Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Primarul penal Dobrin vrea să dea cadou administrarea pârtiei

INTERESE. Pârtia de schi de la Obâr șia Lotrului a devenit motiv de gâlceavă electorală în Voineasa. După cum se șitie, întreg proiectul care se ridică la peste 140 de milioane lei noi va fi administrat, după ce recepția va fi făcută, de primăria din Voineasa. La Obâr șia Lotrului vor fi amenajate patru pârtii de schi, care vor avea o lungime totală de 5 kilometri, o telegondolă mixtă cu cabină, un telescaun, o parcare cu o capacitate de 400 de locuri, instalații de iluminat, tunuri de zăpadă. O căciulă prea mare, se pare, pentru primarul Gheorghe Dobrin, care datorită problemelor sale penale, a devenit o simplă unealtă în mâna celor care vor să tragă foloase și voturi de pe urma proiectului pârtiei de schi de la Voineasa.

Gâlceava din Consiliu Local Voineasa

Pârtia de schi de la Obâr șia Lotrului este aproape gata. Autoritățile locale au făcut primele probe, iar rezultatul a fost satisfăcător. Prima parte a proiectului turistic va fi inaugurată oficial pe data de 7 aprilie, iar  neoficial pe 31 martie. Fiind în joc milioane de lei, evident au apărut și sugativele banului public, hrăpărețe și dornice să pună cât mai repede mâna pe bani. Pretextând că, vezi Doamne, primăria Voineasa nu este în stare să gestioneze ditamai investiția, primarul Dobrin a înaintat Consiliului Local din Voineasa, în data de 22 martie a.c., o propunere care i-a lăsat muți de uimire pe ceilalți consilieri locali. Practic, primarul vrea să-i dea cadou firmei care a construit pârtia de schi administrarea bazei în perioada 31 martie 15 mai. Totul s-a petrecut la marginea legii, pentru că primarul Dobrin a introdus această propunere pe ultima sută de metri și a cerut comisiei juridice avizul cu o jumătate de oră înainte de începerea șiedinței. Cu toată opoziția unor consilieri, punctul a rămas pe ordinea de zi, însă a fost amânat pentru șiedința extraordinară de luni, 26 martie a.c., pentru că Dobrin a realizat că nu are nicio șiansă să-i treacă propunerea. Cel mai vehement contestatar al proiectului propus de primar a fost președintele PDL Voineasa, Alexandru Buduleci, care a declarat că ‘de 40 de ani nu s-a mai făcut o asemenea investiție în Voineasa și nici pe Valea Lotrului, iar primăria în loc s-o administreze și să încaseze ea fondurile o dă pe mâna unui privat’.

Ședință extraordinară, interese ordinare

Analizând această propunere, nu putem să nu ne întrebăm care este interesul ca o parte din pârtie, ce s-a finalizat până acum, să fie administrată de o firmă privată, abonată ce-i drept la banul public, după cum vom arăta mai jos. Explicațiile par simple la prima vedere. Și una dintre ele ne-a fost oferită chiar de primarul Dobrin, care a recunoscut că atât prefectul Petre Ungureanu, cât și fiul său, dețin terenuri la câțiva km. de pârtie. ‘Fiul meu are teren, dar nu lângă pârtie, la vreo 6 km. Prefectul are teren mai sus, la Obâr șia Lotrului, la vreo 7 km de pârtie’ a recunoscut primarul.

Mai mult, este de notorietate interesul prefectului pentru proiect, certurile sale cu președintele CJ Vâlcea, Ion Cîlea, pe paternitatea investiției, dar și șiuetele și chefurile la care participă aproape weekend de weekend atât prefectul Petre Ungureanu, cât și Daniel Faur, unul din acționarii SC ACOMIN SA. ‘Încă nu s-a făcut recepția lucrărilor. În toamnă va fi gata toată investiția de la pârtie. În acest moment este terminată telegondola și un teleschi și ziceam că acum cât mai este zăpadă, adică vreo 2 săptămâni, să dăm în folosință constructorului, să-i dăm aprobarea să poată folosi în mod gratuit instalația și pârtia de schi. Pentru doritorii de schi care vor să mai schieze în această perioadă. Propunerea mea făcută în Consiliul Local a fost amânată pentru luni. Pârtia a fost omologată de ministerul Turismului, au fost și au văzut-o, instalația telegondolei are aprobarea ISCIR-ului, practic ele putea fi recepționate. Dar având în vedere că nu sunt terminate lucrările de amenajare exterioare în jurul instalațiilor, nu s-a făcut recepția, de și ele ca instalații sunt funcționale. Au aprobările necesare’ ne-a declarat primarul Gheorghe Dobrin.

