Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

PERICOLUL ETNOBOTANICELOR: Tinerii din Vâlcea, într-o continuă stare „high”

Zece cazuri flagrante de consum de droguri în Vâlcea şi nu mai puţin de 24 de tineri prinşi cu etnobotanicele la purtător sau duşi de urgenţă la spital, după ce au consumat droguri şi au leşinat.

Statistica, realizată din luna martie şi până în prezent, este îngrijorătoare, mai ales că pe zi ce trece, astfel de cazuri se înmulţesc, în timp ce autorităţile întârzie să ia măsuri. Singurii care mai mişcă cât de cât sunt jandarmii Inspectoratului de Jandarmi Judeţean (IJJ) Vâlcea, care practic au ajuns să-i „vâneze” pe tineri în preajma discotecilor, barurile, bisericilor sau chiar pieţelor din municipiul Râmnicu Vâlcea.

Destul de ciudat este faptul că avem consumatori cu grămada, dar nu avem dealeri de droguri. Sigur, nu putem nega faptul că procurorii DIICOT Vâlcea şi poliţiştii SCCO Vâlcea şi-au dat silinţa şi au depistat, de la începutului anului 2015, câţiva traficanţi de droguri. Numai că, din păcate, nu este suficient, ţinând cont că tot mai mulţi tineri cad pradă consumului de etnobotanice.

Chiar procurorul – şef al DIICOT Vâlcea, Carmen Vălimăreanu, atrăgea atenţia, în paginile ziarului nostru, asupra pericolului la care se expun tinerii care consumă etnobotanice. „Trebuie atras atenţia asupra consumului de etnobotanice, pentru că aceste substanţe sunt foarte periculoase, cu efecte mult mai mari şi mult mai rapide decât drogurile, pentru că sunt chimice. Plantele se stropesc cu substanţe chimice. Este bine că magistraţii Tribunalului Vâlcea sunt foarte vigilenţi în asemenea cazuri şi le acordă o importanţă deosebită” – ne-a declarat procurorul-şef Carmen Vălimăreanu.
În rândurile de mai jos, vă prezentăm toate cazurile apărute în Vocea Vâlcii, din luna martie şi până în prezent.

Elevi de la „Chimic” şi „Lahovari”, duşi leşinaţi la Urgenţe

Cei care au dat startul „isteriei” consumului de etnobotanice în Râmnicu Vâlcea au fost elevii de la Grupul Şcolar Chimic din Râmnicu Vâlcea, care în data de 2 martie 2015 au leşinat în curtea şcolii, după ce au consumat droguri.

Este vorba despre doi elevi, care imediat au fost preluaţi de ambulanţe şi duşi la UPU Vâlcea. Potrivit directorului Constantin Ruxanda incidentul a avut loc într-o pauză, iar elevii sunt de clasa a X-a.

La doar o zi distanţă s-a înregistrat un nou caz de consum de etnobotanice. De data aceasta a fost vorba despre elevii de la Colegiul Naţional „Alexandru Lahovari” din Râmnicu Vâlcea. Mai exact, în data de 3 martie 2015, două adolescente, aflate într-un bar vizavi de unitatea de învăţământ, au fumat ţigări cu plante interzise, iar uneia dintre ele i s-a făcut rău instant. Cea de-a doua a acuzat şi ea stări de rău, motiv pentru care ele au fost duse la Urgenţe, iar la nivelul şcolii s-a deschis o anchetă.

Consum de etnobotanice şi la Liceul Pedagogic

Iată că nici Pedagogicul, considerat unul dintre cele mai liniştite licee din Râmnicu Vâlcea, nu a scăpat de incidente. În data de 6 martie a.c., un elev al Colegiului Naţional de Informatică „Matei Basarab” a ajuns la urgenţe, după ce a consumat etnobotanice. Incidentul a fost sesizat de medicul şcolii, care a şi sunat la 112 pentru ca elevul S.R. de 16 ani, să fie preluat. În jurul orelor 13:03, un echipaj SMURD a ajuns la liceu, transportându-l pe elev la secţia de primiri urgenţe din cadrul Spitalului Judeţean Vâlcea.

Trei cazuri, într-o singură seară, în zona Clubului TAO

În noaptea de 7 spre 8 martie 2015, patru tineri au fost găsiţi în zona Clubului TAO din Râmnicu Vâlcea având asupra lor droguri. Prima intervenţie a jandarmilor vâlceni a avut loc în jurul orei 00.25, atunci când asupra tinerilor Vasile G. – 22 de ani, şi Ionuţ T. – 21 de ani, au fost descoperite mai multe substanţe interzise: un plic de culoare verde din hârtie inscripţionat „Gura Leului”, un pachet de foiţe pentru ţigarete inscripţionat „OCB Slim” şi un recipient de metal de forma unei mingi de golf prevăzut la interior cu dinţi, în interiorul căruia se află o substanţă cu miros înţepător.

La scurt timp de la acest incident, jandarmii au intervenit din nou. În jurul orei 01.50, oamenii legii au observat, în zona discotecii TAO, un alt tânăr avea care avea asupra lui un recipient de culoare neagră, de forma unei bile, în interiorul căreia se afla o jumătate de pastilă de culoare albastră şi o jumătate de ţigară ce conţineau substanţe interzise de lege. Tânărul consumator este Cătălin O., de 28 de ani, din Rm. Vâlcea.

Şi la ora 03.55, tot în preajma clubului TAO jandarmii au mai găsit un bărbat de 25 de ani, care avea la el 7 bile din staniol, în interiorul cărora se aflau substanţe interzise de lege şi un pachet de foiţe pentru ţigarete inscripţionat „OCB Slim”. Tinerii s-au ales cu dosare penale pentru deţinere şi consum de droguri.

