine şi Albine din Sălătrucel.

„Nici cei de la APIA nu ne-au spus” – se apără primarul Drăghici

Primarul din Sălătrucel, Dumitru Drăghici, nu avea habar că a fost trimis în judecată pentru fapte de corupţie. Cu toate acestea, el se consideră neîndreptăţit, susţinând că atunci când a semnat acel contract nici măcar angajaţii APIA Vâlcea nu ştiau că el poate fi acuzat de incompatibilitate şi abuz în serviciu. „Am semnat acel contract, dar nu ştiam că pot fi acuzat apoi de corupţie. Totul a fost făcut în beneficiul comunităţii, al oamenilor care fac parte din asociaţie. Nu am avut salarii de la asociaţie, indemnizaţii sau beneficii personale. Problema este că nici cei de la APIA nu ne-au spus ce riscăm dacă vom semna acele contracte şi vorbim aici despre o instituţie competentă, care ar fi trebuit să ştie legile acestei ţări” – ne-a declarat primarul comunei Sălătrucel, Dumitru Drăghici.