Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Păgubiţii de la Harinvest mai au o şansă

ASF va decide miercuri dacă va aproba despăgubirile din Fondul de Compensare • în acest moment, paguba totală se ridică la aproape 5 milioane euro

Bomba cu ceas de la „Harinvest” a explodat, în luna noiembrie 2013, după ce brokerul din Râmnicu Vâlcea a ratat decontarea unei tranzacţii. Cu acea ocazie, s-a observat că de mai bine de un an, Harinvest realizase vânzări forţate, operaţiuni considerate excepţionale, pentru a acoperi mai multe pierderi. După un control la Vâlcea destul de tardiv, Autoritatea de Supraveghere Financiară a închis Harinvest şi a acordat amenzi usturătoare reprezentanţilor săi. Acţionarii Harinvest sunt Valentin Cismaru, cu o deţinere de 23,04%, Veronel Lungu (30,86%), Dumitru Crăciunescu (23,04%), Ion Antonescu (23,04%). DIICOT Vâlcea a intrat pe fir şi anchetează modalitatea cum s-au desfăşurat tranzacţiile.

Miercuri, 26 martie a.c., va avea loc o şedinţă a Autorităţii de Supraveghere Financiară, ocazie cu care se va lua în discuţie utilizarea fondului pentru păgubiţi de la ASF, a anunţat actualul vicepreşedinte ASF, Mircea Ursache. Limita despăgubirilor este fixată la 20.000 euro de persoană, ASF formulând şi o rezoluţie în acest sens. „Unul din puncte s-a referit la accesarea Fondului de Compensare a Investitorilor de către păgubiţii de la Harinvest. În baza argumentelor prezentate de direcţiile de specialitate, am decis să prezint miercurea viitoare, în şedinţa Consiliului ASF, propunerea de a fi utilizat fondul”, a declarat Ursache pentru presa centrală.

Despăgubirea, un act de dreptate

Vicepreşedintele ASF susţine că fondul ar fi putut fi utilizat încă din luna ianuarie, dacă existau listele cu păgubiţi. Ursache a mai spus că listele în baza cărora ar trebui să se acorde despăgubirile ar trebui întocmite de Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) în baza concluziilor anchetei penale. Majoritatea păgubiţilor de la Harinvest nu împărtăşesc, însă, această opinie şi aşteaptă să fie despăgubiţi. Mai mult, aceştia susţin că listele puteau fi întocmite şi de administratorul special şi că ASF ar trage intenţionat de timp.

Lista păgubiţilor a ajuns la 90 de persoane

O listă întocmită ad-hoc de anumiţi lideri ai păgubiţilor se întinde pe mai multe pagini şi totalizează un număr de 91 persoane fizice sau juridice păgubite. Majoritatea păgubiţilor au depus sume mai mari de 20.000 de euro, cât ar urma să fie despăgubiţi de către ASF.

Pe lista respectivă se regăsesc atât acţionari Harinvest, care sunt oameni de afaceri influenţi, dar şi persoane de bună credinţă, care acum au rămas cu ochii în soare. Există, în acest moment, 86 de păgubiţi, care au fost înşelaţi cu suma totală de 2,47 milioane euro. Pe listă, se regăsesc vâlceni care au pierdut peste 200.000 euro, dar şi alţii care au pierdut, în urma investirii, câte 3.000 sau 5.000 de euro. Spre exemplu, Lungu Adrian a pierdut 133.333 euro, dar şi Nicolae Barbu de la Cozia Forest, care a pierdut doar 50.000 euro. „Într-adevăr şi eu sunt pe lista păgubiţilor, dar numai pentru că Fondul s-a prăbuşit. Eu intenţionam să las banii să lucreze. Cea care făcea tranzacţiile cred că a luat-o valul. E un fel de caz Sima II de la Sibiu. Ea a tot tranzacţionat în afara ţării, crezând că va pune banii înapoi până când a explodat buboiul. Înţeleg că cu cei care avea acţiuni de la Fondul Proprietatea situaţia este mai delicată. Nu mi se pare nici corect şi nici moral ce s-a întâmplat. Bănuiesc eu, că nu pot acuza fără argumente, că acţionarii Harinvest au folosit banii şi pentru afacerile lor personale” – susţine Nicolae Barbu.

„Din păcate, de noi, prejudiciaţii, lumea a uitat. DIICOT se mişcă prea încet. Oare de ce ASF nu a blocat tranzacţionarea acţiunilor furate? Foarte mulţi dintre clienţii păgubiţi sunt beneficiari de acţiuni Fondul Proprietatea, care şi le-au mutat cu o săptămână înainte la Harinvest ca să şi poată vinde 5% din ele la un leu în oferta FP. Iată cum foştii proprietari au fost furaţi a doua oară”, a declarat un păgubit de la Harinvest.

În ceea ce-i priveşte pe unii acţionari şi ei au suferit pierderi importante, după cum rezultă din lista păgubiţilor. Astfel, în ceea ce priveşte acţionarii păgubiţi de Harinvest, situaţia se prezintă astfel: SOCOM SA, deţinută de Ion Antonescu are o pagubă de 605.574 euro, SC DIANA SRL, 616.606 euro, SC BARRECO SA 71.177 euro, Crăciunescu Dumitru 159.145 euro şi Ilie Crăciunescu Diana 61.867 euro. În total, acţionarii au pierdut 1,5 milioane euro, în urma tranzacţiilor efectuate de Harinvest. De asemenea, şi Harinvestul se înregistrează cu o pierdere de 949.327 euro.

Astfel, paguba totală la care s-a ajuns în urma manipulării pieţei de capital de către brokerii Harinvest se ridică la aproape 5 milioane de euro (4.938.042 euro). Decizia de miercuri a ASF este extrem de importantă pentru moralul investitorilor mici, care în acest moment depăşeşte jumătate din paguba totală şi aşteptată cu multă înfrigurare. În continuare, DIICOT îşi continuă cercetările, urmând să stabilească partea de vină a fiecărei persoane implicate în conducerea Harinvest.