Bătălia politică pentru Voineasa

Adversarii politici ai lui Dobrin îl acuză că această cedare este cu dedicație. Dobrin nu s-a gândit nicio secundă la interesul administrației publice locale, ci la al lui personal, ținând cont că se apropie alegerile locale. Turismul electoral va lua o mare amploare în perioada următoare, pentru că am aflat că din Voineasa vor pleca autocare, cu localnici, care doresc să viziteze pârtia, totul deocamdată pe cheltuiala investitorului. Mai apoi, după alegeri, dacă Gheorghe Dobrin rămâne în funcție, mai clocesc ei vreun contract de concesiune sau te miri ce pentru ca pârtia să intre în administrare privată. Nimic nu este imposibil într-o țară în care, am văzut, s-au dat mai pe nimic resurse naturale importante. ‘Sunt acuzat că inaugurarea pârtiei are scop electoral. Și la toamnă o să fie la fel. Recepția finală va fi înaintea alegerilor parlamentare și atunci mai amânăm încă un an că sunt alegeri parlamentare, iar la anul vin prezidențialele. Atunci nu mai punem nimic în funcțiune’ mai spune Gheorghe Dobrin. Problema este că atât prefectul Petre Ungureanu, cât și investitorul binevoitor să nu ia plasă pariind pe Gheorghe Dobrin. Un ultim sondaj de opinie, efectuat de un institut din București, la comanda PDL, arată că actualul primar a pierdut teren și are toate șiansele să piardă alegerile. Astfel, conform sondajului, candidatul PDL Giani Manu are 14,7%, candidatul PSD, Gheorghe Dobrin 33,4% și Gheorghe Stanciu (PNL) 38,6%.

Gheorghe Dobrin, un primar penal

În luna noiembrie 2011, primarul localității Voineasa a fost trimis în judecată de procurorii DNA, fiind acuzat de complicitate la înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată. Prejudiciul creat de primar și alți trei inculpați se ridică la 4.819.400 lei, motiv pentru care s-a pus și sechestru pe bunurile primarului, dar și a celorlalți implicați în dosar. În rândurile de mai jos, o să redăm o parte din rechizitoriul întocmit de procurorii DNA: ‘În perioada septembrie 2004 – iunie 2005, cei patru inculpați au acționat, în baza unei înțelegeri inițiale, astfel încât o suprafață de teren de 504,9 ha teren forestier din muntele Mereuțu, județul Gorj aflată în proprietatea statului, să ajungă în mod nelegal în posesia Obștii Pociovaliștea. Concret, pentru a duce la îndeplinire planul infracțional propus, inculpatul Tomescu Ion, președinte al Obștii Pociovaliștea, a prezentat la comisia locală de fond funciar Voineasa, un număr de 44 cereri de reconstituire a dreptului de proprietate, în numele unor persoane fizice, cunoscând că sunt falsificate și, împreună cu ceilalți trei inculpați, a întocmit o anexă în mai multe variante (conținând nume de persoane care ar fi avut drepturi în obște) act care atesta, în mod nereal, drepturi de proprietate în muntele Mereuțu, în numele și pentru Obștea Pociovaliștea. Toate acestea au fost făcute pentru a induce în eroare Comisia Județeană de Fond Funciar Vâlcea, astfel încât suprafața de teren forestier de 504,9 ha să fie trecută în patrimoniul Obștei Pociovaliștea, de și cei patru inculpați cunoșteau că nu sunt îndeplinite condițiile prevăzute de lege, respectiv Obștea nu a funcționat anterior anului 1948 și nu avea drepturi asupra terenurilor respective. În aceste condiții frauduloase, în cursul anului 2005, Obștea Pociovaliștea a fost pusă în posesie’.

ACOMIN SA face parte din clubul ‘schiorilor deștepți’

‘Schi în România’ este un proiect demarat de Ministerul Dezvoltării Regionale, fiind considerat unul dintre cele mai scumpe programe ale Guvernului României. În acest proiect, statul pompează peste un miliard de lei. Din această afacere câștigă toată lumea, mai ales că valoarea proiectelor se schimbă de la o zi la alta. Pe de-o parte, câștigă primarii care s-au zbătut să obțină banii de la Guvern și deja se gândesc la un nou mandat, pe de altă parte, „schiorii deștepți” – apropiați sau sponsori ai Partidului Democrat Liberal, care își freacă mâinile de bucurie pentru că au semnat contracte „babane” cu statul. Acomin SA este una dintre firmele care au câștigat cele mai multe lucrări de dezvoltare a domeniilor schiabile din România, inclusiv pe cel de la Obâr șia Lotrului. Pe rând, a beneficiat de contracte de la primăriile Vulcan, Azuga, Sinaia, Câmpulung Moldovenesc, Râșnov și Petroșani. În ultimul an, această societate a câștigat în asociere cu alte firme mai multe contracte a căror valoare depășește suma de 500 de milioane de lei. Acomin SA face parte din grupul Quasar, controlat de hunedoreanul Horia Daniel Faur împreună cu Eugen Hoancea. În portofoliul grupului sunt cuprinse mai multe societăți cu activități de închiriere a spațiilor comerciale, cum ar fi Jiul Shopping Center, Ulpia, Nera Shopping Center, Primavera Turism, Discount, Comfruct, dar și Quasar Industries, Tino Beton, Primavera Residence.

MAGDA POPESCU