În stare de inconştienţă, adunaţi de pe stradă…

Alte două cazuri au fost înregistrate în data de 18 martie 2015. Primul a fost semnalat la ora 12.05, atunci când Ambulanţa a fost solicitată să intervină în cazul unui tânăr de 28 de ani din Ostroveni, care consumase etnobotanice. Familia, cea care a sunat la 112, mai chemase ambulanţa şi de dimineaţă, dar tânărul reuşise să fugă de acasă. În final, ambulanţierii l-au găsit pe P.A. de 28 de ani, care era foarte agitat şi nu vroia să meargă la spital.

Două ore mai târziu, un adolescent de 16 ani a fost găsit de un trecător, în zona podului de la Goranu, leşinat pe stradă. Omul, speriat, a sunat la 112 şi imediat un echipaj de la Ambulanţă s-a deplasat în zonă. Când şi-a revenit în simţiri, adolescentul le-a spus ambulanţierilor că a consumat etnobotanice.

Cu etnobotanicele în buzunar…

Şi pentru că noaptea sunt cel mai des prinşi tinerii drogaţi, jandarmii au mai descoperit câţiva şi în noaptea de 16 spre 17 mai 2015. În jurul orei 00.20, oamenii legii au prins trei tineri, doi băieţi şi o fată, având în buzunare substanţe psihoactive, aşa – zisele etnobotanice, pe care au recunoscut că le-au consumat. În fapt, cei trei tineri cu vârste cuprinse între 19 şi 20 de ani, abia ieşiseră de pe uşile discotecii, când au fost depistaţi pe strada Nicolae Iorga, din cartierul Ostroveni al municipiului Râmnicu Vâlcea, având un comportament ieşit din comun. A urmat un control corporal, iar în buzunarele celor doi băieţi şi a fetei au fost găsite mai multe pliculeţe cu plante mărunţite – etnobotanice, pe care tinerii, aşa cum spuneam, au recunoscut că le-au consumat în discotecă şi chiar pe stradă.

Cu drogurile pe baraj…

Ziua în amiaza mare, un tânăr a fost prins de jandarmi cu drogurile la purtător. S-a întâmplat în data 26 mai a.c., în jurul orei 18.30, când oamenii legii au fost chemaţi să-l percheziţioneze pe M.A. – de 20 de ani, care a fost văzut drogându-se în zona Barajului Nord, din Râmnicu Vâlcea. Când au ajuns acolo, jandarmii au găsit asupra tânărului „o biluţă de staniol în care se aflau fragmente de natură vegetală de culoare verde maroniu, două cutii cu foiţe de confecţionat ţigări inscripţionate OCB Slim şi o ţigaretă confecţionată artizanal”. Pe numele deţinătorului de droguri s-a întocmit un dosar penal, care a fost preluat de poliţiştii de la Crimă Organizată Vâlcea, iar drogurile au fost confiscate.

Elevi de la Forestier şi Roaită, prinşi cu droguri lângă biserică

Alte două licee, alt caz de consum de droguri în Râmnicu Vâlcea. Trei elevi ai Colegiului de Silvicultură şi Protecţia Mediului (Forestier) şi ai Colegiului Naţional Mircea cel Bătrân din Râmnicu Vâlcea au fost prinşi în data de 29 mai 2015, având etnobotanice asupra lor. Incidentul s-a petrecut în jurul orei 13.30, când jandarmii vâlceni i-au văzut pe cei trei, T.A. de 20 de ani, B.M. de 19 ani şi D.R. de 18 ani, în zona bisericii catolice Sfântul Anton. Elevii aveau în buzunare resturi de ţigară confecţionată artizanal, un pliculeţ din hârtie în care se aflau fragmente de natură vegetală de culoare verde maroniu şi un pachet de foiţe pentru confecţionat ţigări inscripţionat ”OCB PREMIUM”.

Tinerii au recunoscut în faţa jandarmilor că este vorba de plante etnobotanice, pe care le foloseau pentru consum propriu. Elevii, care sunt majori, s-au ales cu dosare penale.

Tot de la club, tot cu droguri…

În seara zilei de 13 iunie 2015, doi tineri au fost urmăriţi de jandarmi prin cartierul Ostroveni, din municipiul Râmnicu Vâlcea, ei încercând să scape de controlul corporal. Numai că, oamenii legii i-au prins şi au găsit asupra lor droguri, pe care tinerii au recunoscut că le consumau.

S-a întâmplat în zona unui club din cartierul Ostroveni al municipiului Râmnicu Vâlcea, iar asupra unuia dintre ei, au fost găsite, cu ocazia controlului corporal, foiţe pentru confecţionat ţigări şi o ţigaretă confecţionată artizanal ce conţinea fragmente de natură vegetală de culoare verde maroniu, despre care tânărul le-a spus jandarmilor că sunt „iarbă”.

Tânărul asupra căruia au fost găsite drogurile se numeşte Ştefan Ghebaur, are 18 ani şi a terminat liceul anul trecut. El acum s-a ales cu dosar penal.

Patru tineri au fost prinşi cu marijuana în piaţa din Ostroveni

Un alt caz concret îl reprezintă cel recent, din data 16 iunie 2015, când în jurul orei 21.10, în preajma pieţei din Ostroveni – municipiul Râmnicu Vâlcea, patru tineri au fost prinşi de jandarmi cu marijuana asupra lor. Ei au recunoscut că au cumpărat drogurile pentru consum propriu. Este vorba despre muguri de marijuana, iar tinerii depistaţi sunt Adrian C., de 18 ani, Cătălin B. , de 28 de ani, Mădălin S., de 23 de ani şi Cosmin N., de 24 de ani, toţi din Râmnicu Vâlcea, care s-au ales, de asemenea, cu dosare penale pentru deţinere şi consum de droguri.